Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Αρκετά λάθη του Λίντχουτ στον πειθαρχικό έλεγχο

15.02.24 | 13:00

Η διαιτησία του Ολλανδού Άλαρντ Λίντχουτ στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό (0-1) ήταν μέτρια προς κακή. Χωρίς να έρθει αντιμέτωπος με σημαντική φάση μέσα στις περιοχές, κατάφερε να κάνει αρκετά λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο του αγώνα.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Τσιγγάρας έκανε φάουλ για κίτρινη κάρτα στον Παλάσιος. Ο 36χρονος ρέφερι έκανε …διαχείριση και δεν εφάρμοσε τον κανονισμό. Στο 21′ έγινε φάουλ στον Παλάσιος έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού από τον Σβάμπ. Ο ΠΑΟΚ πήρε την μπάλα και στη συνέχεια ο Ντεσπόντοφ έχασε ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Στο 36′ κυλούσε η μπάλα όταν έκανε το γέμισμα ο Κοτάρσκι προς τον Τόμας που βρέθηκε σε καλή θέση για γκολ. Ούτε αυτό το είδε ο Ολλανδός!!! Στο 43′ ο Σβάμπ έκανε ένα ακόμα φάουλ στον Παλάσιος στον χώρο του κέντρου, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε αντεπίθεση. Ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Με τη λήξη του ημιχρόνου οι παίκτες του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν πριν επιστρέψουν στα αποδυτήρια.

Απόλυτα δικαιολογημένα γιατί έβλεπαν ότι ο διαιτητής δεν σφύριζε 50-50. Η κατάσταση βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν πιο ισορροπημένη η κατάσταση. Ήταν σωστή η κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Πέρεθ για χέρι στο 48′. Διότι ανέκοψε αντικανονικά υποσχόμενη επίθεση του ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός ήταν τυχερός που δεν έγινε σοβαρή φάση για πέναλτι. Με την αγωνιστική συμπεριφορά του δεν έδειξε ικανός να ανταπεξέλθει σε μία τόσο σημαντική αναμέτρηση.

Τρεις αγωνιστικές σε Τάισον και Μπακασέτα για βίαιη διαγωγή

Ο Τάισον και ο Μπακασέτας αντίκρισαν την κόκκινη κάρτα γιατί επέδειξαν βίαιη διαγωγή. Αυτό έγραψε στο φύλλο του αγώνα ο Ολλανδός διαιτητής για να αιτιολογήσει τις αποβολές τους. Κρίθηκε ότι χτύπησε ο ένας τον άλλον στο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα χάσουν τρία παιχνίδια των ομάδων τους και όχι ένα.

Η βίαιη διακοπή αφορά επεισόδιο που γίνεται όταν δεν παίζεται ποδόσφαιρο στον αγωνιστικό χώρο. Δεν έχει σχέση με αντικανονικό ή αντιαθλητικό μαρκάρισμα. Πρόκειται για καβγά που αποτελεί πιο βαρύ παράπτωμα για τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πράσινοι ζήτησαν μετά το τέλος του αγώνα να γραφτεί ως απώθηση η κίνηση που έκαναν οι δύο παίκτες και όχι ως βίαιη διαγωγή.

Όμως ο διαιτητής δεν μπορούσε να αιτιολογήσει πλέον στο φύλλο του αγώνα τις κόκκινες κάρτες που έδειξε. Έτσι παρέμεινε η βίαιη διαγωγή, που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στον Τάισον όσο και στον Μπακασέτα. Με απλά λόγια δεν μαζευόταν η κατάσταση μετά.

 

Η συμπεριφορά των ρέφερι στο επεισόδιο

Ο βοηθός, που ήταν κοντά στην αψιμαχία, ενημέρωσε σχετικά τον Λίντχουτ λέγοντας του ότι ο Τάισον και ο Μπακασέτας αντάλλαξαν χαστούκια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολλανδός ήταν έτοιμος να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου. Όμως όταν είδε τον Μπακασέτα να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο άλλαξε την αρχική του απόφαση.

Αργότερα είπε χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που έπεσε ο ένας δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Έπρεπε να τιμωρήσω το ίδιο και τους δύο». Στο μεταξύ μέσα στον χαμό δεν είχε ξεκάθαρη άποψη για το αν η πτώση του Μπακασέτα είχε προκληθεί από χτύπημα του Τάισον ή όχι. Ούτε και ζήτησε βοήθεια. Αποφάσισε ακαριαία να αποβάλλει και τους δύο παίκτες. Πολύ εύκολα χωρίς να έχει ξεκάθαρη άποψη για το επεισόδιο.

Δεν είδαν τον Τόμας

Στο 84′ ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς διεκδίκησε την μπάλα με τον Μλαντένοβιτς. Και οι δύο ποδοσφαιριστές βγήκαν από τον αγωνιστικό χώρο και πλησίασαν τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας των γηπεδούχων, έφυγε αντικανονικά από την θέση του για να πιάσει την μπάλα.

Ο Μλαντένοβιτς δεν πρόλαβε να φρενάρει και τράκαραν. Έπεσε και αμέσως προσπάθησε να σηκωθεί για να επιστρέψει γρήγορα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τόμας πετάχτηκε με τη σειρά του από τον πάγκο, έπιασε τον παίκτη του Παναθηναϊκού και τον έριξε κάτω!!! Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος έτρεξε και αγκάλιασε τον Μλαντένοβιτς για να μην δημιουργηθεί ένταση. Στο μεταξύ οι ρέφερι πετούσαν …χαρταετό.

Ο πρώτος βοηθός, που ήταν πιο κοντά από όλους τους ρέφερι, έκανε το παγώνι. Ο Λίντχουτ καληνύχτα και όνειρα γλυκά. Έδειξε σωστά κίτρινη κάρτα στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ αλλά έπρεπε, βάσει το κανονισμού, να κάνει το ίδιο και στον Τόμας. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο τέταρτος διαιτητής, ετοιμαζόταν εκείνη τη στιγμή να κάνει αλλαγές. Ήταν στο κέντρο του γηπέδου και είδε από απόσταση το σκηνικό. Ξεχώρισε τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς λόγω του ύψους του. Γι’ αυτό τον λόγο τιμωρήθηκε μόνο αυτός στην φάση. Η απόδοση των Ολλανδών ρέφερι στην αναμέτρηση ήταν άκρως ανεπαρκής και προβληματική.