Credit: Χ-La Sevilla Futbolera

Διεθνή

Απόφαση-σταθμός του CAS

19.01.24 | 20:10

Μια απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει οδηγό σε επόμενες παρόμοιες υποθέσεις έλαβε το CAS, που δικαίωσε τη Σεβίλλη για τον τερματισμό του συμβολαίου ποδοσφαιριστή της επειδή εκείνος ήταν υπέρβαρος.

Ο ισπανικός σύλλογος δικαιώθηκε για το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 έλυσε τη συνεργασία της με τον Γιορίς Νιανιόν, έπειτα από μόλις 17 συμμετοχές του παίκτη με τη φανέλα της. Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν αιτιολογήσει τη διακοπή του συμβολαίου στα «προβλήματα με την πειθαρχία, τον επαγγελματισμό και τη φυσική κατάστασή του».

Ο Νιανιόν είχε ενταχθεί στη Σεβίλλη το καλοκαίρι του 2018, όταν τον απέκτησε από τη Ρεν έναντι 11,6 εκατ. λίρες. Ο Γάλλος στόπερ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, αλλά οι εμφανίσεις του δεν κατέπληξαν κανέναν. Έτσι, ο σύλλογος αποφάσισε να σπάσει το συμβόλαιό του μετά από περίπου 3 χρόνια.

Η αρχή του τέλους στη συνεργασία των δύο πλευρών έγινε το καλοκαίρι του 2021. Τον Ιούλιο η Σεβίλλη έθεσε ως στόχο στον παίκτη να ρίξει το βάρος του στα 90 κιλά. Έπειτα από αρκετές παρατηρήσεις και τέσσερις πειθαρχικές διαδικασίες, η συμφωνία με τον Νιανιόν λύθηκε.

Ωστόσο, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής δεν ικανοποιήθηκε -όπως φαντάζει λογικό- με αυτήν την εξέλιξη και για τον λόγο αυτό ζήτησε αποζημίωση 4,6 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους, πηγαίνοντας το θέμα στη FIFA.

Το σκεπτικό του CAS πίσω από τη δικαίωση της Σεβίλλης

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε το μέρος του παίκτη και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Ωστόσο, και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ της Σεβίλλης.

Το CAS ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασής του ότι ο σύλλογος υπενθύμισε στον ποδοσφαιριστή την ανάγκη να χάσει βάρος και τις πιθανές συνέπειες.

Η πλευρά του Νιανιόν τώρα καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.

Σεβίλλη: Δικαιολογημένη η λύση της συνεργασίας με τον παίκτη

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, η Σεβίλλη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι «το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η λύση της συνεργσασίας με τον παίκτη, Γιορίς Νιανιόν, ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κατάλληλα επίπεδα βάρους και φυσικής κατάστασης.

»Η κρίση του Δικαστηρίου είναι ότι ο σύλλογος ενήργησε νόμιμα και κατάλληλα και ότι δεν επρόκειτο για άδικη απόλυση. Η απόφαση τερματίζει μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε μετά την επιστροφή του παίκτη μετά την πανδημία στον σύλλογο, στην οποία έφτασε πολύ υπέρβαρος.

»Αυτό δεν διορθώθηκε παρά τις τέσσερις πειθαρχικές διαδικασίες που ασκήθηκαν εναντίον του. Ο παίκτης είχε την ευκαιρία να συμμορφωθεί με τις συνταγές και τις συμβουλές του ιατρικού και διατροφικού προσωπικού για να ανακτήσει τη φυσική του κατάσταση, αλλά η αποτυχία του να το κάνει με δική του πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί.

«Ο επαγγελματισμός του συλλόγου κρίθηκε υποδειγματικός και παραμένει άψογος, δημιουργώντας και ενισχύοντας ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες υποθέσεις».

Συμπαίκτης του στη Σεντ Ετιέν πέρασε τον Νανιόν για… φύλακα

Παρά την ιστορία αυτή που δημιουργήθηκε, ο Νιανιόν αποδείχθηκε… ανεπίδεκτος μαθήσεως. Με το που αποχώρησε από την Ανδαλουσία, δεν βελτίωσε καθόλου τη φυσική του κατάσταση, καθώς είχε τα ίδια προβλήματα στη Σεντ Ετιέν.

Στους «στεφανουά» υπέγραψε ως ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2021, αλλά λέγεται ότι ήταν τόσο εκτός φόρμας κατά την άφιξή του, που ένας συμπαίκτης του νόμιζε ότι ήταν φύλακας. Και μπορεί στη συνέχεια να ήρθε σε μια λίγο καλύτερη σωματική κατάσταση, ωστόσο ο Νιανιόν δεν έκανε ούτε μια εμφάνιση με τη νέα του ομάδα, η οποία αποδείχθηκε… η τελευταία του.