Λουτσέσκου: «Παίζει ρόλο η τύχη και τα συναισθήματα στα πέναλτι» Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου… ζει και πεθαίνει με το rotation

16.02.24 | 14:05

Γράφει: Θάνος Κονταξής

O ΠΑΟΚ ηττήθηκε χθες από τον Παναθηναϊκό στην «Τούμπα» με 1-0 για το Κύπελλο Ελλάδος, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να δέχεται κριτική για το εκτεταμένο ροτέισον που επιχείρησε. Ωστόσο, μια ματιά στις φετινές ενδεκάδες του «δικεφάλου» του Βορρά, μας δείχνει πως οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι κάτι εφήμερο για το Ρουμάνο τεχνικό.

Πράγματι, η ανακοίνωση της ενδεκάδας στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, προκάλεσε εντύπωση αλλά και αμφιβολίες ενόψει ενός τόσο σημαντικού αγώνα. Ενός ημιτελικού εναντίον του Παναθηναϊκού. Οκτώ αλλαγές προσώπων αποφάσισε να κάνει ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε σχέση με το τελευταίο ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ.

Η ήττα έφερε κι άλλες συζητήσεις αλλά και έντονη κριτική προς το πρόσωπο του Ρουμάνου τεχνικού. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε αναλυτικά τα πεπραγμένα του φετινού ΠΑΟΚ θα δούμε κάτι εντυπωσιακό, όσον αφορά την κατάρτιση της ενδεκάδας από τον Λουτσέσκου. Κάτι τόσο ασυνήθιστο, που μια ήττα, ήταν ίσως λογικό να εγείρει απορίες.

Οι έξι αλλαγές ανά ματς του Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την αρχή της χρονιάς, στηρίχθηκε σε αυτή τη φιλοσοφία. Τη φιλοσοφία των πολλών αλλαγών μεταξύ των παιχνιδιών, γνωρίζοντας πως το πρόγραμμα είναι σκληρό και έχοντας φυσικά στο νου του, να κρατά τους παίκτες του «φρέσκους».
Με εξαίρεση λοιπόν, τα τέσσερα πρώτα φετινά ματς του ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του UECL με Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και Χάιντουκ Σπλιτ, ο Ρουμάνος τεχνικός πραγματοποιεί κατά μέσο έξι αλλαγές προσώπων ανά ματς.

Τουτέστιν, από το πρώτο ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, στο οποίο έκανε επτά αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Χάιντουκ, η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ αλλάζει τουλάχιστον κατά 4/11 στα 33 από τα 35 ματς που έχει δώσει έκτοτε.

Πολλές φορές, οι αλλαγές που έκανε ο Λουτσέσκου μεταξύ των αγώνων έφταναν ακόμα τις οκτώ ή τις εννιά, ενώ για τα ματς Κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό, έφτασε και τις δέκα.
Σε κανένα σημείο της σεζόν, ο ΠΑΟΚ δεν έχει παρουσιάσει την ίδια ενδεκάδα σε δύο διαδοχικά παιχνίδια, ενώ για να φτάσουμε να βρούμε ματς που οι Θεσσαλονικείς έχουν παραταχθεί με λιγότερες από τέσσερις αλλαγές στην ενδεκάδα, θα πρέπει να φτάσουμε στις 28/1 και στο ματς με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα. Εκεί, ο «δικέφαλος» του Βορρά κέρδισε με 2-1 έχοντας ως μοναδική αλλαγή σε σχέση με το παιχνίδι εναντίον του Βόλου, τον Κουλιεράκη έναντι του Μιχαηλίδη.

Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Κυριακή στο ματς με την ΑΕΚ. Ο Λουτσέσκου επιχείρησε μόλις μία αλλαγή στην ενδεκάδα του από το ματς εναντίον του Ατρομήτου. Αυτή τη φορά, ήταν ο Σαμάτα έναντι του Τόμας, που έκανε τη διαφορά.

Κάτι που επίσης ξεχωρίζει, είναι πως οι αλλαγές γίνονται ανεξαρτήτως αντιπάλου. Είτε ο ΠΑΟΚ παίζει ένα θεωρητικά εύκολο παιχνίδι, είτε ένα δύσκολο. Είτε αυτό αφορά το πρωτάθλημα, είτε το Conference League, ο Λουτσέσκου προσπαθεί πάντα να φρεσκάρει την ομάδα του.

Η σταθερά του Κοτάρσκι και τα… ζευγάρια της ισορροπίας

Ντομινίκ Κοτάρσκι
Φωτογραφία: Intime

Μπορεί οι τόσες αλλαγές να διατηρούν την ενέργεια των ποδοσφαιριστών σε υψηλά επίπεδα, αλλά κρύβουν και αρκετούς κινδύνους. Δύο από αυτούς είναι η ισορροπία και η χημεία. Ο Λουτσέσκου για να μπορέσει να εξαλείψει ή έστω να μειώσει τις πιθανότητες η ομάδα του να μη βρει αυτοματισμούς, αποφάσισε να παίζει με… ζευγάρια.

Δηλαδή, παρά τις αρκετές διακυμάνσεις στην ενδεκάδα, κάποιοι ποδοσφαιριστές παίζουν πάντα ή σχεδόν πάντα μαζί. Κορυφαίο παράδειγμα η περίπτωση των Οζντόεφ και Μεϊτέ. Αυτό το δίδυμο στα χαφ του ΠΑΟΚ, έχει αγωνιστεί μαζί 15 φορές φέτος, από τα συνολικά 39 ματς του συλλόγου, ενώ έχουν ξεκινήσει μαζί και στα έξι τελευταία ματς της ομάδας για το πρωτάθλημα.

Οζντόεφ Μεϊτέ
Φωτογραφία: Intime

Όταν δεν παίζουν μαζί, μένει εκτός ή ένας από τους δύο ή και οι δύο για να αγωνισθούν στις θέσεις τους οι Τσιγγάρας ή Σβαμπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Σάστρε και Μπάμπα, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί 10 φορές μαζί φέτος, ενώ η τριάδα των Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια και Τάισον είναι αυτή με τις περισσότερες συμμετοχές.

Εναλλάξ, μοιάζει να πηγαίνει και η κατάσταση στο κέντρο της άμυνας. Ο Κουλιεράκης με τον Μιχαηλίδη δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί αλλά πάντα με έναν εκ των Εκόνγκ και Κετζιόρα.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους δύο βασικούς φορ του ΠΑΟΚ. Τόμας και Σαμάτα μοιράζονται σχεδόν απόλυτα τα παιχνίδια. Για το UECL, έχουν από τρία ματς ως βασικοί, ενώ για το πρωτάθλημα έχουν αγωνιστεί εναλλάξ σε ματς ως βασικοί σε πέντε περιπτώσεις. Νούμερο που θα ήταν μεγαλύτερο αν ο Τανζανός επιθετικός, δεν είχε λείψει ένα διάστημα λόγω Κόπα Άφρικα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη σταθερά είναι ο γκολκίπερ της ομάδας, Ντόμινικ Κοτάρσκι. Ο Κροάτης είναι ο μόνος που έχει αγωνιστεί ως βασικός στα 35 από τα 39 φετινά ματς του ΠΑΟΚ. Με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς να είναι αυτός που έχει κάνει τα… ρεπό του Κοτάρσκι στους τέσσερις αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η φιλοσοφία του Λουτσέσκου έχει φτάσει τον ΠΑΟΚ εδώ που είναι σήμερα

Ο ΠΑΟΚ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διανύει μια εντυπωσιακή σεζόν και σίγουρα η διαχείριση και η δουλειά του Λουτσέσκου, έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο. Σε 39 φετινούς αγώνες, οι Θεσσαλονικείς μετρούν 29 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες. Ενώ για μόλις 2η φορά φέτος, η ομάδα έκανε δύο αρνητικά αποτελέσματα στη σειρά.

Ο Ρουμάνος τεχνικός διατηρεί τον ΠΑΟΚ πρώτο στο πρωτάθλημα, τον έχει οδηγήσει στους «16» του Conference League αφήνοντας στα πλέι οφ την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ παρά το κακό χθεσινό αποτέλεσμα, οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται ακόμα στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Όλοι οι στόχοι ανοιχτοί αν και δύσκολοι, καθένας για τους δικούς του λόγους.

Το εκτεταμένο ροτέισον του Λουτσέσκου, έχει προφανώς λειτουργήσει. Όχι μόνο του, αλλά με συνδυασμό πραγμάτων. Σίγουρα όμως, δεν είναι αυτό που έχει την κυριότερη ευθύνη για την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, πως ο ΠΑΟΚ μέχρι χθες μετρούσε 20 σερί ματς χωρίς ήττα στην Τούμπα, με τελευταία να είναι αυτή από τον Ολυμπιακό για τα περσινά πλέι οφ του πρωταθλήματος.