Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Οι αναμνήσεις με άρωμα… Τούμπας (vid)

18.02.24 | 08:35

Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό με γηπεδούχο τον «δικέφαλο» του Βορρά γέρνει συντριπτικά υπέρ του. Οι Πειραιώτες βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να φύγουν με το διπλό από την Τούμπα, με τη διαφορά όμως να παραμένει μεγάλη.

Η κυριακάτικη μάχη (19.30, NOVASPORTS PRIME) βρίσκει τους Θεσσαλονικείς στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με έναν βαθμό διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και με δύο από την τρίτη ΑΕΚ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο -7 από την πρώτη θέση.

Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου θα ψάξει την νίκη θέλοντας να παραμείνει πρώτο και να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι», μετά από ένα πετυχημένο ευρωπαϊκό αποτέλεσμα, θα ψάξουν το διπλό στην «καυτή» Τούμπα για να ξεκινήσει ιδανικά την παρουσία του και στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν μεγάλη προϊστορία και μπορεί να μην είναι οι «αιώνιοι» αντίπαλοι, αλλά όλες οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν ιδιαίτερη ένταση και αυξημένο ενδιαφέρον. Οι μάχες που έχουν διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη είναι σπουδαίες και τα ματς που έχουν γράψει ιστορία είναι πολλά…

Το monobala.gr επέλεξε τις 3 μεγαλύτερες νίκες των δύο ομάδων σε βάθος χρόνου που ξεχώρισαν για τη σημασία τους ή την έκταση του σκορ.

Οι μεγάλες νίκες του ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 21/10/1984

Με αυτή τη νίκη ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα ήρθε στο 84ο λεπτό με επιτυχημένη εκτέλεση πέναλτι του Κωστίκου, που νίκησε τον Σαργκάνη. Εκείνη την χρονιά, όπως και στο φετινό πρωτάθλημα, οι τέσσερις πρωτοπόροι ήταν πολύ κοντά βαθμολογικά και κάθε αποτέλεσμα είχε σημασία, με τον ΠΑΟΚ τελικά να παίρνει το πρωτάθλημα με 46 βαθμούς, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με 43 και τον Ολυμπιακό να τερματίζει τέταρτος με 42 βαθμούς.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1 18/10/1997

Αυτή είναι και η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, πριν το σερί των επόμενων χρόνων, το οποίο έσπασε μέσα στο Καραϊσκάκη με 4-2, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδος 12/05/2001. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν από τα πρώτα παιχνίδια του Μπάγιεβιτς στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Μάλιστα οι Πειραιώτες είχαν προηγηθεί με τον Οφορίκουε, αλλά οι Θεσσαλονικείς έφεραν «τούμπα» το ματς με τον Φραντζέσκο και τον Τουρσουνίδη. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη είχε τερματίσει τέταρτη εκείνη την χρονιά και πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1 10/02/2019

Εκείνη την χρονιά η συγκεκριμένη νίκη «σφράγισε» το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ που ήταν και το 3ο στην ιστορία του. Μετά από αυτό το τρίποντο ο «δικεφάλος» έφτασε στο +9 από τον Ολυμπιακό. Το σκορ άνοιξε ο Βιερίνια, με τον Μπίσεσβαρ να κάνει το 2-0 στο πρώτο ημίχρονο. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ο Ακπόμ έκανε το 3-0, με τους Πειραιώτες να μειώνουν στο τελικό σκορ με τον Ποντένσε.

Οι μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-4 27/01/1965

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Για τους Πειραιώτες τον δρόμο προς τα δίχτα είχαν βρει οι Μποτίνος, Γιούτσος, Αγανιάν και Σιδέρης.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4 27/11/2000

Το 2000 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην επιτυχημένη δεκαετία του. Για τους «ερυθρόλευκους» σκόραραν δύο φορές ο Τζόρτζεβιτς και από μία φορά οι Γεωργάτος και Αλεξανδρής. Για τους γηπεδούχους είχαν βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα οι Ναλιτζής και Φρούσσος.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2 05/02/2012

Οι «ερυθρόλευκοι» με Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη και απέσπασαν το διπλό με γκολ του Μιραλάς και του Αμπντούν. Με το συγκεκριμένο τρίποντο ο Ολυμπιακός έκανε ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς ξέφυγε από τους διώκτες του.