Διαιτησία

Η ΚΕΔ δίπλα στους VARίστες την ώρα των αγώνων

21.02.24 | 15:41

Φρόιφελντ και Λίντμπεργκ βλέπουν και ακούν τα πάντα την ώρα των αγώνων της Super League. Βρίσκονται δίπλα σε άλλο δωμάτιο και έχουν στη διάθεσή τους την εικόνα, αλλά και τις συνομιλίες των ρέφερι.

Ο Λίντμπεργκ ουσιαστικά εκπαιδεύεται, γιατί στη Σουηδία δεν έχουν VAR και τον έφεραν υπεύθυνο του συστήματος στη χώρα μας! Κάποια στιγμή θα μάθει… Ο Φρόιφελντ, ο οποίος εγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα θέλει να βρίσκεται κοντά στους ρέφερι του VAR, με τους οποίους συζητάει κάποιες λεπτομέρειες των αγώνων μετά τη λήξη τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια των ματς. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Ούτε στην τουαλέτα δεν πάνε μαζί στο ημίχρονο. Τα κινητά τηλέφωνα των ρέφερι παραδίδονται από τους ίδιους σε σεκιουριτά πριν από τα παιχνίδια. Οι Έλληνες της ΚΕΔ, ο Μάνταλος, ο Καρατζίκας και η Λαμπαδαρίου επισκέπτονται επίσης τους VARίστες. Όχι όμως συχνά. Ο Σπυρόπουλος καθόλου.

Το θέμα είναι αν πρέπει όλοι αυτοί να βρίσκονται στον χώρο. Είναι τόσο αναγκαίο; Δεν θα έπρεπε οι ρέφερι να είναι μόνοι τους για να μην γεννάται η παραμικρή υπόνοια για παρέμβαση; Δεν υποστηρίζουμε ότι ο Φρόιφελντ ενεργεί εκτός πρωτοκόλλου. Όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται. Καλό θα είναι να απλοποιηθούν τα πράγματα στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ.

Το άρχισε ο Καπέλα

Ο Καπέλα ήταν ο μάνατζερ του VAR, όταν στην ηγεσία της ΚΕΔ βρισκόταν ο Κλάτενμπεργκ. Αυτό συνεχίστηκε και στη θητεία του Μπένετ. Ήταν συνεχώς δίπλα στους διαιτητές του VAR όταν γίνονταν τα παιχνίδια και απομόνωνε φάσεις για να δημιουργήσει εκπαιδευτικά κλιπ. Ο Λίντμπεργκ παλεύει να μάθει το σύστημα. Δεν έχει ακόμα την σχετική πιστοποίηση.

Ο Φρόιφελντ δεν περιμένει τις εκθέσεις των παρατηρητών διαιτησίας για να επικοινωνήσει με τους ρέφερι που διευθύνουν τα ματς. Με κάποιους επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο και τους λέει αν τα έχουν πάει καλά ή όχι. Σε άλλους στέλνει παρατηρήσεις μέσω μία εφαρμογής που διαθέτουν.

Ουσιαστικά, οι διαιτητές ενημερώνονται για την εμφάνιση τους στα παιχνίδια. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση τους. Ο Λίντμπεργκ ακόμα προσπαθεί να μάθει το VAR. Δεν φταίει αυτός αλλά εκείνοι που τον έφεραν στην μέση της αγωνιστικής σεζόν. Στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Άγνωστο ποιος θα κάνει τα μαθήματα στο σεμινάριο

Η ΚΕΔ έστειλε στους διαιτητές το πρόγραμμα του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη. Δίπλα σε κάθε μάθημα δεν αναγράφεται το όνομα του ανάλογου εκπαιδευτή. Παλαιότερα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Για παράδειγμα, ποιος θα κάνει αύριο στις 18:45 το ωριαίο μάθημα για το VAR-AVAR; Ο Λίντμπεργκ; Και τον Σουηδό ποιος θα τον εκπαιδεύσει. Απίθανα πράγματα…

Χωρίς έξι διεθνείς ρέφερι

Στο… κατάλληλο χρονικό σημείο προγραμμάτισε το διαιτητικό σεμινάριο η ΚΕΔ. Θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία έξι διεθνών ρέφερι!!! Δεν προλαβαίνουν να ταξιδέψουν από την Νορβηγία στη Θεσσαλονίκη ο Σιδηρόπουλος, ο Φωτιάς, ο Μανούχος, ο Ευαγγέλου και οι βοηθοί Κωσταράς, Δημητριάδης.

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι έχουν παρακολουθήσει άπειρα σεμινάρια και στο αυριανό δεν πρόκειται να εκπαιδευτούν περαιτέρω. Όμως καλό θα ήταν να έρθουν σε επαφή με τον Φρόιφελντ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στους ρέφερι για όσα έχουν προηγηθεί σε πρωτάθλημα, κύπελλο αλλά και για όσα θα ακολουθήσουν στους αγώνες κατάταξης.