Σεμινάριο διαιτητών στη Θεσσαλονίκη Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Μ. Γκαγκάτσης στους διαιτητές: «Σφυρίζετε ό,τι βλέπετε – Η ΚΕΔ αποφασίζει και κανείς άλλος»

10.08.24 | 15:13

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Υπό την επιστασία του Γάλλου αρχιδιατητή, Στεφάν Λανουά, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο της ΚΕΔ με την παρουσία διαιτητών της Super League/Super League 2.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε, ζήτησε από τους ρέφερι κι ενόψει της έναρξης του νέου πρωταθλήματος (17-18/8), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σφυρίζουν αυτά που βλέπουν.

Τους συνέστησε για ό,τι κι αν συμβεί να ενημερώνουν την Κεντρική Επιτροπή, ενώ επίσης κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, τους συνέστησε να μην επιτρέψουν σε κανέναν «να τους χρησιμοποιήσει», διότι όπως επισήμανε «όσοι το έκαναν αυτό αργά ή γρήγορα ήρθε το τέλος τους.»

Οι επισημάνσεις του διοικητικού ηγέτη της Ομοσπονδίας προς τους διαιτητές:

– «Θέλουμε να παράγουμε έργο στη διαιτησία και είναι σημαντικό ότι έχουμε μια επιτροπή που μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας, την ανάπτυξή της και τη βελτίωσή της.

Η ΕΠΟ, με την αρωγή της UEFA, θα επενδύσει στην ανάπτυξή της, ώστε να έχουμε και πάλι Έλληνες διαιτητές σε μεγάλες διοργανώσεις.

– Προσδοκούμε ένα πρόγραμμα με στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους και θα είμαστε αρωγοί σε αυτό.

– Η ΚΕΔ περιβάλλεται με πλήρη εμπιστοσύνη από την ΕΕ και φυσικά από την UEFA.

– Ευτυχής συγκυρία το ότι πρόκειται για ανθρώπους που προτάθηκαν, ορίστηκαν ουσιαστικά, από την UEFA, έχουν εμπειρία στο χορτάρι από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα τοπ πρωταθλήματα στα οποία ήταν διαιτητές.

– Κανένας να μη μαθαίνει τι γίνεται εις βάρος σας εκτός του προέδρου της ΚΕΔ και οποιαδήποτε όχληση έχετε μπορείτε να την αναφέρετε απευθείας σε αυτόν.

Ποδοσφαιρικός εισαγγελέας για απειλές εκτός γηπέδου, πρόεδρος ΚΕΔ – integrity officer – αστυνομία για θέματα χρηματισμού.

– Μην επηρεάζεστε από bullying μέσω δημοσιευμάτων, δεν κρίνουν αυτά την απόδοσή σας, μόνο η ΚΕΔ.

Αυτοί που γράφουν και λένε κάνουν τη δουλειά τους ανάλογα με το χρώμα που ανήκουν, εσείς όμως πρέπει να κάνετε τη δική σας χωρίς να επηρεάζεστε.

Κανείς δε θα φύγει ή θα μείνει λόγω δημοσίων σχέσεων ή επειδή το θέλει κάποια ομάδα ή κάποιο πρόσωπο, το ξαναλέω μόνο η ΚΕΔ αποφασίζει γι’ αυτό.

Μην επιτρέψετε ποτέ στον εαυτό σας να σας χρησιμοποιήσουν, η ιστορία όλων των δεκαετιών στη διαιτησία έχει δείξει πως όσοι επέτρεψαν στον εαυτό τους να χρησιμοποιηθούν υπέρ συμφερόντων ομάδων ή προσώπων, αργά ή γρήγορα ήρθε το τέλος τους από το χώρο της διαιτησίας, όσο άτρωτοι κι αν ένιωθαν κάποια στιγμή από τις υποσχέσεις που λάμβαναν για δήθεν στήριξη.

– Πρέπει να είστε ελεύθεροι να σφυρίζετε αυτό που θεωρείτε σωστό και όχι να έχετε… πίσω σκέψεις.

Έχει αυστηροποιηθεί ο ΠΚ για προπηλακισμούς διαιτητών, μη φοβάστε να γράφετε αυτά που συμβαίνουν, τον εαυτό σας προστατεύετε με αυτόν τον τρόπο και κανέναν άλλον.

Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη από διαιτητές με ακεραιότητα, ήθος, χαρακτήρα, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις και χωρίς «πατεράδες»

– Η επαφή του προέδρου της ΚΕΔ με τον πρόεδρο της ΕΠΟ περιορίζεται αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν το τμήμα του και την αναβάθμισή του.

Σε καμία περίπτωση για διαιτητικά ζητήματα ουσίας για τα οποία αρμόδια είναι η ΚΕΔ μόνο, είναι ανεξάρτητη και αναφέρεται μόνο στην UEFA και στο τμήμα διαιτησίας της.

Οι ομάδες που θέλουν να έχουν επικοινωνία με την ΚΕΔ μπορούν να στέλνουν επιστολή και η ΚΕΔ θα κρίνει τι θα κάνει.

– Η ΚΕΔ έχει “λευκή επιταγή” από την UEFA να κάνει ότι χρειαστεί για να αναπτύξει την ελληνική διαιτησία και να πράττει όπως κρίνει η ίδια σε όλα τα θέματα που την αφορούν χωρίς παρέμβαση από κανέναν.»