Ο Βρούτσης στην κλήρωση του πρωταθλήματος Φωτογραφία: Eurokinissi

ΕΠΟ

Tί ζητάει η ΕΠΟ από τον Βρούτση

05.08.24 | 19:45

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Την Τετάρτη 7/8 θα τεθεί προς έγκριση ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ.

Aρχικά η συζήτηση για την έγκριση του επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, όμως αναβλήθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει επικοινωνία με τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, Ι. Βρούτση, αφού η πλευρά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διαφωνεί με διατάξεις του αθλητικού νόμου και ειδικότερα με την πρόβλεψη να επιβάλλει η ΔΕΑΒ «αυτοματοποιημένες ποινές» για αδικήματα που προβλέπονται  στον πειθαρχικό κώδικα.

Η ΕΠΟ είναι αντίθετη με την ύπαρξη δύο διαφορετικού ύψους ποινών (σε νόμο και πειθαρχικό κώδικα) για το ίδιο αδίκημα, αλλά και με το ότι η επιβολή των ποινών σε ΠΑΕ και σωματεία γίνεται από μια κρατική επιτροπή όπως η ΔΕΑΒ.

Θα προτείνει, επομένως, την εναρμόνιση του πειθαρχικού κώδικα με τις ποινές που προβλέπει ο νόμος και την επιβολή τους (των ποινών) από τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου, που αποτελούνται από τακτικούς δικαστές και όχι από τη ΔΕΑΒ.

Επίσης η ΕΠΟ θα ζητήσει από τον Βρούτση τα χρήματα που εισπράττονται από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ στις ομάδες, να μη πηγαίνουν υπέρ του ελληνικού δημοσίου, όπως ο νόμος προβλέπει, αλλά υπέρ της ΕΠΟ και, κατ’ αναλογία, των επαγγελματικών λιγκών.

Ο αθλητικός νόμος προβλέπει τα εξής: «Σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση του ελεγχόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου, η οποία λαμβάνει χώρα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) εργασίμων ημερών, μπορεί να επιβάλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, πρόστιμα ύψους από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ σε περίπτωση που τα φαινόμενα βίας και οι εν γένει παραβατικές συμπεριφορές αφορούν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ σε περίπτωση που τα φαινόμενα βίας και οι εν γένει παραβατικές συμπεριφορές αφορούν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης προθεσμίας επτά (7) ημερών από την εκδήλωση των φαινομένων βίας, τα μέτρα του πρώτου εδαφίου λαμβάνονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό μετά από διαβίβαση του σχετικού φακέλου από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα και κατόπιν κλήσης και ακρόασης του ελεγχόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου.

Τα ποσά από την είσπραξη των ανωτέρω προστίμων επιβάλλονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εγγράφονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σε ειδικό ΚΑ Εσόδου και στη συνέχεια διατίθενται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. γ’ του άρθρου 74 του ν. 4270/2014, για την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας. Κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού.»