Φωτογραφία: Eurokinissi

Ολυμπιακός

Τι πρέπει να αλλάξει o Ολυμπιακός για να έχει ελπίδες στην Τούμπα

18.02.24 | 16:32

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η ήττα του Ολυμπιακού στο Φάληρο από τον ΠΑΟΚ με 4-2 ήταν μία από τις πιο βαριές στην ιστορία των «ερυθρόλευκων». Φυσικά, δεν είναι μόνο το βαρύ σκορ αλλά και η εμφάνιση της ομάδας που στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ποια ήταν τα λάθη τότε και τι πρέπει να αλλάξει ο Ολυμπιακός στην «Τούμπα» για να έχει ελπίδες στο ματς εναντίον των Θεσσαλονικιών;

Τα… πειράματα σε πρόσωπα και διάταξη

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα εκείνου του αγώνα, ήταν η χρησιμοποίηση των Φορτούνη-Ποντένσε στα «φτερά», σε συνδυασμό με την εντολή στον Ροντινέι να ανεβαίνει πολύ ψηλά στο γήπεδο. Αυτό δημιούργησε μεγάλο θέμα στον Ολυμπιακό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και είχε κουραστεί ο Βραζιλιάνος.

Υπενθυμίζεται πως και τα τέσσερα τέρματα του ΠΑΟΚ, προήλθαν από την δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού. Ο Μαρτίνεθ τότε, βλέποντας το συγκεκριμένο ζήτημα, θέλησε να διορθώσει το λάθος του, βάζοντας τον Μασούρα στη θέση του Αλεξανδρόπουλου στο ημίχρονο. Έτσι, ο Φορτούνης πήγε στο «10» και ο Έλληνας εξτρέμ μοιράστηκε τις πλευρές με τον Ποντένσε.

Ακόμα ένα μεγάλο λάθος που έγινε από τον Ισπανό τεχνικό, ήταν η αλλαγή του 64ου λεπτού. Θέλοντας να διεκδικήσει όσες ελπίδες του είχαν απομείνει, ο Μαρτίνεθ έβγαλε τον Κίνι και στη θέση του έβαλε τον Σολμπάκεν. Μια κίνηση που αποδείχθηκε λανθασμένη.

Φωτογραφία: Intime

Φτάνοντας στο σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως οποιοδήποτε πείραμα σε πρόσωπα και διάταξη, δύσκολα θα ευνοήσει τον Ολυμπιακό αντί του ΠΑΟΚ. Η συνταγή γνωστή πλέον και οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να κινηθούν με όσα ξέρουν κι έχουν.

Χαλαρότητα στα μαρκαρίσματα και κακές αμυντικές μεταβάσεις

Αυτά τα δύο, μοιάζουν με μόνιμο πρόβλημα του Ολυμπιακού φέτος. Βλέποντας τα γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα του Πειραιά, καταλαβαίνει κανείς τη χαλαρότητα στα μαρκαρίσματα και τις κακές αμυντικές μεταβάσεις. Αν κάτι έχει πληγώσει περισσότερο την ομάδα, είναι οι αμυντικές στατικές φάσεις. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μάλιστα, μπορεί να είναι καταστροφικός, όπως αποδείχθηκε στο ματς του Φαλήρου.

Ο ΠΑΟΚ είχε χτυπήσει τότε στην κόντρα, κυρίως με μακρινές μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και τον Τάισον να τρέχει συχνά με πρόσωπο, θέλοντας να δημιουργήσει ρήγματα. Ο Λουτσέσκου σε ένα μεγάλο τμήμα του ματς, είχε αφήσει την κατοχή στον Ολυμπιακό, πιστεύοντας πως σε φάση επιθετικής μετάβασης και δη από τη μεριά του Ροντινέι, η ομάδα του θα βρει τις ευκαιρίες της κι έτσι κι έγινε.

Αν λοιπόν ο Μεντιλίμπαρ, παρατάξει μια ομάδα με σαφείς αμυντικές οδηγίες και βελτιωμένες επιστροφές, η εικόνα θα είναι διαφορετική.

Οι ασύνδετοι Καμαρά και Έσε

Οι δύο μέσοι του Ολυμπιακού είχαν κάνει ένα αρκετά κακό ματς στο «Καραϊσκάκης», σε πολλά σημεία του αγώνα έμοιαζαν να απέχουν… χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον, ενώ ειδικά ο Καμαρά παρατούσε κάμποσες φάσεις. Ένα στοιχείο που… ακολούθησε κι ο Έσε από μια φάση και μετά, αφήνοντας την τετράδα της άμυνας στο έλεος του Θεού.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση μεταξύ Έσε και Καρβάλιο στο ματς τη Φερεντσβάρος, βέβαια σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ο Αργεντινός φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα με τον Τσικίνιο ή τον Αλεξανδρόπουλο δίπλα του, παίκτες που έχουν την άμυνα στο μυαλό τους κι όχι αποκλειστικά την επίθεση.

Σίγουρα το κατά πόσο θα βρεθεί σε καλή μέρα η δυάδα των χαφ του Ολυμπιακού, θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα του αγώνα.

Στα θετικά ο Φορτούνης και η πίεση

Παρά το κακό εκείνο βράδυ, ο Ολυμπιακός είχε και κάποια θετικά. Ένα από αυτά ήταν φυσικά η παρουσία του αρχηγού του, ο οποίος έστω και αργά, μάζεψε λιγάκι τα… ασυμμάζευτα με ένα γκολ και μια ασίστ για τον Μασούρα.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να ελπίζουν θα πρέπει να βρεθεί σε καλή μέρα ο Φορτούνης.

Φωτογραφία: Intime

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, ήταν η πίεση του Ολυμπιακού που σε γενικές γραμμές ήταν καλή αν και αναποτελεσματική. Όπως και στον αγώνα με τη Φερεντσβάρος, οι Πειραιώτες έκλεψαν αρκετές μπάλες πιέζοντας ψηλά του αμυντικούς του ΠΑΟΚ ενώ κοίταξαν να «χτυπήσουν» τα αργά πόδια του Μεϊτέ και ως ένα σημείο το κατάφεραν.

Οι κακές αποφάσεις όμως σε τελειώματα ή τελικές πάσες, δεν άφησαν περιθώρια στον Ολυμπιακό. Από πίεση και κλέψιμο, είχε έρθει και η μεγαλύτερη ευκαιρία της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο, με τον Κοτάρσκι να σταματά εξ επαφής τον Ποντένσε, ο οποίος από ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση απέτυχε να νικήσει τον Κροάτη. Σε μια φάση που αν γινόταν γκολ, μπορεί να άλλαζαν πολλά.

Φωτογραφία: Intime

Τέλος, η παράδοση είναι μαζί με την ομάδα του Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός έχει να ηττηθεί στην «Τούμπα» για το πρωτάθλημα από τον Φεβρουάριο του 2019, γεμάτα πέντε χρόνια δηλαδή. Αν οι Πειραιώτες διορθώσουν τα μεγάλα λάθη του πρώτου αγώνα και αντιδράσουν σωστά στο επιθετικό τρίτο, τότε θα έχουν ελπίδες να φύγουν με το θετικό αποτέλεσμα από τη Θεσσαλονίκη.