Φωτογραφία: Intime

Παναθηναϊκός

Τα αίτια της πράσινης «αυτοκτονίας» και η σωστή διαχείριση ενόψει της συνέχειας

18.02.24 | 08:18

Ο Παναθηναϊκός πέταξε δύο πολύ σημαντικούς βαθμούς στη Λεωφόρο, μετά το ισόπαλο 2-2 με την ψυχωμένη Λαμία. Η επιστροφή της ομάδας, αλλά και του κόσμου στο «Απόστολος Νικολαΐδης», συνοδεύτηκε από μια ποδοσφαιρική… αυτοκτονία, με το «τριφύλλι» να μη φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα στην έδρα του και να χάνει μεγάλη ευκαιρία για πιθανό «σκαρφάλωμα» στην κορυφή της βαθμολογίας.

Πως, όμως, ήρθε αυτό το άσχημο αποτέλεσμα για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ; Τι φταίει και ο Παναθηναϊκός δεν πήρε μία υποχρεωτική νίκη μέσα στο «σπίτι» του; Το monobala.gr έχει τις απαντήσεις…

Κακό πρώτο ημίχρονο

Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή στο πρώτο μέρος και ξεκίνησε δυναμικά με το δοκάρι του Σπόραρ στο 8′, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι «πράσινοι» είδαν τη Λαμία να παίζει στο μισό γήπεδο και να κλείνει καλά τους χώρους. Οι γηπεδούχοι είχαν αργή ανάπτυξη, δυσκολεύονταν πολύ να βρουν ρήγματα και διαδρόμους, είχαν από μέτρια έως κακή τοποθέτηση στα μεσοδιαστήματα και ο χρόνος περνούσε με μια ανούσα κατοχή. Αποτέλεσμα αυτού; Το πρώτο σοκ με το γκολ του Καρλίτος στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Το μόνο που κρατάει η ομάδα του Τερίμ από το πρώτο 45λεπτο είναι η άμεση αντίδραση και η ισοφάριση από τον Μπερνάρ δυο λεπτά αργότερα.

Αμυντικές αδράνειες

Μόλις τρεις φορές η Λαμία βγήκε στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Τις δύο απ’ αυτές βρήκε γκολ (!), ενώ έχασε και μια σπουδαία ευκαιρία με τον Τσιλούλη, μετά το 2-2, όταν οι γραμμές του Παναθηναϊκού ήταν ψηλά για να βρει η ομάδα τρίτο γκολ, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το «τριφύλλι» πλήρωσε σχεδόν στο 100% όποια αμυντική αδράνεια είχε στο παιχνίδι.

Στο πρώτο γκολ της Λαμίας, ο Ακαϊντίν χάνει την μπάλα δίχως ιδιαίτερη πίεση και ακολουθεί… τρικυμία! Ο Καρλίτος κάνει παράλληλη κίνηση με την εστία, κανείς από τους πέντα αμυνόμενους δεν κόβει και ο Ισπανός πλασάρει εύστοχα. Στο δεύτερο τέρμα των φιλοξενούμενων, μετά τη σέντρα που γίνεται, ο Τσιλούλης πηδάει ανενόχλητος για κεφαλιά από πολύ κοντά και ο Ντραγκόφσκι δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσει. Τρεις σημαντικές επιπολαιότητες για την «πράσινη» άμυνα, δυο γκολ για τη Λαμία!

Ατυχία και σπουδαίες ευκαιρίες

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός, με βάση την εικόνα του αγώνα, θα μπορούσε να βάλει περισσότερα γκολ και να φτάσει στη νίκη. Είχε σημαντικές ευκαιρίες. Αρχικά με το δοκάρι του Σπόραρ, το οποίο αναφέραμε παραπάνω, αλλά κυρίως με τις πολλές μεγάλες φάσεις στην επανάληψη. Γερεμέγεφ, Μπερνάρ, Σπόραρ είχαν κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρουν, ενώ ο Κώτσιρας στο φινάλε είχε δεύτερο δοκάρι για την ομάδα του Τερίμ, όταν η μπάλα από το σουτ – κεραυνό του έμπειρου άσου τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.

Η στατιστική δείχνει 26 τελικές για τον Παναθηναϊκό και μόλις 4 για τη Λαμία. Οι «πράσινοι» είχαν μόλις 11 επεμβάσεις, ενώ οι φιλοξενούμενοι σταμάτησαν στις 49! Όμως, αυτό που μετράει στο ποδόσφαιρο είναι το γκολ και ο φωτεινός πίνακας της Λεωφόρου, μετά το τελευταίο σφύριγμα, έγραφε Παναθηναϊκός – Λαμία 2-2…

«Χαλασμένο μυαλό» για μεγάλο διάστημα

Η Λαμία έμεινε με 10 παίκτες στο 38′ λόγω της αποβολής του Μαρτίνεθ με απευθείας κόκκινη κάρτα, μετά το «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Ακαϊντίν. Αυτή η αποβολή, όμως, για μεγάλο διάστημα συσπείρωσε τους φιλοξενούμενους, η οποίοι έπαιξαν με τις γραμμές πολύ πίσω, σχεδόν στο δικό τους αμυντικό τρίτο.

Για ένα διάστημα το μυαλό των παικτών του «τριφυλλιού» χάλασε και η ομάδα έδειχνε μπερδεμένη. Συνέβη στο πρώτο μέρος, αλλά πολύ περισσότερο μετά το 2-2, όταν απέναντι στη… γραμμή μαζινό της Λαμίας ο Παναθηναϊκός επιχείρησε πολλές σέντρες και δεν δικαιώθηκε. Οι «πράσινοι» έκαναν συνολικά 63 γεμίσματα, εκ των οποίων τα 23 ήταν σωστά…

Αυτοκριτική και ψύχραιμη διαχείριση

Η γκέλα για τον Παναθηναϊκό ήρθε και μάλιστα είναι πολύ σοβαρή. Ωστόσο, υπάρχει και συνέχεια, πρώτα με το ντέρμπι Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια με την αναμέτρηση με την Κηφισιά για το πρωτάθλημα. Ο Φατίχ Τερίμ τα είπε όλα στη συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά, δεν στάθηκε σε δικαιολογίες, τονίζοντας πως «όταν παίζεις 11 εναντίον 10 πρέπει να κερδίζεις» και πρόσθεσε ότι: «Αν είναι να λέμε σε κάθε απώλεια ότι φταίει αυτός ή ο άλλος, βγαίνουμε από την ομαδικότητα. Είμαστε ομάδα, αν υπάρχει κάποιο λάθος, είναι δικό μου».

Αυτή είναι και η σωστή νοοτροπία, προκειμένου όλο το γκρουπ να κάνει την απαραίτητη αυτοκριτική και φυσικά να δει τη συνέχεια με σωστή διαχείριση της κατάστασης. Στον Παναθηναϊκό θέλουν να δουν τι πήγε στραβά στο χθεσινό ματς και φυσικά με ψυχραιμία και ενότητα να στρέψουν την προσοχή τους στα επόμενα απαιτητικά παιχνίδια.