Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν μετά το γκολ της Ένωσης Φωτογραφία: Intime

UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Το «επικίνδυνο» Σπλιτ που δεν τρομάζει την ΑΕΚ και η σημειολογία με τους Κροάτες

05.08.24 | 20:32

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Σίγουρα η κλήρωση με τον νικητή του ζευγαριού Ρουζομπερόκ-Χάιντουκ με ξεκάθαρο φαβορί τους Κροάτες, δεν ήταν ό,τι το ιδανικότερο θα μπορούσε να προκύψει για την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά δεν είναι να τα βάφει και μαύρα η «Ένωση», η οποία αν τα καταφέρει με τη Νόα θα βρει απέναντί της μια ομάδα η οποία μετράει συνεχόμενες αποτυχίες στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε καλοκαίρι.

Όχι ο ιδανικός αντίπαλος όχι, όμως, και κάτι τρομακτικό

Όταν το διακύβευμα είναι η είσοδος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δε γίνεται να συναντάς μόνο ομάδες από την Ανδόρα και την Αρμενία. Θα σου κάτσει και καμιά Κροατία κατά πάσα πιθανότητα, όπως και τελικά συνέβη. Για όποιον θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα για την ΑΕΚ από το να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία έχει να παίξει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης καμιά δεκαετία.

Ήξερε εξ αρχής η ΑΕΚ ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για ευρωπαϊκή συμμετοχή θα έχει τα «πρέπει» της και κακά τα ψέματα ο βαθμός δυσκολίας που θα συναντήσει μέχρι τη League Phase του Conference δε λες ότι είναι και στον Θεό. Στη χειρότερη το έργο της είναι βατό και σίγουρα πολύ πιο βατό από αυτό που θα μπορούσε να της τύχει αν δεν γινόταν η κέντα με την παρουσία της στην κλήρωση ως ισχυρή.

Το πράγμα έχει και τη δυσκολία του

Από την άλλη το πράγμα έχει και τη δυσκολία του. Η Χάιντουκ δεν είναι μια ομάδα που σε τρομάζει, δεν έχει καν συνεπή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει όμως παίκτες, κυρίως στη μεσοεπιθετική γραμμή, που η φετινή ΑΕΚ δεν έχει συναντήσει ακόμα, με ποιότητα, παραστάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε νοκ-άουτ ματς.

Έχει τον άλλοτε διακαή πόθο του αλήστου μνήμης Μιγκέλ Καρντόσο Κροβίνοβιτς, τον Λιβάγια, τον Πέρισιτς, τον Ράκιτιτς και τον Κάλινιτς. Αισθητό step up ως προς το τι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η άμυνα και η ανασταλτική λειτουργία της «Ένωσης» σε σχέση με αυτά που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει στα πρώτα ματς της σεζόν.

Τα τρία σημειολογικά tips που έχουν την αξία τους

1. Σε σημειολογικό επίπεδο έχει αξία να αναφέρουμε ότι η Χάιντουκ είναι -όσο απίστευτο κι αν ακούγεται- η τελευταία ευρωπαϊκή ομάδα την οποία η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει σε αγώνα φάσης ομίλων που έγινε στην Αθήνα. Μιλάμε για το μακρινό 2010 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ακόμα τότε στον πάγκο της «Ένωσης». Έκτοτε η «Ένωση» δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ σε ευρωπαϊκό αγώνα φάσης ομίλων.

2. Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι θα παίξει για πρώτη φορά ως αντίπαλος της ΑΕΚ ο Μάρκο Λιβάγια ο οποίος θα πατήσει για πρώτη φορά τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

3. To τρίτο είναι ότι θα έρθει για δεύτερη φορά στην έδρα της «Ένωσης» μέσα σε λίγους μόνο μήνες ο Τζενάρο Γκατούζο. Ο Ιταλός μέτρησε πέρσι δυο νίκες επί της ΑΕΚ σε Βελοντρόμ και Φιλαδέλφεια στον όμιλο του Europa League ως προπονητής της Μαρσέιγ.

Προηγείται η αποστολή στο Γερεβάν

Όπως και να έχει, αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή για την ΑΕΚ είναι να καταφέρει να ξεπεράσει πρώτα το εμπόδιο της Νόα και μετά να σκεφτεί το ενδεχόμενο ταξίδι της στο Σπλιτ. Τα προκριματικά έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές ότι είναι ύπουλα ματς, οι ισορροπίες αλλάζουν και δεν προσφέρονται για να αφαιρεθεί η συγκέντρωση ούτε δευτερόλεπτο γιατί μπορεί να την πατήσεις από εκεί που δεν το περιμένεις.