Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος Φωτογραφία: Intime

Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Άνετα κι ωραία στους «16»

23.02.24 | 10:30

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Τρίτο σερί παιχνίδι του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού, τρίτη σερί νίκη και πρόκριση στους «16» του Europa Conference League. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν άνετα κι ωραία με 1-0 τους Ούγγρους και ζώντας ένα από τα πιο εύκολα εκτός έδρας ευρωπαϊκά βράδια τους, έφτασαν το 3/3 μέσα σε μια βδομάδα.

«Θέλω να περάσουμε όλο το ματς στο μισό του αντιπάλου», είπε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βάσκος τεχνικός και οι παίκτες του, τον άκουσαν ευλαβικά. Γιατί αυτό το στοιχείο του Ολυμπιακού ήταν που ουσιαστικά τού χάρισε και τη νίκη, αφαιρώντας από τους γηπεδούχους κάθε δυνατότητα για αιφνιδιασμό ή κυριαρχία.

Οι Ούγγροι στόχευσαν στην αντίπαλη δεξιά πλευρά, ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στην πίεσή του

Αμφότερες οι ομάδες άρχισαν τον αγώνα με αλλαγές σε σχέση με το πρώτο τους ματς. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με το κλασικό 4-2-3-1 αλλά και με τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα (Ρέτσος αντί Ντόη, Ποντένσε αντί Μασούρα, Όρτα αντί Αλεξανδρόπουλου και Τσικίνιο αντί Καρβάλιο). Από την άλλη, η Φερεντσβάρος επέλεξε τον Τσίβιτς στα αριστερά της άμυνας αντί του Ραμίρες και τον Κοντρό στην επίθεση αντί του (εξαιρετικού στο πρώτο ματς) Μακρέτσκις, ενώ ο Στάνκοβιτς άφησε το 3-4-2-1 του «Καραϊσκάκης» για μια διάταξη που έμοιαζε με 4-4-2.

Πλέον, μυστικά δεν υπήρχαν για τις δύο ομάδες μετά την πρώτη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη. Οι γηπεδούχοι μπήκαν με ξεκάθαρη όρεξη να διατηρήσουν την κατοχή και να υπερφορτώσουν με παίκτες την πλευρά των Ροντινέι και Φορτούνη, θέλοντας να χτυπήσουν τις αδυναμίες των δύο παικτών. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, ο Αμπού Φανί έκανε τριάδα με τους Μαρκίνιος και Τσίβιτς, με σκοπό την καλύτερη δημιουργία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πολύ σοβαρός και έτοιμος σε αυτή τη συνθήκη. Οι Τσικίνιο και Έσε έκλειναν προς τα μέσα και οι φιλοξενούμενοι είχαν σχεδόν πάντα έναν παραπάνω παίκτη στην πλευρά.

Επιθετικά, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν με βαθιές μεταβιβάσεις με στόχο τον Ελ Κααμπί, αλλά τον Ποντένσε πάντα έτοιμο για τις δεύτερες μπάλες. Οι Πειραιώτες ανέβαζαν αρκετούς παίκτες κοντά και πάνω από τη σέντρα για να πιέσουν σε high block και να βάλουν εν τέλει ένα άλυτο πρόβλημα στην ομάδα του Στάνκοβιτς.

Το κόλπο με τον Βάργκα που δεν έπιασε και η υποδειγματική πίεση του Ολυμπιακού

Αφού το πρώτο σχέδιο πήγε στράφι, οι Ούγγροι ενεργοποίησαν το plan b. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανάλυση, αυτό το πλάνο είχε ως στόχο τον Βάργκα, τον οποίον σημάδευαν όλοι οι συμπαίκτες του με μακρινές μεταβιβάσεις. Σε κάθε του επαφή όμως με την μπάλα, έβλεπε δύο και τρεις γκρι φανέλες γύρω του.  Στις μόλις 31 επαφές του στο ματς, έχασε την μπάλα 20 φορές, μέτρησε 6/17 πάσες ενώ τελείωσε το ματς μόλις με 7/19 μονομαχίες, κυρίως λόγω Κάρμο και Ρέτσου.

Από τα μέσα του πρώτου μέρους και μετά ξεκαθάρισε και ο ρόλος των Όρτα και Τσικίνιο. Ο πρώτος έπαιζε πιο ψηλά, πιέζοντας τους πάντες και δημιουργώντας με μία επαφή ενώ ο δεύτερος με περισσότερα ανασταλτικά καθήκοντα, κάλυπτε όλους τους χώρους του γηπέδου κάθετα και κατάπινε τα χιλιόμετρα… σαν καραμέλες. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά αγώνα για να δείξει τη δυναμική του.

Οι Πειραιώτες με παίκτη παραπάνω στα χαφ,  δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν την μπάλα στα μεσοδιαστήματα ενώ έκλεψαν κάμποσες μπάλες ψηλά στο γήπεδο, έχοντας ως στόχο την άμεση επιθετική μετάβαση, όπως στη φάση του 38’. Χαρακτηριστικό αυτού, οι συνολικά 12 αναχαιτίσεις έναντι μόλις τριών των Ούγγρων. Αν αυτό δεν έβγαινε, ο Ολυμπιακός προτιμούσε να κρατήσει την κατοχή κοντά στην περιοχή της Φερεντσβάρος, εκεί που ήθελε ο προπονητής. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ μέτρησε 165 επαφές στο επιθετικό τρίτο και 271 στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου, έναντι 106 και 247 αντίστοιχα των γηπεδούχων.

Αυτός που έκανε τη διαφορά, ήταν ο Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος σε φάση οργανωμένης επίθεσης, λειτουργούσε ως «άγκυρα», δεχόμενος πάσες και παίζοντας με τη μία, για τη δημιουργία φάσεων. Έτσι, έφτασε τις 7 πάσες στο επιθετικό τρίτο, τις 8 επαφές στην αντίπαλη περιοχή και τις 8 προωθημένες πάσες από το μεσαίο τρίτο και μπροστά. Νούμερα που το κατατάσσουν πρώτο σε όλες αυτές τις σχετικές κατηγορίες από το χθεσινό παιχνίδι.

Το γκολ λίγο πριν το ημίχρονο ήρθε σαν… κερασάκι στην τούρτα. Ο Ελ Κααμπί έφτασε τα 5 τέρματα στα 4 τελευταία ματς για πρωτάθλημα και Ευρώπη, δίνοντας στην ομάδα του ηρεμία αλλά και το απόλυτο πάνω χέρι στην αναμέτρηση.

Ειδική μνεία στις στατικές φάσεις

Ο Ολυμπιακός επί Μεντιλίμπαρ, μοιάζει να δουλεύει πολύ στις στατικές φάσεις. Κάτι που ίσως είχαμε να δούμε χρόνια. Οι στατικές φάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, έχουν εξελιχθεί σε διαφορετική επιστήμη και πολλές ομάδες έχουν εξειδικευμένους γυμναστές, που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ένα πρώτο δείγμα στο πρώτο ματς στο «Καραϊσκάκης», δημιούργησαν δύο γκολ μέσω στατικών φάσεων στην «Τούμπα» και χθες έφτιαξαν κάμποσες κομπίνες μετά από πλάγια άουτ ή κόρνερ.

Κάτι που αναμφίβολα, αποτελεί μια νέα διάσταση για την ομάδα και μπορεί να φέρει «εύκολα» γκολ.

Το πιο ήρεμο ευρωπαϊκό ημίχρονο του Ολυμπιακού

Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς είδε το λάθος που έκανε και με την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου έβαλε τον Μακρέτσκις στο ματς αντί του Γουίνγκο και τον Πέσιτς αντί του Κοντρό. Η διάταξη άλλαξε κυρίως σε φάση επίθεσης, με τον Λετονό να γίνεται δεξί μπακ-χαφ, τον Μαρκίνιος αριστερό μπακ-χαφ και τον Ζακάριασεν να γυρνάει ελαφρώς πίσω για να γίνει το 3-5-2.

Στην ουσία όμως, δεν άλλαξε κάτι. Ο Ολυμπιακός έχασε ελαφρώς την κατοχή (52-48) αλλά όχι τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Πασχαλάκης συνέχισε να επιλέγει τις μακρινές μεταβιβάσεις προς τον Ελ Κααμπί, απομακρύνοντας ουσιαστικά τους κινδύνους από κοντά του και μεταφέροντας την μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ενδεικτικά, 9/9 ελεύθερα που εκτέλεσε, ξεπέρασαν τα 70 μέτρα απόστασης. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμεναν κυριαρχικοί, έχοντας συνεχής κίνηση. Η πίεση ψηλά συνεχίστηκε στην ίδια ένταση, όπως και τα αρκετά κλεψίματα.

Η Φερεντσβάρος στην ουσία προσπάθησε να παίξει κάθετα από τα χαφ στους προς τους δύο φορ αλλά οι διαγώνιες καλύψεις των φιλοξενούμενων ήταν εξαιρετικές. Ο Ορτέγκα μέτρησε 5/5 τάκλιν, ο Ρέτσος τέσσερις αναχαιτίσεις και οκτώ διωξίματα ενώ ο Κάρμο ήταν και πάλι ανίκητος στον αέρα με 7/8 κερδισμένες μονομαχίες.

Ως το τέλος του ματς, ο Ολυμπιακός ανησύχησε μονάχα από δύο εκτελέσεις κόρνερ, με τους κεντρικούς αμυντικούς των Ούγγρων, Σισέ και Μαεΐ, να παίρνουν δύο κεφαλιές, οι οποίες όμως έφυγαν άουτ.

Τα νούμερα μαρτυρούν την κυριαρχία

Ο Ολυμπιακός ήταν κυριαρχικός, παίζοντας το ματς έξυπνα και τελικά προκρίθηκε χωρίς να προβληματιστεί. Τελείωσε το ματς με 20 σουτ έναντι 11 των Ούγγρων αλλά κυρίως με 5 σουτ στην εστία αντί μόλις ενός της Φερεντσβάρος.

Το πόσο ψηλά έπαιξε ο Ολυμπιακός και το πόσο ουσιαστικά απείλησε, το δείχνουν και τα δύο παρακάτω στατιστικά. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έκανε 15(!!!) τελικές από την περιοχή. 15 από τις 20 δηλαδή ενώ τα xGoals ήταν 1.83 για τους Πειραιώτες έναντι μόλις 0.56 για τους Ούγγρους.

Αξίζει να αναφερθεί και η προσαρμογή της άμυνας του Ολυμπιακού στον Μπαρναμπάς Βάργκα. Τον επιθετικό των 22 γκολ σε 26 ματς φέτος. Ο Ούγγρος πριν τα ματς με την ελληνική ομάδα μετρούσε πέντε τέρματα στα δύο τελευταία παιχνίδια του. Στους δύο αυτούς αγώνες όμως, έφτασε σε έξι τελικές προσπάθειες, αξίας συνολικά 0.34 xG.

Η Φερεντσβάρος δεν είναι κακή ομάδα. Στο πρωτάθλημα είναι δεύτερη (με ματς λιγότερο) κι ένα πόντο πίσω από την πρωτοπόρο ενώ έχει σκοράρει συνολικά 52 γκολ. Η αμέσως επόμενη καλύτερη έχει δέκα λιγότερα. Επίσης, έχει και την καλύτερη άμυνα με 22 τέρματα παθητικό. Στον έκτο όμιλο του Europa Conference League, τερμάτισε δεύτερη αλλά αήττητη με 10 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της την Γκενκ και την Τσουκαρίτσκι. Ο Ολυμπιακός έκανε δύο μεγάλες εμφανίσεις για να αφήσει εκτός συνέχειας τους πρωταθλητές Ουγγαρίας. Όχι μόνο η εικόνα αλλά και τα νούμερα, απέδειξαν την κυριαρχία της ομάδας του Μεντιλίμπαρ.

Οι πρωταγωνιστές του ματς

Τσικίνιο: Ο Πορτογάλος χαφ έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Αμυντικά και επιθετικά. Μαζί με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο 29χρονος μέσος είχε 42/47 πάσες με 89% ευστοχία. Τη μεγαλύτερη ευστοχία απ’ όσους αγωνίστηκαν βασικοί.

Επίσης, είχε δύο πάσες-κλειδιά, 3 στα 3 τάκλιν, 63 επαφές με την μπάλα (τις περισσότερες για τον Ολυμπιακό) και 7 SCA*.

*SCA-Shot Creation Actions: Οι δύο τελευταίες ενέργειες πριν από μία τελική. Προσμετρούνται τα κερδισμένα φάουλ, οι πάσες και τα περάσματα αντιπάλου (take-ons).

Αντρέ Όρτα: Για δεύτερο σερί ματς η τριάδα των Όρτα, Τσικίνιο και Έσε τα πήγε εξαιρετικά. Από την πλευρά του ο 27χρονος μέσος ήταν εντυπωσιακός, κυρίως δημιουργικά.

Ολοκλήρωσε τον αγώνα με τρία σουτ, 60 επαφές με την μπάλα, 6 SCA και 43/49 πάσες με 88% ευστοχίας. Μάλιστα, ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες για τον Ολυμπιακό.

Ντάνιελ Ποντένσε: Το πορτογαλικό τρίο της επιτυχίας συμπληρώνεται με τον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος εξτρέμ έκανε πάλι ένα τρομερό ματς, όντας πραγματικό αγκάθι στην άμυνα των Ούγγρων.

Τελείωσε το ματς με 9 SCA, τα περισσότερα από τους 31 παίκτες που αγωνίστηκαν, 34/44 πάσες (77%), επτά προωθημένες πάσες από το μεσαίο τρίτο και μπροστά, 31 κουβαλήματα μπάλας, τα περισσότερα απ’ όλους ενώ είχε και 3/4 προσπεράσματα αντιπάλου.

Επίσης είχε, 0.5 xA, τέσσερις πάσες-κλειδιά, επτά ολοκληρωμένες πάσες εντός αντίπαλης περιοχής και 30 επαφές στο επιθετικό τρίτο. Όλα τα παραπάνω, βρίσκονται στην κορυφή της εκάστοτε λίστας από το χθεσινό ματς.