Πανηγυρίζουν την πρόκριση εις βάρος του ΠΑΟΚ οι παίκτες της Μάλμε Φωτογραφία: Intime

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

Οι Σουηδοί ήρθαν «διαβασμένοι» για τη ρεβάνς με ΠΑΟΚ – «Όπλο» κατά της ζέστης… η σάουνα

14.08.24 | 16:14

Η Μάλμε είχε με το μέρος της την τύχη απέναντι στον ΠΑΟΚ, βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 90΄+6 κι έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί σκόραρε για 4η φορά και προκρίθηκε στα playoffs του Champions League (4-3) στέλνοντας το «δικέφαλο» του Βορρά στα playoffs του Europa.

Μπορεί όντως να χρειάστηκαν τα απανωτά λάθη του Κίριλ Ντεσπόντοφ στα τελευταία δευτερόλεπτα για να βρει μία σέντρα η Μάλμε και το… μπιλιάρδο στη μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ για να φτάσει στο 3-3, παρ΄ όλα αυτά οι Σουηδοί αν γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο θα διαπιστώσουμε από τις κινήσεις τους ότι ήρθαν στην Θεσσαλονίκη πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν ακόμη και τους… εξωγενείς παράγοντες!

Σάουνα κατά της ζέστης

Περίπου 40 βαθμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, 32-33 όταν έπεφτε ο ήλιος.

Το γνώριζαν καλά οι Σουηδοί ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα ενόψει της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ δεν θα ήταν με το μέρος τους.

«Οι παίκτες ήξεραν ότι θα ήταν υποχρεωμένοι να παίξουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σε συνθήκες που δεν έχουν συνηθίσει» ανέφερε ο γυμναστής της Μάλμε, Τον Νουν.

Τι έκαναν γι΄ αυτό; «Προσαρμόστηκαν στη ζέστη κάνοντας σάουνα στο Eleda», παραδέχεται.

Ο ίδιος, αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι του τεχνικού επιτελείου φρόντισαν να προετοιμάσουν την τελευταία εβδομάδα τους ποδοσφαιριστές βάζοντας τους να κάνουν σάουνα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες που θα επικρατούσαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Aftonbladet (καθημερινή ταμπλόιντ εφημερίδα της Στοκχόλμης) στην Θεσσαλονίκη, το θερμόμετρο έδειχνε 41 βαθμούς υπό σκιά!

Όταν η ομάδα προπονήθηκε στο «καυτό, αλλά φθαρμένο και παλιό», όπως το αποκαλεί η ιστοσελίδα, γήπεδο της Τούμπας, το βράδυ της Δευτέρας η θερμοκρασία ήταν 32-33 βαθμοί.

Ο προπονητής της Μάλμε, Χένρικ Ρίντστρεμ, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας είχε πει πως «δεν σκεφτόμαστε πολύ τη ζέστη, γιατί τότε γίνεται πρόβλημα στο τέλος», ενώ πρόσθεσε ακόμη:

«Αλλά φυσικά η ζέστη έχει την επίδρασή της. Δεν είναι δυνατό να δώσεις το 100% για 90 λεπτά.

Θα υπάρχει χαμηλότερη ένταση και από τις δύο ομάδες σε διάφορα μέρη του αγώνα.»

Οι άνθρωποι της Μάλμε, όμως, είχαν φροντίσει γι΄ αυτό:

Στο Eleda Stadium έχουμε μια σάουνα που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η έκθεση στη σάουνα είναι καλή τόσο για την προσαρμογή στη ζέστη σε αγώνες όπως αυτός της Τούμπας, όσο και για την αποκατάσταση γενικά.

Στη σάουνα είναι 100 βαθμοί. Κάνουμε τακτική έκθεση στη ζέστη», είπε ο γυμναστής της Μάλμε, Τον Νουν.

«Έχουμε προτρέψει τους παίκτες τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιούν τη σάουνα γιατί είμαστε ενήμεροι για το πόσο ζεστό και υγρό θα είναι το κλίμα στην Θεσσαλονίκη.

Στην ουσία, το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε μια καλή κουλτούρα προπόνησης. Οι παίκτες είναι πολύ επαγγελματίες και συνειδητοποιημένοι για το τι πρέπει να πίνουν, να τρώνε και πώς να ανακτούν τις δυνάμεις τους», παραδέχθηκε ο Νουν.

Εξετάσεις στους παίκτες

Παραμονές του ματς, όπως, ανέφερε στο σουηδικό μέσο ο Νουν «κάναμε τακτικούς ελέγχους για την ισορροπία των υγρών παίρνοντας δείγματα ούρων.

Θα το κάνουμε και μετά την προπόνηση (τη Δευτέρα το βράδυ) για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι στην κατάλληλη κατάσταση.»

15-20 λεπτά βόλτα στην Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν θα επιτρεπόταν στους παίκτες να κάνουν μία βόλτα στην Θεσσαλονίκη κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες, ο Νουν είπε:

«Ναι, αλλά όχι για περισσότερο από 15-20 λεπτά. Πρέπει να πίνουν πολύ νερό και όλα να γίνονται σε χαλαρό ρυθμό.

Υπάρχει ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να εκτίθενται στη ζέστη.»

Για το αν η ζέστη αποτελεί πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ;

«Μπορεί να το δουν ως πλεονέκτημα. Εμείς δεν βλέπουμε τη ζέστη ως κάτι αρνητικό.

Είμαστε προετοιμασμένοι. Θα έχουμε κρύο νερό, πάγο, αθλητικό ποτό με ηλεκτρολύτες (άλατα, μεταλλικά στοιχεία) και υδατάνθρακες (γλυκόζη) δίπλα στον αγωνιστικό χώρο για κάθε ενδεχόμενο.»