Χουάν Μιριτέλο: «Κεφαλοσφαιριστής», σκόρερ και πνευματικός ηγέτης του Αστέρα Φωτογραφία: Eurokinissi

Αστέρας AKTOR

Χουάν Μιριτέλο: «Κεφαλοσφαιριστής», σκόρερ και πνευματικός ηγέτης του Αστέρα

20.02.24 | 15:30

Ο Χουάν Μιριτέλο σκόραρε και χθες στο 2-2 του Αστέρα Τρίπολης με τον Παναιτωλικό, φτάνοντας έτσι τα 11 τέρματα και είναι ο τρίτος καλύτερος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος. Ο Αργεντινός είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας, καθώς έχει πετύχει το 1/3 των συνολικών τερμάτων της ενώ της έχει «χαρίσει» επτά νίκες και συνολικά 22 βαθμούς.

Ο Χουάν Μιριτέλο έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης με τη μορφή δανεισμού. Αργεντινός στα 25 του χρόνια, δεν είχε δοκιμάσει ποτέ να παίξει εκτός συνόρων και η προοπτική της χώρας μας του φάνηκε καλή ιδέα. Στην καριέρα του είχε μόλις μία καλή σεζόν, αυτή του 2022 όταν για τη Σαν Μάρτιν της δεύτερης κατηγορίας, πέτυχε 13 γκολ σε 33 ματς.

Με τη Ντιφένσα Χουστίσια όμως στην οποία ανήκει, δεν κατάφερε ποτέ να διακριθεί έχοντας μόλις τρία γκολ σε 19 εμφανίσεις από το 2020 και μετά που έχει ανέβει στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται επί χόρτου, η απόφαση των ανθρώπων του Αστέρα να τον φέρουν στην Ελλάδα, τους έχει ήδη δικαιώσει και με το παραπάνω.

Πνευματικός ηγέτης του Αστέρα

Ο Μιριτέλο σκόραρε και χθες στο 2-2 εναντίον του Παναιτωλικού, έφτασε τα 11 τέρματα στο πρωτάθλημα και 12 συνολικά φέτος, όντας ο τρίτος σκόρερ της STOIXIMAN Super League. Μάλιστα, με αυτά τα γκολ έχει «χαρίσει» στον Αστέρα επτά νίκες και 22 βαθμούς, έχει σκοράρει στις επτά από τις εννιά νίκες πρωταθλήματος της ομάδας (στη μία εναντίον της Κηφισιάς έλειπε με τραυματισμό) ενώ συνολικά έχει σκοράρει το 1/3 των γκολ τού συλλόγου στη Super League (11 από τα 31). Μπορεί να μην είναι ο φυσικός αρχηγός της ομάδας, αλλά αυτά είναι στατιστικά που τον μετατρέπουν σε πνευματικό ηγέτη εντός γηπέδου.

Αντίπαλος Αποτέλεσμα Γκολ Μιριτέλο
ΟΦΗ Νίκη με 3-0 1 γκολ
Βόλος Νίκη με 2-1 1 γκολ
Παναιτωλικός Νίκη με 1-0 1 γκολ
Πανσερραϊκός Νίκη με 1-0 1 γκολ
ΟΦΗ Νίκη με 2-0 1 γκολ
Άρης Νίκη με 3-2 2 γκολ
ΠΑΣ Γιάννινα Ήττα με 2-1 1 γκολ
Βόλος Νίκη με 1-0 1 γκολ
ΑΕΚ Ήττα με 4-3 1 γκολ
Παναιτωλικός Ισοπαλία με 2-2 1 γκολ

Πλουραλισμός στις εκτελέσεις

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα ενός επιθετικού είναι να είναι απρόβλεπτος κι ο Μιριτέλο σε αυτό το κομμάτι παίρνει άριστα. Ο Αργεντινός από τα 11 τέρματα που έχει πετύχει, τα τέσσερα είναι με το δεξί πόδι, τα τρία με το αριστερό ενώ έχει βρει εστία ακόμα τέσσερις φορές με το κεφάλι. Αν αναρωτιέται κανείς, στα… χαρτιά είναι δεξιοπόδαρος ωστόσο, τα καταφέρνει εξαιρετικά και με το «αδύναμο» πόδι του αλλά και με το κεφάλι.

Μιριτέλο

Μιριτέλο 1

Εξαιρετική αντίληψη χώρου και άριστη τοποθέτηση

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα του Μιριτέλο είναι η αίσθηση του χώρου που έχει. Αντιλαμβάνεται πλήρως που βρίσκεται κάθε στιγμή, ποιος είναι δίπλα του και με ποιο τρόπο θα φτάσει πιο εύκολα στην μπάλα. Χαρακτηριστικά τα οποία πολλές φορές δεν έχουν άλλοι διάσημοι σκόρερ.

Ο Αργεντινός καταφέρνει να βρίσκεται στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Μιριτέλο 2

Μιριτέλο 3

Ποικιλία στο σκοράρισμα

Με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, καταλαβαίνουμε πως ο Μιριτέλο καταφέρνει να σκοράρει από κάθε πιθανή φάση παιχνιδιού. Έχει ένα γκολ από πέναλτι, έχει γκολ μετά από εκτελέσεις φάουλ ή κόρνερ ενώ σε κανονική ροή, έχει σκοράρει είτε μετά από οργανωμένη επίθεση, είτε από επιθετική μετάβαση. Κάτι που τον κάνει… κακό σπυρί για όλες τις αντίπαλες άμυνες.

Μιριτέλο 4

Μιριτέλο 5

Σημαντικό επίσης, πως έχει και δύο χαμένα πέναλτι με Λαμία και ΠΑΟΚ, γεγονός που ίσως να φανερώνει μια αδυναμία.

Τα νούμερα του Μιριτέλο

Ο Χουάν Μιριτέλο είναι overachiever όσον αφορά το σκοράρισμα καθώς έχει 9 xGoals για 11 τέρματα. Σκοράρει μια φορά ανά δύο ματς, σουτάρει στην εστία δυόμιση φορές ανά παιχνίδι (48% ευστοχίας) ενώ έχει 0.5 xG ανά ματς. Νούμερα που τον κάνουν πραγματικό… κίνδυνο.

Ο 25χρονος φορ όμως, βοηθάει και σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού. Ολοκληρώνει 18 πάσες ανά ματς (78%), έχει μια επιτυχημένη ντρίπλα ανά 180’ ενώ κερδίζει 26 μονομαχίες σε κάθε ματς (35%), οι 11 εξ αυτών εναέριες. Ανακτά την μπάλα στο επιθετικό τρίτο δυόμιση φορές, κερδίζει δύο φάουλ ενώ οι συνολικά 63 επαφές του με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, τον τοποθετούν στην έκτη θέση της σχετικής λίστας σε όλο το πρωτάθλημα.

Τέλος, η εναέρια κυριαρχία του στο αντίπαλο «κουτί», αποτυπώνεται ξεκάθαρα με το παρακάτω στατιστικό. Ο Μιριτέλο έχει 22 τελικές με το κεφάλι, νούμερο που τον κατατάσσει πρώτο στη Super League. Μάλιστα, ο δεύτερος Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι πολύ πίσω με 13 τελικές με το κεφάλι.

Μιριτέλο 6