ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ Φωτογραφία: Intime

UEFA EUROPA LEAGUE

Παναθηναϊκός: Το προφίλ των Γιαγκελόνια και Μπόντο Γκλιμτ

05.08.24 | 15:53

Δύσκολο έργο θα έχει ο Παναθηναϊκός στα playoffs του Europa League, ακόμη κι αν μπορέσει να αφήσει εκτός τον Άγιαξ στα δύο ματς που ακολουθούν στις 8 και 15 Αυγούστου, εντός κι εκτός έδρας αντίστοιχα για τον Γ΄ προκριματικό της δεύτερης τη τάξει διασυυλλογικής διοργάνωσης της UEFA.

Μετά τη σημερινή κλήρωση στο δρόμο των «πρασίνων» θα βρεθεί μία εκ των Γιαγκελόνια (Πολωνία) ή, Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία), με το πρώτο ματς των playoffs να διεξάγεται εκτός έδρας στις 22/8 και η ρεβάνς στις 29 του ίδιου μήνα στο ΟΑΚΑ.

Η Γιαγκελόνια των 17,68 εκατ. ευρώ

Η πρωταθλήτρια Πολωνίας είναι μια ομάδα σαφώς πιο έτοιμη από τους «πράσινους», καθώς μετρά ήδη τρεις αγώνες στην εγχώρια Λίγκα, έχοντας, μάλιστα, ισάριθμες νίκες και με 9 βαθμούς προπορεύεται ήδη στη βαθμολογία με +2 από την Πιαστ που ακολουθεί.

Πήρε τον τίτλο της σεζόν 2023/2024 στην ισοβαθμία με τη Σλασκ, έχοντας από 63 βαθμούς η καθεμία.

Με δύο νίκες απέναντι στην Πανεβέζις από τη Λιθουανία, η Γιαγκελόνια πήρε το «εισιτήριο» για τον Β΄ προκριματικό γύρο του Champions League (κέρδισε με 4-0 εκτός έδρας κι έκανε το 2Χ2 επί πολωνικού εδάφους με 3-1).

Προπονητής της Γιαγκελόνια είναι ο Αντριάν Σιεμιένιετς (Πολωνός), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Απρίλιο του 2023.

Στην παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται στη 255η θέση του UEFA Ranking, με το ρόστερ της βάσει του transfermarkt να κοστολογείται στα 17,68 εκατομμύρια ευρώ.

Ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία που διαθέτει στις τάξεις της η Γιαγκελόνια είναι ο 20χρονος Πολωνός δεξιός εξτρέμ, Ντομινίκ Μάρτζουκ, ο οποίος κοστίζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πιθανή αντίπαλο του Παναθηναϊκού, από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται ο 19χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός, Δημήτρης Ρέτσος, αδερφός του διεθνούς κεντρικού αμυντικού του Ολυμπιακού, Παναγιώτη.

Η Μπόντο Γκλιμτ των 18 αγώνων

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Γιαγκελόνια, έτσι και με την έτερη πιθανή αντίπαλο των «πρασίνων», την πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Μπόντο Γκλιμτ, βρίσκεται σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς.

Μάλιστα, μέχρι τώρα μετρά 18 ματς στο πρωτάθλημα της σκανδιναβικής χώρας, όπου προηγείται με 40 βαθμούς, μετρώντας 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες (βρίσκεται στο +7  από τη δεύτερη Μπραν).

Την προηγούμενη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά από τη Μπραν, ενώ στον προηγούμενο προκριματικό γύρο του Champions League απέκλεισε με δύο νίκες την RFS από τη Λετονία.

Νίκησε άνετα εντός έδρας με 4-0, ενώ και εκτός δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει με 3-1.

Εδώ και 6 χρόνια στο τιμόνι της Μπόντο Γκλιμτ βρίσκεται ο 55χρονος, Κγιέτιλ Κνούτσεν.

Αυτή την περίοδο κατέχει την 57η θέση του UEFA Ranking, ενώ το ρόστερ της κοστολογείται από το transfermarkt στα 31, 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι ο αρχηγός της Μπόντο Γκλιμτ, Πάτρικ Μπεγκ, ο οποίος στα 26 του χρόνια κοστολογείται στα 4, 5 εκατομμύρια ευρώ.