Ραζβάν Λουτσέσκου Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου γίνεται 55 με το μυαλό σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

17.02.24 | 09:52

Γράφει: Editor

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συμπληρώνει σήμερα (17/2) 55 χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του αναμορφωτή του ΠΑΟΚ.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για γιορτές ούτε στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο, αλλά ούτε και στο μυαλό του Ρουμάνου τεχνικού, καθώς η προσοχή όλων έχει στραφεί στην αναμέτρηση απέναντι στον Ολυμπιακό (18/2) και στην ρεβάνς του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό (21/2),

Το κατά πόσο είναι καλός ή κακός προπονητής, θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση είναι θέμα υποκειμενικό. Η γενικότερη άποψη είναι ότι πρόκειται για έναν ικανό προπονητή, διότι επί των ημερών του ο «δικέφαλος» του Βορρά κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, ενώ θεωρείται ο πιο πετυχημένος τεχνικός, βάσει αριθμών, νικών, τίτλων, που έχει περάσει ποτέ από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Η ζωή του γιου του Μιρτσέα

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στο Βουκουρέστι και μεγάλωσε μέσα σε αποδυτήρια ομάδων. Δεν ήταν εύκολα χρόνια για ένα παιδί που έπρεπε να μεγαλώσει με το βάρος του ονόματος Λουτσέσκου, το οποίο στη Ρουμανία ήταν πασίγνωστο, λόγω των σπουδαίων επιτευγμάτων του πατέρα του.

Το 1977, η Ρουμανία χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ από τους 1.578 θανάτους, οι 1.424 είχαν σημειωθεί στο Βουκουρέστι. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αγωνιζόταν στη Ντιναμό, ωστόσο η σύζυγός του, Νέλι δεν ένιωθε πλέον ασφαλής στην πρωτεύουσα. Ξεκάθαρα φοβόταν για την ασφάλεια του 8χρονου γιου της Ραζβάν.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Χουνεντοάρα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Ρουμανίας, όπου ο Μιρτσέα ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής στην ομάδα της περιοχής, που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

«Ήταν μία δύσκολη παιδική ηλικία γιατί κάθε φορά άκουγα «είσαι το παιδί του Λουτσέσκου! Ό,τι κάνεις, γίνεται εξαιτίας του πατέρα σου. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να χτίσω το δικό μου όνομα. Μεγάλωσα με την έμπνευση του, ήμουν μαζί του, είδα και έζησα ανάμεσα στους παίκτες και είδα τη ζωή εντός μιας ομάδας», είχε πει σε μια συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση.

Η καριέρα ως… τερματοφύλακας

Επέλεξε να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο του τερματοφύλακα, ενώ παράλληλα ήταν και εξαιρετικός μαθητής, ακούγοντας τις συμβουλές του πατέρα του, που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα του. Φόρεσε τις φανέλες των Σπορτούλ Στουντέντς, Νατιονάλ Βουκουρεστίου, Μπρασόφ, ΡαπίντΒουκουρεστίου και Μπακάου, μετρώντας περισσότερες από 200 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 34 ετών και έψαξε αμέσως να βρει τον νέο του ρόλο στο άθλημα.

Τα πρώτα προπονητικά βήματα

O Ραζβάν είχε ξεκινήσει μαθήματα προπονητικής από το 1999, αλλά αρχικά δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής. Είδε όμως ότι του έλειπε ο αγωνιστικός χώρος και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον ρόλο του προπονητή. Μετά από έναν χρόνο στην Μπρασόβ, η διοίκηση της Ραπίντ Βουκουρεστίου του έδωσε το τιμόνι της ομάδας. Έμεινε τρία χρόνια και κατάφερε να κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Ρουμανίας, οδήγησε την ομάδα διαδοχικά στην τρίτη, την δεύτερη και την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, ενώ την σεζόν 2005-06 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, παρά το κακό ξεκίνημα στην σεζόν, που τον είχε φέρει μία ανάσα από την πόρτα της εξόδου.

Το καλοκαίρι του 2007, μετά από ασυμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, αποχώρησε από την Ραπίντ και παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από δυνατές ομάδες, αποφάσισε να γυρίσει στην Μπρασόφ, η οποία είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία. Στην διετία που παρέμεινε εκεί κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στα… μεγάλα σαλόνια. Τον Απρίλιο του 2009 ήρθε  η μεγαλύτερη πρόκληση της έως τότε καριέρας του.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τον επέλεξε για διάδοχο του Βίκτορ Πιτούρκα στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας. Ο Λουτσέσκου αποδέχθηκε την πρόταση, άφησε την Μπρασόφ στην ένατη θέση του πρωταθλήματος, και ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας.

Στην θέση παρέμεινε για δύο χρόνια. Αποχώρησε τον Ιούνιο του 2011, μετά από μία σπουδαία νίκη επί της Βοσνίας, που αύξησε πολύ τις πιθανότητες για συμμετοχή στο Euro 2012. Ο ίδιος ένιωσε πως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν.

Δεν άργησε να βρει νέα επαγγελματική στέγη. Επέστρεψε στην Ραπίντ Βουκουρεστίου και την οδήγησε. τους πρώτους μήνες. στους ομίλους του Europa League, χωρίς να καταφέρει όμως να συνεχίσει παραπέρα. Η ομάδα τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από την Ντιναμό Βουκουρεστίου με 1-0.

Από το Κατάρ στην Ξάνθη

Τον Μάιο του 2012 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Ελ Τζάις, ομάδα του Κατάρ. Την πρώτη του σεζόν κατέκτησε το κύπελλο, οδήγησε την ομάδα στα νοκ άουτ του Πανασιατικού Πρωταθλήματος και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014.

Δύο μήνες μετά η Πετρολούλ Πλοϊέστι τον προσέλαβε, αλλά η παραμονή του αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς αποχώρησε έξι μήνες μετά, αφού οδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό της Ξάνθης, αγνοώντας τις συμβουλές του πατέρα του. Ένα χρόνο μετά ήρθε η δικαίωση. Η Ξάνθη υπό τις οδηγίες έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας στον τελικό από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα τερμάτισε στην όγδοη θέση, πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα.

Η επόμενη χρονιά δεν εκτυλίχθηκε, όπως θα περίμεναν στην ομάδα. Η Ξάνθη δεν κατάφερε να βρει ρυθμό στο γήπεδο, και έφτασε μέχρι και να κινδυνεύσει στις τελευταίες αγωνιστικές, εξασφαλίζοντας ωστόσο την παραμονή.

Η κατάσταση όμως άλλαξε εντελώς την επόμενη σεζόν. Ο Λουτσέσκου βρήκε ταυτότητα στην ομάδα, η οποία μπήκε από την αρχή δυνατά στην σεζόν. Η Ξάνθη αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟΚ, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην έκτη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Παρά την επιθυμία της διοίκησης να συνεχίσει την συνεργασία της μαζί του, ο Λουτσέσκου αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Σύλλογο και χωρίς να βιαστεί πήρε την απόφαση και  υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ, αντικαθιστώντας τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Η ιστορική διετία

Υπό τις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ βίωσε τα δύο πιο επιτυχημένα χρόνια της ιστορίας του. Με τον Ρουμάνο τεχνικό ο «δικέφαλος» του Βορρά κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2018. Η σεζόν 2018-19 ήταν ονειρική. Ο ΠΑΟΚ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του εντός συνόρων, κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, ολοκληρώνοντας μάλιστα τη σεζόν αήττητος, ενώ πέτυχε και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, κατακτώντας ξανά και το Κύπελλο Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της σεζόν ο Λουτσέσκου αποδέχθηκε την πρόταση της Αλ Χιλάλ κι έγινε κάτοικος Σαουδικής Αραβίας.

Τρεμπλ και επιστροφή

Με την Αλ Χιλάλ ο Λουτσέσκου κατέκτησε το τρεμπλ, αφού πέρα από το εγχώριο νταμπλ, κέρδισε την Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς στον τελικό του AFC Champions League. Ο Ρουμάνος και οι συνεργάτες του έμειναν στην ομάδα για 1,5 χρόνο περίπου, καθώς αποχώρησαν ως οι πλέον επιτυχημένοι που έχουν περάσει από το σύλλογο.

Τρεις μήνες αργότερα και με την ολοκλήρωση της σεζόν στην Ελλάδα, ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν για την επιστροφή του στον πάγκο του Δικεφάλου από τη σεζόν 2021-22.

Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία για τον 55χρονο τελικό και την υπέροχη σχέση ζωής που έχει χτίσει με τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Τον ΠΑΟΚ που αναμόρφωσε ο ίδιος και τον έφερε ξανά σε τροχιά τίτλων. Τον ΠΑΟΚ που κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Super League χωρίς να ηττηθεί πουθενά. Τον ΠΑΟΚ που θα παλέψει και φέτος μέχρι τελικής πτώσης για τον τίτλο, αλλά και τον ΠΑΟΚ που πλέον αγαπούν άπαντες να παρακολουθούν.

Ο Ρουμάνος ετοιμάζεται για την μοναξιά της κορυφής

Μετά από σχεδόν μία πενταετία στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πέτυχε ένα ιδιαίτερο ρεκόρ, καθώς έπιασε τον Άγγελο Αναστασιάδη στην πρώτη θέση σε αγώνες πρωταθλήματος, ενώ την Κυριακή (18/2) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα μείνει μόνος στην πρώτη θέση.

Ο Ρουμάνος κόουτς μετράει 101 νίκες, 28 ισοπαλίες και μόλις 24 ήττες στα 153 ματς για το πρωτάθλημα, ενώ συνολικά ο ίδιος έχει κάτσει στον «ασπρόμαυρο» πάγκο σε 235 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Σε αντίθεση με τον 54χρονο προπονητή, ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει πανηγυρίσει 95 φορές τη νίκη στο πρωτάθλημα ως τεχνικός του Δικεφάλου.