Φωτογραφία: Intime

ΠΑΣ Λαμία

Βόκολος: Ο αναμορφωτής της Λαμίας που την οδηγεί σε πρωτόγνωρες κορυφές

17.02.24 | 13:40

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η Λαμία αποτελεί τη μεγάλη φετινή έκπληξη της Super League. Η ομάδα που ουσιαστικά έχτισε μέσα στο καλοκαίρι ο Λεωνίδας Βόκολος, βρίσκεται στην 6η προνομιούχο θέση του πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί στα πλέι οφ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Φθιωτοί διανύουν αντίθετους δρόμους σε σχέση με την περσινή σεζόν τους, που ουσιαστικά κλείδωσαν την παραμονή την τελευταία αγωνιστική.

Η απογοητευτική πτώση με Φέστα-Παντελίδη και το turning point με Βόκολο

Η Λαμία άρχισε την περασμένη σεζόν με το Τζιανλούκα Φέστα στον πάγκο της. Ο Ιταλός τεχνικός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της χρονιάς να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο στο χορτάρι κι αποχώρησε τέλη Δεκέμβρη, για να τον αντικαταστήσει ο Σάββας Παντελίδης.

Όπως ο Φέστα, έτσι κι ο Παντελίδης δεν κατάφερε να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη, όπως φαινόταν, πορεία της ομάδας προς τη Super League 2. Αυτό όμως ήταν το turning point της σεζόν. Η διοίκηση αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στο Λεωνίδα Βόκολο, με μοναδικό στόχο να σώσει ό,τι σώζεται, με τον Έλληνα τεχνικό να τα καταφέρνει περίφημα.

Εκείνη τη στιγμή, η Λαμία βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις μία νίκη σε 22 αγώνες. Ωστόσο με τον Βόκολο στον πάγκο, η ομάδα άρχισε να αποκτά διαφορετικό mentality και σιγουριά στο γήπεδο. Σε τέσσερα παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας, οι Φθιωτοί πέτυχαν μια νίκη, πήραν δύο ισοπαλίες και ηττήθηκαν μόλις μια φορά από τον Ολυμπιακό.

Στα πλέι οφ υποβιβασμού, η Λαμία έκανε πραγματικά μια σχεδόν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να καταφέρει τελικά να μείνει στην κατηγορία. Σε επτά παιχνίδια, πέτυχε τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα, στην έδρα του ΟΦΗ με 4-1. Αποκορύφωμα αυτής της αλλαγής πλεύσης ήταν ουσιαστικά ο αγώνας εναντίον του Ιωνικού στη Νίκαια για την τελευταία αγωνιστική.

Οι Νικαιώτες ήθελαν μόνο νίκη για να παραμείνουν στη Super League, ενώ η Λαμία βολευόταν και με δύο αποτελέσματα (νίκη ή ισοπαλία). Η ομάδα όμως του Μιχάλη Γρηγορίου, πήρε γρήγορα προβάδισμα στο σκορ με 2-0, πριν επιστρέψει με τρομερό τρόπο η Λαμία στο δεύτερο ημίχρονο. Το τελικό 2-2, έδωσε στη Λαμία και στον Βόκολο το δικαίωμα να πανηγυρίσουν για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα.

Η φετινή τρομερή πορεία τους οδηγεί σε ρεκόρ

Φέτος η Λαμία διανύει μια τρομερή χρονιά και η 23η αγωνιστική τη βρίσκει στην 6η θέση της βαθμολογίας. Για να το δούμε και συγκριτικά, η ομάδα του Βόκολου έχει φέτος εννιά νίκες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ τους από τη σεζόν 18/19, ενώ πέρσι σε όλη τη σεζόν έφτασε σε μόλις πέντε. Σε 33 αγώνες πέρσι, είχε 24 γκολ ενεργητικό και 55 γκολ παθητικό, ενώ φέτος έχει ήδη 31-34. Τουτέστιν, την έκτη καλύτερη επίθεση και την έκτη καλύτερη άμυνα.

Το ακόμα πιο σημαντικό είναι το +4 από τον έβδομο Αστέρα Τρίπολης, γεγονός που δίνει την ελευθερία στη Λαμία να ανασάνει και να ελπίζει. Το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της Λαμίας είναι η 7η θέση τη σεζόν 18/19 και όλα δείχνουν ότι φέτος η ομάδα του Βόκολου θα γράψει νέο ρεκόρ.

Καρλίτος ο ηγέτης

Είναι αλήθεια πως ό,τι πληρώνεις… παίρνεις. Η Λαμία κινήθηκε έξυπνα στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι και η σπουδαιότερη κίνηση που έκανε ήταν αναμφισβήτητα η απόκτηση του Καρλίτος με ελεύθερη μεταγραφή από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Η εμπειρία του Ισπανού φορ είναι δεδομένη, όπως και η ποιότητά του, την οποία διαπιστώσαμε και από τον πέρασμά του από τον Παναθηναϊκού λίγες σεζόν πίσω.

Φωτογραφία: Intime

Από το χαρτί όμως στην πράξη, είναι άλλη υπόθεση. Ο Καρλίτος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που η Λαμία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε… πρωτόγνωρες κορυφές.

Ο Ισπανός έχει αγωνιστεί σε 20 ματς πρωταθλήματος, τα 19 εξ αυτών ως βασικός και έχει πετύχει εννιά τέρματα, όντας στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, ο Καρλίτος δεν σκοράρει μόνο αλλά δημιουργεί κιόλας, καθώς μετράει και πέντε τελικές πάσες, νούμερο που τον τοποθετεί στην έκτη θέση της σχετικής λίστας.

Ο επιθετικός της Λαμίας είναι overachiever όσον αφορά τα xGoals, καθώς έχει 8.4 xG και εννιά τέρματα. Ουσιαστικά, πετυχαίνει ένα γκολ ανά 180 λεπτά αγώνα, ενώ έχει γκολ ή ασίστ ανά 120 λεπτά αγώνα.

Μιλώντας για γκολ και ασίστ, ο Καρλίτος μετράει στο σύνολο 14 και μοιράζεται την κορυφή μαζί με τον Ντεσπόντοφ στη σχετική κατηγορία, αποδεικνύοντας το πόσο σημαντικός είναι για το σύλλογο.