O Ρόμπερτ Λιούμπισιτς με τη φανέλα της ΑΕΚ Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

ΑΕΚ: H πιο επιθετική και aggressive ομάδα στο πρωτάθλημα

20.02.24 | 16:20

H AEK δεν έχασε τον χαρακτήρα της σε σχέση με την περσινή σεζόν και εξακολουθεί να ποντάρει σε παραμέτρους στις οποίες υπερτερεί αισθητά έναντι του ανταγωνισμού.

Η άποψη ότι η Ένωση είναι το ίσως μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν προκύπτει μόνο από την παρούσα βαθμολογική της θέση. Αυτά ούτως ή άλλως αλλάζουν σε μια εβδομάδα, αφού οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές. Η ουσία στην οποία στηρίζεται η συγκεκριμένη άποψη βρίσκεται στις παρακάτω στατιστικές κατηγορίες τις οποίες σας παρουσιάζουμε με τη βοήθεια του Wyscout.

Expected Goals: (53,3)

H AEK είναι η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα σε ότι αφορά την ποιότητα των τελικών της προσπαθειών ως προς τα σημεία που αυτές γίνονται Η «Ένωση» έχει σημαντική διαφορά από τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο κομμάτι, κάτι που συμβαίνει συνεχόμενα εδώ και 1,5 χρόνο. Το 53,3 xG της ΑΕΚ ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 43 xG και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ με 42,3.

Τελικές προσπάθειες: (379)

Kάτι αντίστοιχο με τα xGoals συμβαίνει και σε ότι αφορά τις συνολικές τελικές προσπάθειες των ομάδων μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα με 379 τελικές προσπάθειες, ενώ ο Ολυμπιακός και σε αυτήν την κατηγορία βρίσκεται στη δεύτερη θέση ακολουθώντας την «Ένωση» με 334 τελικές. Ο Παναθηναϊκός έχει 299 τελικές, ενώ τέταρτος είναι ο ΠΑΟΚ με 290.

Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: (615)

Η ΑΕΚ με τον Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο της είναι σταθερά η ομάδα με τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Με τον Αργεντίνο στην τεχνική ηγεσία δεν κατέβηκε ποτέ από την πρώτη θέση σε αυτήν την παράμετρο, έχει 615 στο τρέχον πρωτάθλημα και αφήνει αισθητά πίσω τον ανταγωνισμό. Την Ένωση με 578 επαφές στην αντίπαλη περιοχή ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, με 550 ο Παναθηναϊκός και στην 4η θέση με 536 ο Ολυμπιακός.

PPDA (πίεση ψηλά): 6,21

To PPDA (passes allowed per defensive action) είναι οι πάσες που επιτρέπει η κάθε ομάδα στον αντίπαλο μέχρι την πρώτη της αμυντική ενέργεια (είτε κλέψιμο, είτε φάουλ) για να του ανακόψει την κατοχή. Με αυτό τον δείκτη οι εταιρείες στατιστικής μετρούν την πίεση που ασκεί μια ομάδα ψηλά στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ είναι κατά κόρον η ελληνική ομάδα που πιέζει πιο ψηλά, αφού επιτρέπει 6,21 πάσες στον αντίπαλο μέχρι την πρώτη της αμυντική ενέργεια. Η αμέσως επόμενη ομάδα που πιέζει ψηλά είναι ο Παναθηναϊκός που επιτρέπει 6,9 πάσες ενώ πιο πίσω βρίσκονται ο Ολυμπιακός (7,3) και ΠΑΟΚ (8,3).

Challenge Intensity (ένταση): 7,6

Το challenge intensity είναι ένας μέσος όρος μονομαχιών, τάκλιν, φάουλ ο οποίος βγάζει έναν συντελεστή που μετράει την ένταση των ομάδων στα παιχνίδια τους. Η ΑΕΚ έχει συντελεστή 7,6 και βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, όμως η διαφορά με τον δεύτερο Παναθηναϊκό είναι πάρα πολύ μικρή, αφού οι «πράσινοι» είναι στο 7,5. Ο Ολυμπιακός είναι τρίτος με 6.5 και ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 5,8.