ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Oι «φίλοι» που έγιναν «εχθροί»
21.10.24 | 18:09
Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ο Ιβάν Σαββίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν το «status quo» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο είχε επιβληθεί από τις περιβόητες εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη το 1997.
Το 2017 μετά τη σφαγιαστική διαιτησία του Κύζα στον αγώνα Κυπέλλου, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, ο Αλαφούζος αποχώρησε από το «σχήμα». Ωστόσο το «σύστημα» είχε ήδη δεχθεί τα πιο καίρια χτυπήματα, είχε κλονιστεί και το μόνο που απέμενε ήταν η ληξιαρχική πράξη θανάτου του.
Από τον Αύγουστο του 2017 ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ συνδιοίκησαν την ΕΠΟ χωρίς να λείψουν οι στιγμές έντασης, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονες.
Τα πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς εγγράφονται στο επίπεδο της οπαδικής κόντρας και μένουν εκεί.
Η πιο σκληρή περίοδος κατά την οποία η επονομαζόμενη «συμμαχία» δοκιμάστηκε ήταν το 2018.
Αιτία ήταν η αδυσώπητη μάχη που έδωσαν εν είδη «εμφυλίου» στις εκλογές της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, της Super League 2 και της Super League.
Για την ιστορία, στις δύο πρώτες επικράτησε η πλευρά της ΑΕΚ, ενώ στην τρίτη, η πλευρά του ΠΑΟΚ.
Αφού η «συμμαχία» δεν διαλύθηκε τότε, απέμεινε ο Λουτσέσκου να φωνάζει για το «κλεμμένο πρωτάθλημα» του 2018.
Στη συνέχεια υπήρξε μια περίοδο νηνεμίας. Ακόμα κι όταν η πλευρά της ΑΕΚ ανέλαβε τον Μάρτιο του 2021 το «πάνω χέρι» στην ΕΠΟ.
Παρότι η πλευρά του ΠΑΟΚ είχε συχνά και δικαιολογημένα ενστάσεις για τον τρόπο που διοικούνταν η ομοσπονδία, το μέτωπο παρέμεινε αρραγές.
Οι όποιες διαφωνίες επιλύονταν μέσω του διαύλου επικοινωνίας που είχε «χτιστεί» μεταξύ στελεχών των δύο ΠΑΕ. Θεσμικών και εξωθεσμικών…
Ήταν μια περίοδο ανοχής που είχε ημερομηνία λήξης τις εκλογές της ΕΠΟ το καλοκαίρι του 2024.
Το κλίμα άρχισε να στραβώνει από την περασμένη άνοιξη. Η πλευρά της ΑΕΚ δεν δέχθηκε την «εναλλαγή στην εξουσία», που ατύπως είχε συμφωνηθεί.
Αυτό οδήγησε στην απόφαση ο ΠΑΟΚ να πορευθεί μόνος του.
Πριν καλά – καλά το καταλάβουν στην ΑΕΚ, με την υποψηφιότητα Γκαγκάτση στοιχήθηκε ο Ολυμπιακός και το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή τους.
Την ίδια περίοδο συνέβησαν δύο γεγονότα, που βλέποντάς τα πλέον από απόσταση, μπορούμε να πούμε ότι ήταν απόρροια μιας πολύχρονης σχέσης που είχε φτάσει στο τέλος της.
Το πρώτο ήταν η μήνυση για απειλές μέσω τηλεφώνου που κατάθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας και κουμπάρος του Μ. Γκαγκάτση, Ι. Διαμαντίδης, σε βάρος των Δ. Μελισσανίδη και Ι. Παπαδόπουλου.
Το δεύτερο ήταν η σύρραξη μετά τη λήξη του μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα στα πλέι οφ, στο γήπεδο της Τούμπας, με πρωταγωνιστές τους Γκαγκάτση και Αλμέιδα.
Έκτοτε οι σχέσεις των δύο πλευρών έγιναν από ανύπαρκτες έως εχθρικές.
Από την ΑΕΚ άρχισαν να κατηγορούν τον ΠΑΟΚ για τη «συμμαχία» με τον – πρώην κοινό εχθρό- Ολυμπιακό, ενώ από την άλλη πλευρά έκαναν λόγο για «επιστροφή της καθαρότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο», μέσω του εξοβελισμού των προσκείμενων στην ΑΕΚ προσώπων, από το πάρκο Γουδή.
Όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην «OPAP Arena» μετά τη λήξη του ντέρμπι «δικεφάλων» και συνεχίστηκαν την επομένη με θέσεις και διαρροές, δεν θα πρέπει να παραξενεύουν κανέναν.
Θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των γεγονότων που άρχισαν από την περασμένη Άνοιξη.
Πρόκειται για συμπτώματα.
Αιτία είναι το τέλος μιας σχέσης που κράτησε περίπου μια δεκαετία και κατά την πρώτη περίοδο (2015 – 2021), με τη βοήθεια και του τότε υφυπουργού αθλητισμού, Στ. Κοντονή και την επιτροπεία που επιβλήθηκε από τις FIFA/UEFA πιστώνεται σειρά μεταρρυθμίσεων (τακτικοί δικαστές, VAR, αλλοδαποί διαιτητές στα ντέρμπι, ΚΕΔ υπό την «εποπτεία» της UEFA κ.α.), που άλλαξαν την εικόνα του ποδοσφαίρου και ανέβασαν το επίπεδό του.