Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Βαγγέλης Μαρινάκης: Από το «δεν ασχολούμαστε με τους βλαχοπροέδρους» στη συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδόπουλο

21.11.24 | 13:35

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Στις εκλογές της ΕΠΟ το 2012 οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Γ. Σαρρής και Β. Γκαγκάτσης, διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πάρει το χρίσμα από τον Ευ. Μαρινάκη, ο οποίος τότε ήταν ο μοναδικός ισχυρός παίκτης στο χώρο.

Το 2015 άρχισε η αντεπίθεση των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ οι οποίοι συμμάχησαν (αρχικά και με τον Παναθηναϊκό), προκειμένου να αλλάξει το status quo στην ΕΠΟ. Δηλαδή, η εκλογή διοικήσεων που από το 1997 ήταν υπό την επιρροή του Ολυμπιακού.

Η προσπάθεια ανατροπής ήταν πολυμέτωπη. Η διείσδυση στις ποδοσφαιρικές ενώσεις (ΕΠΣ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκλογικού σώματος της ομοσπονδίας ήταν εκ των ον ουκ άνευ.

Η πρώτη ένωση που άλλαξε χέρια ήταν της ΕΠΣ Ξάνθης και η αλλαγή αυτή είχε τη σημειολογία της. Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης και ηττημένος των εκλογών ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης. Βρισκόμαστε στο 2015…

Την επόμενη διετία έγιναν μεγάλες μάχες στις εκλογές ενώσεων. Στην ΕΠΣ Ζακύνθου, στην ΕΠΣ Αχαϊας, στην ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής και άλλου. Υπήρξαν και οι ΕΠΣ που άλλαξαν «στρατόπεδο» χωρίς εκλογές, όπως η ΕΠΣ Δωδεκανήσου.

Η «συμμαχία» ΑΕΚ – ΠΑΟΚ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος και στις επόμενες εκλογές, που έγιναν τον Αύγουστο του 2017, να εκλέξει διοίκηση υπό τον Ευ. Γραμμένο.

Έκτοτε η δύναμη του Ολυμπιακού στο εκλογικό σώμα της ΕΠΟ συρρικνώθηκε. Κατάφερε να πάρει μόνο τις εκλογές της ΕΠΣ Χανίων και να διατηρήσει έναν μικρό πυρήνα ενώσεων (ΕΠΣ Πειραιά, Ηλείας, Ρεθύμνου και δύο-τρεις ακόμη).

Από το 2017 η πολιτική του Ολυμπιακού άλλαξε. Σταμάτησε να ασχολείται με το χώρο των ΕΠΣ και τις εκλογές της ΕΠΟ αφού δεν υπήρχε ελεύθερο έδαφος.

Στράφηκε, μην έχοντας άλλη επιλογή, προς την UEFA και την κυβέρνηση (ειδικά όσο αυτή εκπροσωπούνταν στον αθλητισμό από τον Ελ. Αυγενάκη), προκειμένου να καταφέρει ρήγματα στην ομοσπονδία ή, ως μαξιμαλιστικό στόχο, να πετύχει την ανατροπή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2021 η αντιπολίτευση στην ΕΠΟ ήταν ο… Αυγενάκης ο οποίος αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να βάλει στην εκτελεστική επιτροπή πέντε ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας του 2004.

Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε ότι Ολυμπιακός και Αυγενάκης ματαιοπονούν.

Τον περασμένο Μάιο κι αφού η ρήξη στη συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ οριστικοποιήθηκε με ευθύνη της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Μεταξύ των δύο επέλεξε να στηρίξει τον ΠΑΟΚ στη λογική του «μικρότερου κακού».

Η παροχή στήριξης έγινε τόσο μέσω των ΕΠΣ που είχαν απομείνει στη σφαίρα επιρροής του όσο και με κάποιες άλλες στις οποίες φρόντισε να αποκτήσει επιρροή (π.χ. ΕΠΣ Βοιωτίας).

Οι εκλογές του περασμένου Ιουλίου κρίθηκαν ως προς την έκβασή τους δύο μήνες πριν την διεξαγωγή τους.

Η ΑΕΚ δεν κατέβασε καν ψηφοδέλτιο, ενώ ο Δ. Μελισσανίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του και την πώληση της ΠΑΕ στον Μ. Ηλιόπουλο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστή η παραίτηση από την ΑΕΚ του Ι. Παπαδόπουλου, στενού συνεργάτη του Μελισσανίδη και επιχειρησιακού βραχίονα στα θέματα των ΕΠΣ το διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε.

Η προ ημερών γνωστοποίηση της συνεργασίας του Παπαδόπουλου με τον Ολυμπιακό ήταν μια είδηση που ξάφνιασε και ίσως σόκαρε.

Αυτό συνέβη λόγω των συνεχόμενων και σε υψηλούς τόνους καταγγελιών που έκανε ο Ολυμπιακός όλο το προηγούμενο διάστημα σε βάρος του νέου συνεργάτη του και για ότι αυτός (ο Παπαδόπουλος) εκπροσωπούσε στο ποδόσφαιρο.

Αν ανατρέξουμε, όμως, στο πολυκύμαντο των σχέσεων του προέδρου του Ολυμπιακού με πρόσωπα όπως ο Αλ. Κούγιας και ο Αχ. Μπέος, θα καταλάβουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι απολύτως συμβατή με μια γενικότερη φιλοσοφία περί «σχέσεων» και «συνεργασιών».

Αν πάλι δεχθούμε τη νομοτέλεια της αριστοτελικής ρήσης «η φύση αποστρέφεται το κενό» σε συνδυασμό με το ατελέσφορο της διείσδυσης του Ολυμπιακού στην ΕΠΟ μέσω άλλων οδών, θα καταλάβουμε τους λόγους για τη στροφή 180 μοιρών.

Ο Ολυμπιακός από το «δεν ασχολούμαστε με τους βλαχοπροέδρους» οδηγήθηκε στη συνεργασία με τον περιβόητο «Γιαννάκη» με στόχο την άλωση των ΕΠΣ που έμειναν «ορφανές» μετά την αποχώρηση από το προσκήνιο του Δ. Μελισσανίδη και, όπως εκτιμούν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όσων είναι «ευάλωτες» ή έχουν «παράπονα από τον ΠΑΟΚ»…