Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το γκολ με τη Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη για το Conference League Φωτογραφία: Intime

Ολυμπιακός

Όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει ή προκρίνεται στην Ευρώπη με buzzer beater (vid)

21.02.24 | 15:14

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Ουγγαρία για τη ρεβάνς με τη Φερεντσβάρος με πλεονέκτημα, μετά το 1-0 του πρώτου αγώνα με το τέρμα του Ελ Κααμπί στα τελευταία λεπτά.

Αυτή ήταν η 9η φορά τα τελευταία 6 χρόνια που οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν ή προκρίνονται στην Ευρώπη με… buzzer beater. Το monobala.gr κάνει μια ανασκόπηση σε αυτά τα παιχνίδια.

Ολυμπιακός – Μίλαν 3-1 (2018-19)

Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη Μίλαν για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League και ήθελε μόνο νίκη υπό προϋποθέσεις για να ελπίζει σε πρόκριση. Οι Ιταλοί βρίσκονταν στη 2η θέση με 10 βαθμούς και η ελληνική ομάδα, μια θέση και τρεις βαθμούς πίσω τους.

Η ένταση ήταν μεγάλη και το σκορ παρέμενε στο 0-0, μέχρι που στο 60’, ο Σισέ με κεφαλιά άνοιξε το δρόμο, πριν έρθει το πόδι του Ζαπάτα μετά το σουτ του Γκιγιέρμε, να αλλάξει πορεία στην μπάλα και να διαμορφώσει το 2-0. Ο μπακ των Ιταλών πήρε… την εκδίκησή του δύο λεπτά μετά και με κεφαλιά (κι ενώ η μπάλα έχει περάσει κάτω από τα πόδια του Σα), έκανε το 2-1.

Ο Ολυμπιακός, χρειαζόταν ένα γκολ για να πάρει εκείνος την πρόκριση καθώς είχε χάσει με 3-1 στην Ιταλία και στη διαφορά τερμάτων υπερτερούσε των «ροσονέρι».

Έτσι κι έγινε. Ο Τοροσίδης κέρδισε πέναλτι από τον Αμπάτε, ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση και στο 81’, έγραψε το τελικό σκορ, στέλνοντας τους Πειραιώτες στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και αφήνοντας τους Ιταλούς των Ιγκουαΐν, Τσαλχάνογλου και Ντοναρούμα, εκτός συνέχειας.

 

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 1-0 (2019-20)

Μια ισοπαλία την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League εναντίον της Τότεναμ στο Φάληρο, ήταν ο μόνος βαθμός στο… σακούλι του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν. Η ήττα στη Σερβία από τον Ερυθρό είχε έρθει ως μεγάλη έκπληξη, ειδικά έτσι όπως έγινε (αποβολή του Μπενζιά και δύο γκολ μετά το 85’) κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν μόνο νίκη με οποιοδήποτε σκορ στο «Γ. Καραϊσκάκης» εναντίον των Σέρβων την τελευταία αγωνιστική για να συνεχίσουν στο Europa League.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος αλλά όλα οδηγούσαν προς το 0-0, ώσπου ένα χέρι μέσα στην περιοχή του Ερυθρού από τον Ζάντερ, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Ελ Αραμπί ανέλαβε την εκτέλεση, διαμόρφωσε το τελικό 1-0 και έστειλε τους Πειραιώτες, πάνω στην Άρσεναλ για τη φάση των «32» του UEL.

Άρσεναλ – Ολυμπιακός 1-2 παρ. (2019-20)

Ο Ολυμπιακός ταξίδευε στο Λονδίνο με μια δύσκολη αποστολή. Ο Λακαζέτ στο 81’ του πρώτου αγώνα στην Ελλάδα, είχε δώσει ένα σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του Αρτέτα και η αντίστοιχη του Πέδρο Μαρτίνς, θα έπρεπε να κάνει μια υπέρβαση.

Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν μακριά από την περιοχή τους την Άρσεναλ ενώ προσπαθούσαν να χτυπήσουν είτε από αντεπίθεση, είτε από κάποια στατική φάση. Από μία τέτοια μάλιστα, ο Σισέ άνοιξε το σκορ, στέλνοντας το ματς στην παράταση και δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του. Το τρομερό ψαλιδάκι του Ομπαμεγιάνγκ για το 1-1 στο 113’, δεν άλλαξε πολύ τα πλάνα του Ολυμπιακού που ήθελε απλά ένα γκολ (ίσχυε ακόμα ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ).

Λίγο πριν όλα τελειώσουν, ο Ελ Αραμπί βρέθηκε στην περιοχή μετά από σέντρα του Μασούρα και δε λάθεψε, κάνοντας το 2-1 και υπογράφοντας ουσιαστικά τη σπουδαιότερη πρόκριση στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός – Μαρσέιγ 1-0 (2020-21)

Πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μαρσέιγ. Την ομάδα με την οποία έμελλε να κοντραριστεί για την πρόκριση, καθώς οι άλλες δύο του ομίλου ήταν οι πολύ καλύτερες Σίτι και Πόρτο.

Σε ένα άδειο γήπεδο λόγω των μέτρων κατά της Covid-19, οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν με ευκολία τους Γάλλους. Ωστόσο, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του παιχνιδιού, ο Βαλμπουενά έκλεψε ψηλά την μπάλα, σέντραρε και ο Χασάν με μια δυνατή κεφαλιά, χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά όπως φάνηκε και την πρόκριση στους «32» του Europa League.

PSV Αϊντχόφεν – Ολυμπιακός 2-1 (2020-21)

Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση πλέον ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε την PSV. Στο «Καραϊσκάκης», οι Πειραιώτες πήραν σαφές προβάδισμα πρόκρισης μετά το τελικό 4-2, σε ένα απίθανο ματς με πολλές φάσεις.

Τα δύο γκολ του Ζάχαβι, είχαν δώσει κάποιες ελπίδες στου Ολλανδούς, όμως ο Ισραηλινός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με ακόμα δυο γκολ στο «Φίλιπς Στάντιον», η PSV νικούσε με 2-0 και ήταν εκείνη που σε εκείνο το σημείο έπαιρνε την πρόκριση. Μέχρι που ο Χασάν «χτύπησε» πάλι στο τέλος. Στο 88′ ο Αιγύπτιος πήρε το ριμπάουντ μετά την απόκρουση του αντίπαλου τερματοφύλακα και έγραψε το τελικό 2-1, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση.

Ολυμπιακός – Αντβέρπ 2-1 (2021-22)

Για την πρώτη αγωνιστική του Europa League, ο Ολυμπιακός κρίθηκε να αντιμετωπίσει τη βελγική Αντβέρπ στο «Καραϊσκάκης». Ο Ελ Αραμπί είχε ανοίξει το σκορ στο 52′, πριν έρθει ο Σαμάτα, ο τωρινός φορ του ΠΑΟΚ και ισοφαρίσει στο 75’.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως είχαν απάντηση στον Τανζανό επιθετικό. Στο 87ο λεπτό ο Ρέαμπτσιουκ έκανε το σπριντ προς την περιοχή, υποδέχθηκε την πάσα από τον Βρουσάι και με ένα τρομερό σουτ έκανε το 2-1, δίνοντας στον Ολυμπιακό ένα σημαντικό «τρίποντο» για τη συνέχεια.

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 1-0 (2021-22)

Στην πέμπτη αγωνιστική του ίδιου ομίλου, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη Φενέρμπαχτσε. Μάλιστα με νίκη, θα κλείδωνε τη δεύτερη θέση και την πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης.

Έτσι κι έγινε τελικά. Με τη συμπλήρωση 90 λεπτών αγώνα, ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από τα αριστερά και ο Τικίνιο με ένα ωραίο βολέ από το ύψος της μικρής περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 1-0.

Γκενκ – Ολυμπιακός 1-1 (2023-24)

Μετά από ένα διάλλειμα μιας σεζόν, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα… αγαπημένα του buzzer beater. Αυτή τη φορά για τα προκριματικά του Europa League, οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν απέναντι στη βελγική Γκενκ.

Στο πρώτο ματς, το γκολ του Φορτούνη στο πρώτο λεπτό είχε κρίνει το παιχνίδι και στη ρεβάνς όλα όδευαν προς την παράταση μετά το γκολ-πέναλτι του Πέιντσιλ. Για ακόμα μια φορά όμως, οι Πειραιώτες είχαν την απάντηση. Ο Αλεξανδρόπουλος με μια τρομερή ενέργεια στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα, έγραψε το τελικό 1-1, δίνοντας συνέχεια στο ταξίδι της ομάδας στο Europa League.

Μάλιστα, μετά από σχεδόν έξι χρόνια, αυτό ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό buzzer beater του Ολυμπιακού, χωρίς τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο.

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0 (2023-24)

Έξι μήνες σχεδόν μετά την πρόκριση στο Βέλγιο, ο Ολυμπιακός στην πρώτη του παρουσία στο Europa Conference League, χάρισε ακόμα μια σπουδαία στιγμή στους φιλάθλους του.

Με το ματς να οδηγείται προς το 0-0, στο 83’ ο Ελ Κααμπί υποδέχθηκε τη σέντρα του Ροντινέι και έκανε το 1-0 για να δώσει τη νίκη και το προβάδισμα πρόκρισης στον Ολυμπιακό. Μένει να δούμε, αν αυτό θα είναι αρκετό για τους «ερυθρόλευκους» ή θα χρειαστεί ακόμα ένα buzzer beater για την πρόκριση.