Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν μετά το γκολ Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Παναθηναϊκός: Κυνηγώντας μια όμορφη ποδοσφαιρική υπέρβαση

05.08.24 | 21:05

Γράφει: Κώστας Βαϊμάκης

Ο Παναθηναϊκός ήταν το φαβορί κόντρα στη Μπότεφ και το επιβεβαίωσε στις δυο αναμετρήσεις – ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι, ήταν κυριαρχικός, σοβαρός και ξεμπέρδεψε νωρίς, πριν καν βγει το πρώτο ημίχρονο.

Ο Άγιαξ ήταν το φαβορί κόντρα στη Βοϊβοντίνα και το πιστοποίησε στα δυο ματς – και εκείνος στη ρεβάνς κατάφερε να αποφύγει τη «μπανανόφλουδα» και να μην μπει σε περιπέτειες, αγωνία και λαχτάρα. Αυτές οι δυο ομάδες θα συναντηθούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa, με τους Ολλανδούς να είναι ξανά το φαβορί του ζευγαριού και τους «πράσινους» να κυνηγούν μια ποδοσφαιρική υπέρβαση, ώστε να πάνε – ως ισχυροί – στα play-offs του Europa.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά μοιάζει με τον μοναδικό ασφαλή δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό όμιλο, καθώς πιθανός αποκλεισμός από τον Άγιαξ, θα φέρει τον Παναθηναϊκό απέναντι στην υπολογίσιμη, αθλητική και επικίνδυνη Λανς στα play-offs του Conference.

Μια μεγάλη περιπέτεια φέτος η Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός, που πάντα λαχταρά και κυνηγά την Ευρώπη, που έχει γράψει χρυσές σελίδες, που την έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξε το «οξυγόνο» του πολλές χρονιές που στην Ελλάδα δεν γινόταν με «κανέναν Θεό» να πάρει πρωτάθλημα, πέρασε δύσκολα προκειμένου να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συμμετοχή. Πρώτα βγαίνοντας νοκ-άουτ από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μέσω πρωταθλήματος και τελικά ποντάροντας τα ρέστα του στον τελικό του Κυπέλλου, απέναντι σε έναν διψασμένο και αποφασισμένο Άρη.

Σε εκείνον τον τελικό – ψυχοβγάλτη, με τις αποβολές και το γκολ του Βαγιαννίδη στην τελευταία ανάσα των καθυστερήσεων, ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη, έχοντας το «καλό» εισιτήριο του Κυπελλούχου. Μόνο που το καλό αυτό εισιτήριο, μπορούσε να του φέρει τη «βολική Μπότεφ» στο δρόμο του, αλλά όχι μια αντίστοιχη «Μπότεφ» στη συνέχεια – η πενιχρή ευρωπαϊκή του συγκομιδή τα τελευταία χρόνια, τον έχει φέρει στο γκρουπ των ανίσχυρων και μοιραία έφερε κοτζάμ Άγιαξ στο διάβα του.

Μοναδική περίπτωση να «ξανανιώσει ισχυρός», είναι να αποκλείσει τον Άγιαξ και να πάρει τη θέση του στα play-offs του Europa, εκεί όπου αν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπίσει Γιαγκελόνια ή Μπόντο Γκλίμτ. Θα βρει με άλλα λόγια μια ομάδα «του χεριού του», σε μια διπλή αναμέτρηση όπου θα έχει το ρόλο του φαβορί κι όχι του αουτσάιντερ, όπως συμβαίνει με τον Άγιαξ.

Η βελτίωση, πρέπει να είναι «βελτίωση διαρκείας»

Μέσα σε μια εβδομάδα, από το πρώτο ματς με τη Μπότεφ μέχρι τη ρεβάνς, είδαμε μια διαφορετική βερσιόν του Παναθηναϊκού – σε ατομικό επίπεδο και φυσικά σε επίπεδο συνόλου. Θα δείξει μια ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση η ομάδα μέχρι το πρώτο ματς της Πέμπτης; Αυτό είναι όχι μόνο το ζητούμενο αλλά και το απαραίτητο, αν οι «πράσινοι» θέλουν να πάρουν ένα αποτέλεσμα τέτοιο, που να τους δίνει βάσιμες ελπίδες για τη ρεβάνς.

Εδώ, υπάρχουν δυο παράμετροι: η μια είναι η δουλειά που κάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο, δείγματα της οποίας είδαμε στα δυο παιχνίδια, κυρίως στο δεύτερο. Και είναι αλήθεια ότι είδαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη ρεβάνς της Βουλγαρίας, με γρήγορη ανάπτυξη, πρέσινγκ ψηλά και πολλές καλές ιδέες. Η δεύτερη παράμετρος, είναι το κίνητρο των ίδιων των παικτών. Διότι για τους παίκτες, είναι ένα πράγμα να παίξουν, να κερδίσουν και να περάσουν τη Μπότεφ και ένα άλλο, πολύ πιο σημαντικό πράγμα να κάνουν το ίδιο απέναντι σε ένα brand-name όπως ο Άγιαξ.

Άλλα μάτια θα τους δουν, θα μπουν σε μπλοκάκια αρκετών σκάουτς, θα ανεβάσουν τη χρηματιστηριακή τους αξία και θα «ψηλώσουν» αν παίξουν καλά και αποκλείσουν τον Άγιαξ. Και φυσικά, θα έχουν ανοίξει την πόρτα για ένα αντάμωμα πολύ πιο βατό σε σχέση με τη Λανς, που θα βρει ο Παναθηναϊκός μπροστά του στα play-offs του Conference, που θα είναι παιχνίδι win or go home σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρώπη.