Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Η εβδομάδα των μεγάλων «πρέπει» για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό

12.08.24 | 13:00

Προφανώς και η ευρωπαϊκή επιβίωση όλων των ομάδων είναι κρίσιμη για την οικονομική τους κατάσταση, το πρεστίζ και την ψυχολογία τους. Στην περίπτωση των τριών ελληνικών ομάδων φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο οριακά από το… φυσιολογικό και θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε παρακάτω.

ΑΕΚ: Ο… κατακλυσμός της Νόα

CONFERENCE LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΝΟΑ – ΑΕΚ .

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το φετινό της ευρωπαϊκό ταξίδι γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώριο λάθους αφού άρχισε από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League για να μπει στο League Stage πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις. Αυτό ήταν δεδομένο από το τέλος της περασμένης σεζόν. Χρειάζεται να κάνει ό,τι και ο ΠΑΟΚ πέρυσι. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τόσα πολλά στην Ένωση που καθιστά το ματς της Πέμπτης κόντρα στη Νόα κάτι παραπάνω από «τελικό».

Η ΑΕΚ άλλαξε ιδιοκτήτη μετά από… μία ζωή και η νέα κατάσταση στα διοικητικά έφερε νέα δεδομένα στην ομάδα. Οι ακριβές μεταγραφές του καλοκαιριού ζέσταναν τον κόσμο αλλά έχουν δημιουργήσει ένα ρόστερ με πολλούς παίκτες οι οποίοι όλοι έχουν την… απαίτηση να παίζουν. Σε περίπτωση που η Ένωση εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο League stage, το πρόβλημα θα είναι σίγουρα μικρότερο με τη διαχείριση του ρόστερ. Σε περίπτωση αποκλεισμού, με ένα ματς την εβδομάδα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι παίκτες (μοιάζει δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλες δύο προσθήκες, ενός αριστερού μπακ και ενός επιθετικού). Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τη Νόα θα φέρει αδιανόητη απογοήτευση και γκρίνια. Το τρίτο είναι το οικονομικό πλήγμα.

Έτσι η ομάδα του Αλμέιδα καλείται την Πέμπτη να ανατρέψει την ήττα με 3-1 από την Νόα και να μπει στα Play offs του Conference League. Εκεί πάλι θα υπάρχει το «πρέπει» αλλά ανάλογα με την ομάδα που θα αντιμετωπίσει, μπορεί να μην υπάρξει… καταστροφή σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

ΠΑΟΚ: Η… κάψα για το Champions League κάνει… τελικό το ματς με τη Μάλμε

Δείτε τις καλύτερες στιγμές από την αναμέτρηση στην Σουηδία
Φωτογραφία: Intime

Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι θα έχει ευρωπαϊκή συνέχεια ό,τι και να συμβεί με τη Μάλμε αλλά και με την επόμενη αντίπαλό του. Αυτό το κέρδισε η ομάδα του Λουτσέσκου με τη δουλειά που έκανε πέρυσι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος (σε συνδυασμό και με την πρόκριση επί της Μπόρατς Μπάνια Λούκα). Αυτό, θεωρητικά, θα έπρεπε να κάνει τον ΠΑΟΚ πιο… άνετο στα παιχνίδια με τους Σουηδούς κι όμως δεν είναι έτσι.

Ο δικέφαλος του βορρά τα τελευταία χρόνια κάνει εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη, έχει ανεβάσει το ranking του αλλά έχει ένα μεγάλο απωθημένο. Ο όμιλος του Champions League είναι αυτό που λείπει στους παίκτες, στον προπονητή, τον κόσμο και τον ιδιοκτήτη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν παραχωρήθηκε ο Κωνσταντέλιας, αυτός είναι ο λόγος που ο Κουλιεράκης παραμένει στο ρόστερ και δεν ολοκληρώνεται η μετακίνησή του στην Άιντραχτ. Άπαντες σκέφτονται μόνο το League stage του Champions League και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ότι έτσι κι αλλιώς έχει εξασφαλισμένη παρουσία στο League stage, στη χειρότερη του Conference League.

To φετινό μονοπάτι είναι, θεωρητικά, το πιο εύκολο της ιστορίας του και έτσι το «πρέπει» είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ενδεχόμενος αποκλεισμός θα φέρει τεράστια απογοήτευση και είναι άγνωστο το πόσο θα επηρεάσει την ψυχολογία του οργανισμού ενόψει της νέας σεζόν.

Παναθηναϊκός: Η κληρωτίδα έκανε… τελικό το ματς στο Άμστερνταμ

Ο Μπακασέτας προσπαθεί να αποφύγει παίκτη του Άγιαξ
Φωτογραφία: Intime

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να διαχειριστεί κάποιο απωθημένο ούτε κάποιο αποκλεισμό από μία… άγνωστη ομάδα. Έχει όμως να σκεφτεί το άσχημο παιχνίδι που του έπαιξε η κληρωτίδα. Προφανώς και την τύχη σου την καθορίζεις και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» είναι χαμηλά στο ranking τους έφερε πάνω στα… θηρία. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η κλήρωση αλλά με αυτή πρέπει να πορευτεί. Και το κακό δεν είναι μόνο το ζευγάρωμα με τον Άγιαξ αλλά κυρίως το ότι σε περίπτωση αποκλεισμού θα βρει μπροστά του τη Λανς.

Οι «πράσινοι» βρίσκουν τον Άγιαξ όχι στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας του αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η ήττα με 1-0 στο ΟΑΚΑ κάνει δύσκολο το έργο της ομάδας του Ντιέγκο Αλόνσο αλλά όχι ακατόρθωτο. Μία ενδεχόμενη πρόκριση θα είναι κάτι που θα δώσει νέο αέρα στην ομάδα και θα αρχίσει τη νέα σεζόν με την καλύτερη ψυχολογία. Ένας αποκλεισμός δεν θα φέρει καταστροφή αλλά θα φέρει τη Λανς στο δρόμο του και εκεί θα υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο «πρέπει» για την ευρωπαϊκή του συνέχεια.