Credits: Screenshot Youtube

Διεθνή

Οι «βασίλισσες» του ποδοσφαίρου γυναικών – Το ρεκόρ που «έσπασαν» οι ΗΠΑ στο Παρίσι

11.08.24 | 10:08

Η εθνική ομάδα γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστή για τις επιτυχίες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού μέχρι το 2019 έχει κατακτήσει 4 τρόπαια.

Εξίσου, όμως, έχει να επιδείξει εντυπωσιακή πορεία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δεν άλλαξε παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία λίγους μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωςσης στο Παρίσι.

Η Χέις αποχώρησε από την Τσέλσι στα τέλη Μαΐου για να αναλάβει την εθνική ομάδα γυναικών, επομένως δεν είχε πολύ χρόνο να την προετοιμάσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ από το να κατακτήσει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο.

Δεν έχει χάσει γυναικείο τουρνουά

Το εξαιρετικό Ολυμπιακό ρεκόρ της ομάδας των ΗΠΑ ξεκινά με το γεγονός ότι έχει προκριθεί σε κάθε γυναικείο ποδοσφαιρικό τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τότε που εισήχθη το άθλημα το 1996, δηλαδή 96 χρόνια μετά την έναρξη του ανδρικού.

Μόνο άλλη μία χώρα έχει το απόλυτο ρεκόρ προκρίσεων σε αυτό το τουρνουά, και αυτή είναι η Βραζιλία, η οποία έκανε επίσης την όγδοη εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία.

Η Σουηδία ήταν μέρος αυτού του «ελίτ κλαμπ» μέχρι που απέτυχε να προκριθεί φέτος.

Λίγο πίσω από τη Σκανδιναβική χώρα στη λίστα των συνολικών εμφανίσεων στους Αγώνες είναι η Γερμανία, η Κίνα και η Ιαπωνία, όλες με 2 συμμετοχές λιγότερες από τις πρωτοπόρες.

Η ομάδα των ΗΠΑ έχει κάνει το 5 στα 8

Στις οκτώ συμμετοχές της μέχρι σήμερα, η ομάδα των ΗΠΑ έχει κερδίσει πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Το πρώτο χρυσό ήρθε  το 1996, τη χρονιά που διεξήχθη το πρώτο γυναικείο ποδοσφαιρικό τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, και το τελευταίο το 2024.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν το χρυσό στη χώρα τους, νικώντας την Κίνα με 2-1 στο Στάδιο «Sanford», χάρη σε γκολ των Σάνον ΜακΜίλαν και Τίφενι Μίλμπερτ.

Στη συνέχεια, έκαναν ένα απίστευτο σερί τριών διαδοχικών Ολυμπιακών τίτλων, κερδίζοντας το 2004 (Αθήνα), 2008 (Πεκίνο) και 2012 (Λονδίνο).

Η ομάδα των ΗΠΑ νίκησε τη Βραζιλία στην παράταση σε δύο συνεχόμενους τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας έτσι το δεύτερο και τρίτο χρυσό μετάλλιο, ενώ πρόσθεσε ένα τέταρτο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας στο Λονδίνο, το 2012.

Στους φετινούς Ολυμπιακούς στο Παρίσι επικράτησαν ξανά επί της Βραζιλίας και της έκοψαν για ακόμα μία χρονιά το όνειρο για ένα χρυσό μετάλιο.

Η ομάδα της Αμερικής κατέχει την πρωτιά στα χρυσά με διαφορά από την δεύτερη, αφού καμία άλλη χώρα δεν έχει κερδίσει περισσότερα από ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Πόσα Ολυμπιακά μετάλλια έχει κερδίσει συνολικά η ομάδα των ΗΠΑ;

Δεν κατέχει όμως μόνο αυτή την πρωτιά η συγκεκριμένη ομάδα, καθώς η ομάδα των ΗΠΑ βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας των χωρών με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια κάθε χρώματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο το 2000, χάνοντας στον τελικό από τη Νορβηγία, και το χάλκινο το 2020, νικώντας την Αυστραλία με 4-3, φτάνοντας συνολικά τα επτά μετάλλια.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία έχει 5, ένα χρυσό το 2016 και 4 χάλκινα μετάλλια το 2000, 2004, 2008 και 2024.

Ο Καναδάς είναι τρίτος στη λίστα, με χρυσό το 2020 και χάλκινα το 2012 και 2016, μαζί με τη Βραζιλία, η οποία έχει ηττηθεί από τις ΗΠΑ και τις 3 φορές που έχει φτάσει στον τελικό και έτσι κατέχει 3 ασημένια μετάλλια από το 2004, 2008 και 2024.

Μόνο δύο άλλες χώρες έχουν κερδίσει περισσότερα από ένα Ολυμπιακά μετάλλια στο γυναικείο ποδόσφαιρο, η Νορβηγία (χρυσό το 2000, χάλκινο το 1996) και η Σουηδία (ασημένιο το 2016 και το 2020).

Η μόνη Ολυμπιακή διοργάνωση στην οποία η ομάδα των ΗΠΑ έμεινε χωρίς μετάλλιο ήταν το 2016 (Ρίο), όταν έχασε από τη Σουηδία στα προημιτελικά.

Μετά από αυτή την ήττα, η τερματοφύλακας Χόουπ Σόλο είχε κάνει μια επικριτική δήλωση, αποκαλώντας τους αντιπάλους «μια ομάδα δειλών»,  απευθυνόμενη στην προσέγγισή τους στο παιχνίδι.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ είναι αδιαφισβήτητα, λοιπόν, η «βασίλισσα» του αθλήματος στον κόσμο με τις δεύτερες να βρίσκονται… χιλιόμετρα μακριά.