Απείλησε, δεν κινδύνεψε, ήταν καλύτερος και κρατά την πρόκριση στα χέρια του
16.02.24 | 16:42
Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1-0 τη Φερεντσβάρος για τα play off του Conference League, όντας μακράν καλύτερος από τους Ούγγρους και δείχνοντας παράλληλα το σωστό δρόμο για τη ρεβάνς.
Στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα για τους «16» του Champions League ανάμεσα σε Κοπεγχάγη και Μάντσεστερ Σίτι, ο Γκουαρδιόλα μίλησε για τη δυσκολία και το άγχος των αγώνων του Φεβρουαρίου. Όταν δηλαδή μετά από κενό σχεδόν δύο μηνών από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, πρέπει να επιστρέψεις και να κάνεις μια καλή παρουσία σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που ουσιαστικά για τις περισσότερες ομάδες, ορίζει και το μέλλον τους ως το τέλος της σεζόν.
Κρίνοντας και από τα λεγόμενα του τεχνικού των «πολιτών» αλλά και από τα δεδομένα που υπάρχουν στον Ολυμπιακό, το χθεσινό παιχνίδι ήταν ίσως ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά στην καριέρα του Μεντιλίμπαρ. Το μομέντουμ της άφιξής του στην ομάδα, δεν ήταν το καλύτερο, μπαίνοντας κατευθείαν… στα βαθιά και αναλαμβάνοντας να οδηγήσει το σύλλογο στην επόμενη φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Ο Βάσκος τεχνικός όμως, έφερε εις πέρας αυτή την αποστολή, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια δύσβατη και μεγάλη διαδρομή που μόλις ξεκίνησε.
Η κλασική διάταξη 4-2-3-1 και η έκπληξη με Ζοάο Καρβάλιο
Ελάχιστες είναι οι προπονήσεις του Μεντιλίμπαρ με τον Ολυμπιακό κι έτσι ήταν λογικό να μην αλλάξει πολλά στον πρώτο του αγώνα. Ξεκίνησε με διάταξη 4-2-3-1, τη βασική αμυντική τετράδα με τον Ντόη στη θέση του Ρέτσου, τον Φορτούνη στα εξτρέμ και τον Αλεξανδρόπουλο σε «υβριδικό» ρόλο στο κέντρο. Ουσιαστικά ο Έλληνας χαφ αγωνίζεται στους χώρους ενός δεκαριού, αλλά η δουλειά του υπόκειται στην πίεση που ασκεί ψηλά στο γήπεδο και όχι στη δημιουργικότητα και την τεχνική του. Ρόλο που για χρόνια έχει στον Ολυμπιακό ο Μαντί Καμαρά.
Μόνη έκπληξη θεωρητικά ήταν η παρουσία του Ζοάο Καρβάλιο στο βασικό σχήμα, έναντι του Τσικίνιο, που εντυπωσίασε με τον ΟΦΗ. Γενικά κάτι γίνεται με τον Πορτογάλο χαφ καθώς και οι τρεις προπονητές που έχει αλλάξει φέτος ο Ολυμπιακός τον έχουν εμπιστευτεί. Αρχικά, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον κράτησε στο σύλλογο το καλοκαίρι και τον ξεκίνησε επίσης βασικό στο πρώτο επίσημο ματς της ομάδας με την Γκενκ. Αργότερα ο Καρβαλιάλ, του έδωσε αρκετό χρόνο στα τρία πρώτα παιχνίδια του, ενώ τον χρησιμοποίησε και βασικό στο ματς εναντίον του Ατρομήτου για να φτάσουμε στο χθεσινό βράδυ, που και ο Μεντιλίμπαρ τον έβαλε στην αρχική ενδεκάδα.
Δεν είμαστε στις προπονήσεις αλλά πιθανότατα κάτι δείχνει στους προπονητές του ο Καρβάλιο, ένα πρόσωπο το οποίο όμως αλλάζει όταν αγωνίζεται.
Η κρυάδα του δεύτερου λεπτού και οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις
Το κρύο ήταν τσουχτερό χθες στο Φάληρο και η φάση του δεύτερου λεπτού δεν βοήθησε. Στην πρώτη ουσιαστικά στιγμή που ο Ολυμπιακός έπρεπε να αμυνθεί, λειτούργησε με άκρως λανθασμένο τρόπο, αφήνοντας τον Βάργκα μόνο του, με τον Ούγγρο να παίρνει την κεφαλιά και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους», ο Βάργκα με τα 22 φετινά γκολ, ήταν λίγο πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό και έτσι το γκολ ακυρώθηκε. Σε εκείνο το σημείο επανήλθαν οι καρδιές των φίλων του Ολυμπιακού που «τίγκαραν» το γήπεδο μετά από απουσία δύο μηνών.
Τα πρώτα λεπτά κυλούσαν αργά, με τη Φερεντσβάρος να έχει την κατοχή και τον Ολυμπιακό να δείχνει σαφή διάθεση να χτυπήσει στην πλάτη της άμυνας των Ούγγρων. Ο Φορτούνης άρχισε να κατεβαίνει χαμηλά στο γήπεδο για να πάρει μπάλα και να μοιράσει, είτε προς τον Ελ Κααμπί που ξεκινούσε τις κούρσες μόλις έβλεπε την μπάλα στα πόδια του αρχηγού του, είτε στα πλάγια προς τον προωθημένο Ροντινέι.
Είναι αλήθεια πως προς τον Μαροκινό, βγήκαν δύο μακρινές μεταβιβάσεις, ωστόσο ο Ελ Κααμπί δεν φημίζεται ούτε για το διασκελισμό του, ούτε για την ντρίπλα του κι έτσι απέτυχε να απειλήσει τον Ντιμπούζ.
Υπήρχε επίσης διάθεση, η ομάδα να πιέσει ψηλά. Μασούρας, Ελ Κααμπί και κυρίως Αλεξανδρόπουλος έτρεχαν να μαρκάρουν μέχρι και τον τερματοφύλακα της Φερεντσβάρος, θέλοντας σε πρώτη φάση τουλάχιστον να τους αποτρέψουν από το να φτιάξουν παιχνίδι και παράλληλα να κάνουν το εύκολο λάθος. Την ίδια στιγμή, σε κάθε κατάσταση κατοχής, το rest defense των «ερυθρολεύκων», ανέβαινε σχεδόν στη σέντρα του γηπέδου με σκοπό να μικρύνει το γήπεδο και να ελαχιστοποιήσει τις επιλογές των αμυντικών των Ούγγρων, που είχαν ως μόνη λύση το διώξιμο σε περίπτωση που ανακτούσαν την μπάλα.
Οι αυτοματισμοί που δεν υπήρχαν…
Τρεις αλλαγές προπονητών και καμιά 30αριά διαφορετικοί παίκτες που έχουν ξεκινήσει βασικοί φέτος στον Ολυμπιακό. Δεν είναι παράλογο να μην υπάρχουν αυτοματισμοί και σωστές αλληλοκαλύψεις. Παρότι, οι Πειραιώτες στόχευαν στην επιθετική μετάβαση, θέλοντας να χτυπήσουν στην κόντρα τη Φερεντσβάρος, έδειξαν μεγάλη αδυναμία στην άλλη φάση του παιχνιδιού, την αμυντική μετάβαση. Τις λίγες φορές που χρειάστηκε ο Ολυμπιακός να τρέξει στην άμυνά του, το έκανε αργά και με λάθος τρόπο. Η ανισορροπία στο κέντρο της ομάδας, όταν η μπάλα περνούσε από το πρώτο τμήμα πίεσης ήταν παροιμιώδης, με τον Έσε να μοιάζει πολλές φορές σαν… μοναχικός καβαλάρης, έχοντας τεράστια απόσταση από τον πιο κοντινό συμπαίκτη του.
Τα μαρκαρίσματα ήταν χαλαρά ως ένα σημείο, κάτι το οποίο πλήγωσε την ομάδα στο ματς με τον Παναθηναϊκό, πριν δύο εβδομάδες, ενώ ο Καρβάλιο αδυνατούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του αγώνα.
Αλλαγή εικόνας από το 30’ και μετά με πιο σαφή στόχευση
Από το 30ο λεπτό και μετά η εικόνα του Ολυμπιακού άλλαξε. Άρχισε να φορτώνει με παίκτες τα μεσοδιαστήματα, προσπαθώντας να βγάλει συνδυασμούς, ενώ Αλεξανδρόπουλος και Έσε έβγαιναν εναλλάξ ως έξτρα παίκτης στην περιοχή των Ούγγρων. Με αυτό τον τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι» πλαγιοκοπούσαν με μεγαλύτερη ευκολία τη Φερεντσβάρος ενώ γέμιζαν και την περιοχή, δίνοντας την επιλογή, συνήθως στον Ροντινέι να σεντράρει.
Η πίεση ψηλά άρχισε να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ένταση, με τους φιλοξενούμενους να «χαρίζουν» αρκετές μπάλες στην ομάδα του Μεντιλίμπαρ, η οποία όμως ήταν αναποτελεσματική. Είτε ένα λάθος στην τελική πάσα, είτε ένα λάθος τελείωμα, απέτρεπε τον Ολυμπιακό από το να απειλήσει σε φάση επιθετικής μετάβασης τη Φερεντσβάρος.
Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξαν πολλά. Με εξαίρεση ίσως το πρώτο τέταρτο, που οι Ούγγροι προσπάθησαν να διατηρήσουν την κατοχή και να απειλήσουν, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι του αγώνα ο Ολυμπιακός υπερτερούσε. Ειδικά μετά το 70’, η Φερεντσβάρος σταμάτησε κάθε προσπάθεια πίεσης, αμυνόμενη με low block. Λίγο ο κόσμος, λίγο η διάθεση και το πάθος, λίγο η ανωτερότητα στο χορτάρι, έδωσαν ελπίδες στον Ολυμπιακό που προσπάθησε με τον πλέον ορθολογικό τρόπο, να σκοράρει τουλάχιστον μία φορά και να πάρει προβάδισμα πρόκρισης.
Έτσι κι έγινε. Ο Ολυμπιακός φόρτωσε την αριστερή πλευρά, με «άγκυρα» τον Φορτούνη μετέφερε γρήγορα την μπάλα στην άδεια δεξιά πλευρά, ο Ροντινέι που είναι… μανούλα σε αυτά δεν δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει συνθήκες σέντρας και ο Γιόβετιτς με τον Ελ Κααμπί κινήθηκαν όπως έπρεπε. Εκεί ήρθε ο Μαροκινός και να τιμωρήσει την ολιγωρία των Ούγγρων για το τελικό 1-0.
Άξιος θριαμβευτής και η πρόκριση στο χέρι του
Ο Ολυμπιακός και στο μάτι, αλλά και στα νούμερα ήταν καλύτερος και άξιζε τη νίκη. Αμυντικά ήταν εξαιρετικός, κρατώντας τη Φερεντσβάρος των 52 γκολ σε 20 ματς στο ουγγρικό πρωτάθλημα, στο μηδέν. Μάλιστα, όχι μόνο δεν την άφησε να σκοράρει, αλλά της επέτρεψε να επιχειρήσει μόλις τρία σουτ εντός περιοχής.
Οι «ερυθρόλευκοι» τέλειωσαν το ματς με 1.4 xG έναντι 0.4 xG των Ούγγρων, είχαν 57% κατοχή, 17 σουτ (τα 7 εντός περιοχής) έναντι έξι των φιλοξενούμενων, ενώ ήταν πιο αποτελεσματικοί και στις μονομαχίες στο έδαφος (60-58) και στις επιτυχημένες ντρίπλες (9-7).
Πλέον, οι Πειραιώτες ξέρουν τη Φερεντσβάρος και τον τρόπο να την αντιμετωπίσουν στην έδρα της. Μια ομάδα σκληρή, δύσκολη αλλά όχι απροσπέλαστη, ειδικά με το υπέρ τους 1-0.
Οι πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού
Κώστας Φορτούνης: Ο αρχηγός για ένα ακόμα παιχνίδι του Ολυμπιακού ήταν απολαυστικός. Είχε τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες, 55 τον αριθμό, με τις 11 εξ αυτών να είναι μακρινές μεταβιβάσεις, κυρίως προς Ροντινέι και Ελ Κααμπί.
Τα shot-creating actions μετρούν τις δύο τελευταίες ενέργειες πριν γίνει κάποια τελική και ο Φορτούνης είχε 8 τέτοιες ενέργειες, τις περισσότερες από τον καθένα. Κοινώς, περνούσαν όλα από τα πόδια του.
Είχε επτά πάσες που κατέληξαν στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, ολοκλήρωσε δέκα προωθητικές πάσες από το μεσαίο τρίτο του γηπέδου και μπροστά ενώ από τις 87 επαφές που είχε με την μπάλα (οι περισσότερες από κάθε άλλον), οι 40 έγιναν στο επιθετικό τρίτο (επίσης οι περισσότερες από κάθε άλλον).
Τέλος, ήταν ο παίκτης που υποδέχθηκε την μπάλα πιο πολλές φορές από τον καθένα και συγκεκριμένα 64 φορές, στατιστικό που αποδεικνύει τη διαθεσιμότητά του σε κάθε σημείο του ματς.
Ροντινέι: Ίσως ο καλύτερος παίκτης του χθεσινού παιχνιδιού. Προφανώς, κατέγραψε την ασίστ που χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό, ενώ είχε ένα xAG, νούμερο μεγάλο για την εικόνα του ματς. Κατέγραψε τέσσερις πάσες-κλειδιά (πάσες που οδηγούν κατευθείαν σε τελική), τις περισσότερες απ’ όλους ενώ κατέγραψε και τρεις σέντρες προς την περιοχή, επίσης τις περισσότερες.
Είχε επίσης, τέσσερις αναχαιτίσεις, 3 στις 3 επιτυχημένες ντρίπλες (Take-ons) ενώ διένυσε συνολικά 350 μέτρα με την μπάλα, όντας δεύτερος πίσω μόνο από τον Φορτούνη.
Νταβίντ Κάρμο: Τελευταίος πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό, ο νεοαποκτηθείς Πορτογάλος αμυντικός. Ήταν πραγματικός «βράχος» στην άμυνα και άκρως επικίνδυνος στις στατικές φάσεις.
Έχασε μόλις μία μονομαχία στον αέρα, από τις έξι στις οποίες βρέθηκε, απομάκρυνε την μπάλα δύο φορές ενώ είχε και μία αναχαίτηση. Η συνεισφορά του όμως, ξεπέρασε τις αμυντικές του ενέργειες.
Έφτασε σε τρεις τελικές, με τη μία εξ αυτών να τη σταματά με μεγάλη δυσκολία ο Ντιμπούζ, ολοκλήρωσε 43 πάσες με 81% ευστοχίας, με τις 10 εξ αυτών να είναι μακρινές μπαλιές οι οποίες βοήθησαν το πλάνο του Μεντιλίμπαρ.