Παναθηναϊκός, Άγιαξ, Βαζέχα Σημείο αναφοράς το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ κόντρα στον Φαν Ντερ Σαρ για τις ιστορικές «κόντρες» Παναθηναϊκού και Άγιαξ-Credits Intime

UEFA EUROPA LEAGUE

Παναθηναϊκός-Άγιαξ: Το αποτέλεσμα που… αγνοείται στην προϊστορία (videos)

08.08.24 | 16:49

Ακόμα πέντε φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι Παναθηναϊκός και Άγιαξ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την πλούσια προϊστορία τους να… περιμένει ακόμα ένα «κεφάλαιο» να προστεθεί σήμερα στο ΟΑΚΑ (21.00, Cosmote Sport 1HD).

Μερίδα του λέοντος ο «Αίαντας» με 4-1 νίκες

Σε πέντε επίσημα ματς, η ισοπαλία είναι το μόνο αποτέλεσμα που… αγνοείται. Το πάνω χέρι στις νίκες έχουν οι Ολλανδοί, με τέσσερις, έναντι μιας του «τριφυλλιού».

Τα γκολ είναι 9-2 υπέρ της ομάδας του Άμστερνταμ, με τους Βαζέχα και Μπεργκ να είναι αυτοί που έχουν πανηγυρίσει τέρμα απέναντί της. Συνολικά με ομάδες από την χώρα της τουλίπας, ο ΠΑΟ μετρά 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες, σε 9 αγώνες.

Πιο πρόσφατη διπλή «κόντρα» το 2016-2017

Είχε παίξει το 2016 κόντρα στον Άγιαξ ο Κάρλος Ζέκα, που αποτελεί συνδετικό κρίκο με το «σήμερα», φορώντας μάλιστα περιβραχιόνιο αρχηγού-Credits Intime

Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν τελευταία φορά πριν οκτώ χρόνια, τη χρονιά 2016-2017, σε όμιλο του Europa League.

O Άγιαξ κέρδισε 2-0 στην έδρα του το Σεπτέμβριο του 2016 και 2-1 στην Αθήνα, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Οι Λάσε Σένε (39΄) και Κένι Τετέ (50΄) ήταν οι σκόρερ για την ομάδα του Μποζ στο πρώτο ματς, ενώ στο δεύτερο άνοιξε το σκορ στο 5΄ για την αθηναϊκή ομάδα ο Σουηδός Μάρκους Μπεργκ, με τον Άγιαξ να «γυρνά» την κατάσταση με τα γκολ των Μπερτράν Τραορέ (34΄) και Τζάιρο Ρίντεβαλντ (67΄).

Και στα δυο ματς στον πάγκο των «πράσινων» ήταν ο Ιταλός Αντρέα Στραματσόνι.

Ο Μάρκους Μπεργκ πανηγύρισε το τελευταίο «πράσινο» γκολ κόντρα στον Άγιαξ

Τα ημιτελικά του Champions League το 1995-1996

Ο Λιτμάνεν με δυο γκολ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ στέρησε συμμετοχή σε δεύτερο τελικό από τον Παναθηναϊκό-Credits Intime

Ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, σχεδόν δυο δεκαετίες από την προηγούμενη συνάντησή τους και κάτι λιγότερο από τρεις από το… σήμερα, οι δυο ομάδες «κοντραρίστηκαν» στα ημιτελικά του Champions League.

Το ημερολόγιο έδειχνε τις 3 Απριλίου του 1996, όταν μετά από απίστευτη κούρσα του Δώνη στο 87΄ και ψύχραιμο πλασέ του Βαζέχα σε αντεπίθεση προ του εξερχόμενου Φαν Ντερ Σαρ, οι «πράσινοι» έγραψαν το έπος του Άμστερνταμ, «αλώνοντας» την ολλανδική πρωτεύουσα με 0-1 και αφού πρώτα οι γηπεδούχοι έχασαν σωρεία ευκαιριών.

Ένας εκπληκτικός τότε Άγιαξ, με σπουδαίες μονάδες στο ρόστερ και τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο, χάνοντας μετά στον τελικό το τρόπαιο από τη Γιουβέντους στα πέναλτι (4-2, μετά το 1-1 στο Ολίμπικο της Ρώμης).

Η ρεβάνς όμως, δυο εβδομάδες μετά στο ΟΑΚΑ, δεν είχε το ιδεατό σενάριο για την ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, που έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της στη διοργάνωση.

Ο «Αίαντας» έκανε επίδειξη δύναμης στην Αθήνα, με 0-3, με τον Φινλανδό Γιάρι Λιτμάνεν να πετυχαίνει δυο γκολ, στο 4΄ και το 77΄ και τον Γιαν Βόουτερ, που μετέπειτα έπαιξε και στον Παναθηναϊκό, να μπαίνει στο 74΄ και στο 86΄ να γράφει το τελικό σκορ.

Ο πρώτος ελληνικός τελικός στο Γουέμπλεϊ (1971)

Συναντήθηκαν μετέπειτα σε αγώνα παλαιμάχων οι βετεράνοι Παναθηναϊκού και Άγιαξ από τον τελικό του 1971 στο Γουέμπλεϊ-Credits Intime

Και φυσικά, αρκετά πιο μακριά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, ήταν και το μεγαλύτερο «παράσημο» ως τώρα για τον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό.

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League), γνωστό ως «έπος του Γουέμπλεϊ», το 1970-1971, που αποτέλεσε τον πρώτο χρονικά τελικό ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη και μοναδικό φυσικά των «πράσινων» ως τώρα.

Το «τριφύλλι», με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο, έχασε 2-0 από τους Ολλανδούς στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου του 1971, αλλά έμεινε στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

Οι Βαν Ντάικ (5΄) και Άρι Χααν (87΄) σκόραραν για τον Άγιαξ, μπροστά σε περίπου 40.000 Έλληνες.