Ο Σοτζέι Μασούντ στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ντιναμό, στο Κίεβο Φωτογραφία: Eurokinissi

ΑΕΚ

O Ντέμης, ο Μασούντ και τα μεγάλα «αν» της ΑΕΚ (vids)

22.02.24 | 21:49

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (22/2) από τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μασούντ με την Ντιναμό στο Κίεβο και με αυτήν την αφορμή το monobala.gr θυμίζει τα μεγαλύτερα «αν» της σύγχρονης ιστορίας της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι παραδοσιακά η ελληνική ομάδα του «τι θα γινόταν αν…». Θα σκεφτεί κανείς: «Όλες οι ομάδες δεν έχουν τις δύσκολες στιγμές που η ατυχία τους μπλόκαρε έναν στόχο;». Σαφώς και τις έχουν. Λίγο όμως η μονίμως υπερβολική προσέγγιση στην ΑΕΚ σε συνολικό επίπεδο, λίγο το… κακό το ριζικό της Ένωσης, υπάρχουν κάποιες στιγμές γκίνιας οι οποίες ήταν τόσο έντονες, που δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του πανδαμάτορα χρόνου.

Η μπάλα ήθελε ένα… φύσημα για να μπει γκολ στο παγωμένο Κίεβο

Η μια εξ αυτών συνέβη μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από ακριβώς 6 χρόνια. Το 2018. Στο παγωμένο Κίεβο η ΑΕΚ αντιμετώπιζε την Ντιναμό στη ρεβάνς του πρώτου αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το πρώτο ματς είχε έρθει 1-1 και οι Ουκρανοί βολεύονταν από τη λευκή ισοπαλία απέναντι σε μια ομάδα που είχε φτιάξει τότε ο Μανόλο Χιμένεθ και για να την κερδίσεις έπρεπε πρώτα να σου… βγάλει τα συκώτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΕΚ σε όλη εκείνη την πορεία στο Europa League ήταν αήττητη. Δυσκολευόταν να κερδίσει, αλλά δεν έχανε κιόλας.

Ένα συρτό γύρισμα του Μπακασέτα μέσα στην περιοχή γύρω στο 50’ με το σκορ 0-0 είχε ως αποδεχτή τον Μασούντ. Η μπάλα του στρώθηκε, ο τερματοφύλακας της Ντινάμο Κιέβου ήταν εξουδετερωμένος και στην ουσία ο Ιρανός αστόχησε σε κενό τέρμα, αν και από πλάγια θέση. Η ΑΕΚ δεν βρήκε το πολυπόθητο γκολ που έψαχνε, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και να χαιρετίσει την Ευρώπη, ωστόσο η σεζόν εκείνη είχε θετικό πρόσημο, καθώς κατάφερε να κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Παρόλα αυτά, η ευκαιρία του Μασούντ δεν ξεχνιέται και μπαίνει δίπλα στη μεγαλύτερη όλων των εποχών, εκείνη του Ντέμη στη Μόσχα.

Η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία του «κιτρινόμαυρου» hall of fame

Είκοσι χρόνια πριν από εκείνο το βράδυ στο Κίεβο, η ΑΕΚ έπαιζε στη Μόσχα κόντρα στη Λοκομοτίβ την ευκαιρία της να βρεθεί στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του ψυχρού εκτελεστή Χάρη Κοπιστή και το γκολ που έδωσε στην ομάδα παρότι ισοφαρίστηκε από τους Ρώσους, ήταν… λουκούμι για την Ένωση του Ντουμιτρίου, καθώς το εκτός έδρας γκολ της έδινε την πρόκριση έχοντας μαξιλαράκι το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στο 90ό λεπτό ο Κέλβιν Σέμπουε έδωσε έτοιμο γκολ στον Ντέμη, ωστόσο ο Σεργκέι Γκουρένκο πρόλαβε να του βάλει την κόντρα και να αποσοβήσει το παραλίγο 1-2. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι δυο λεπτά αργότερα έγινε το 2-1 με τον Τσουγκάινοφ να σκοράρει έπειτα από μια αναμπουμπούλα, βρίσκοντας τρόπο να νικήσει τον Ατματσίδη, ο οποίος στο προηγούμενο διάστημα έκανε μια ηρωική εμφάνιση.

Κάπως έτσι η ΑΕΚ χαιρέτισε και έμεινε με το μεγαλύτερο «τι θα γινόταν αν…» της σύγχρονης ιστορίας της.