Φωτογραφία Eurokinissi

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Ρισκάρει η… ΚΕΔ

16.02.24 | 17:36

Οι περισσότεροι ορισμοί της ΚΕΔ στα παιχνίδια της 23ης αγωνιστικής της Super League εμπεριέχουν αρκετή δόση ρίσκου από την πλευρά της επιτροπής. Ο Φρόιντφλεντ αποφάσισε να επαναφέρει στη δράση ρέφερι που το τελευταίο διάστημα τους είχε στον… πάγκο.

Δεν τους έδινε δηλαδή τον πρώτο διαιτητικό ρόλο σε παιχνίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να τα ολοκληρώσουν με επιτυχία. Τους όριζε κυρίως τέταρτους ή τους έστελνε στο VAR. Ο λόγος κυρίως για τον Κώστα Τσέτσιλα, τον Μιχάλη Ματσούκα και τον Σπύρο Ζαμπαλά.

Ο Τσέτσιλας, που θα διευθύνει την αναμέτρηση Ατρόμητος-Άρης, σφύριξε τελευταία φορά την 16η αγωνιστική. Ο Ματσούκας και ο Ζαμπαλάς την 15η. Ο πρώτος ορίστηκε στο ΟΦΗ-Πανσερραϊκός και ο δεύτερος στο Παναθηναϊκός-Λαμία. Σημαντικό ρόλο για να… χαλαρώσει η επιτροπή έπαιξε η εικόνα των ρέφερι που σφύριξαν τις προηγούμενες δύο αγωνιστικές.

Τα πράγματα πήγαν καλά και της έδωσε την ευκαιρία να δώσει παιχνίδια σε ρέφερι που δεν τους χρησιμοποιεί πολύ φέτος. Βέβαια δεν αντιμετώπισε τις ομάδες με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Σε ΟΠΑΠ Αρένα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν είχε την ίδια φιλοσοφία.

Μεγάλη διαφορά στην εμπειρία των δύο διαιτητών

Ο Στάθης Γκορτσίλας θα σφυρίξει το ΑΕΚ-Κηφισιά. Θα είναι το 7ο φετινό του ματς στη Σούπερ Λιγκ. Ο Σπύρος Ζαμπαλάς θα πάει στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ματς του Παναθηναϊκού με την Λαμία και θα είναι το 4ο φετινό του. Ο Γκορτσίλας είναι στον πίνακα από το 2018. Ο Ζαμπαλάς από το 2021. Συγκρίνετε τα νούμερα.

Η επιτροπή διαιτησίας διαχειρίστηκε με διαφορετικό τρόπο τους κίτρινους και τους πράσινους. Με άλλα μέτρα και σταθμά ενώ είναι βασικοί διεκδικητές του πρωταθλήματος. Στα ντέρμπι ορίζει ξένους ρέφερι. Όταν όμως οι ομάδες του «Big 4» αντιμετωπίζουν άλλες χαμηλότερης δυναμικότητας, τουλάχιστον σε αυτή την φάση του πρωταθλήματος που απαγορεύονται τα λάθη, πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση στους ορισμούς από την ΚΕΔ. Το ίδιο λάθος έγινε και σε άλλα ματς της 23ης αγωνιστικής.

Τον έριξαν στα «λιοντάρια» του Ηρακλείου

Ο Μιχάλης Ματσούκας θα σφυρίξει για 3η φορά φέτος στο πρωτάθλημα. Στο Ηράκλειο, στο παιχνίδι ΟΦΗ-Πανσερραϊκός. Αν ηττηθούν οι Κρητικοί θα μπλέξουν άσχημα αναφορικά με την παραμονή τους στην κατηγορία. Το γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό προχώρησαν στην αλλαγή του προπονητή. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι δεν αισθάνονται ακόμα άνετοι με τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει. Ο Ματσούκας διηύθυνε στην αρχή του πρωταθλήματος το παιχνίδι Κηφισιά-Πανσερραϊκός και δεν τα πήγε καλά.

Οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν παράπονα για την αποβολή αμυντικού τους στο πρώτο ημίχρονο. Από την 4η αγωνιστική που διεξήχθη το συγκεκριμένο ματς ορίστηκε ξανά την 15η!!! Στην αναμέτρηση ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης (0-2). Και οι δύο ομάδες που θα αναμετρηθούν τη Δευτέρα έχουν χάσει φέτος με τον συγκεκριμένο ρέφερι. Αυτό δεν είναι παραίτητα αρνητικό στοιχείο για τον ρέφερι πριν τον αγώνα. Κρίσιμο είναι και το παιχνίδι Βόλος-ΠΑΣ Γιάννινα στο οποίο η επιτροπή στέλνει τον πιο έμπειρο διαιτητή που διαθέτει. Τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο Ματσούκας σφύριξε την περσινή περίοδο για 1η φορά σε ματς της Σούπερ Λιγκ. Ο Σιδηρόπουλος είναι ο πιο παλαιός στον πίνακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά είναι χαοτική.

Οι φωνές του Ολυμπιακού φέρνουν Γερμανούς

Ο Κρίστιαν Ντίνγκερτ θα σφυρίξει το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Είναι ο τέταρτος Γερμανός διαιτητής που θα έρθει την φετινή αγωνιστική περίοδο στην χώρα μας. Με εξαίρεση τον Φέλιξ Μπριχ, που διηύθυνε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, οι άλλοι δύο ορίστηκαν ξανά σε ματς των ερυθρόλευκων. Ο Ντάνιελ Σλάγκερ διαιτήτευσε το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και ο Σβεν Γιαμπλόνσκι το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Προφανώς οι φωνές του Ολυμπιακού επηρεάζουν την επιτροπή διαιτησίας. Στα υπόλοιπα ντέρμπι προτιμώνται κυρίως ρέφερι από άλλες χώρες. Η επιλογή Γερμανού διαιτητή για το ντέρμπι της Κυριακής στην Τούμπα εννοείται πως δεν είναι τυχαία και για την άλλη πλευρά.

Ο ΠΑΟΚ προειδοποίησε πρόσφατα τον Φρόιντφελντ ότι αν συνεχίσει να φέρνει ξένους διαιτητές στα ελληνικά ντέρμπι μετρίου επιπέδου, θα αποσύρει τη στήριξη προς το πρόσωπο του. Με Γερμανό διαιτητή δεν νίκησε στο Φάληρο στον πρώτο γύρο; Γερμανός και τώρα στην Τούμπα. Έξυπνος ελιγμός από την ΚΕΔ για να μην μπορεί να μιλήσει κανείς πριν το ντέρμπι.