Athletic: «Η ομάδα “άνθισε” υπό τη διαχείρηση του Μαρινάκη – Την τελευταία 10ετία αρνείται διάφορες κατηγορίες»
Με τον τίτλο «Οι ιδιοκτήτες της Premier League: Κίνα, Ταϊλάνδη, Ελλάδα και Σερβία – Γιατί θέλουν μερίδιο από το αγγλικό ποδόσφαιρο;» το «Athletic» επιχειρεί να αποδώσει μέσω μίας σημαντικής έρευνας που έκανε για ποιο λόγο οι άνθρωποι από διάφορα μέρη του πλανήτη επενδύουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Κι αφού το έγκυρο ενημερωτικό μέσο των «New York Times» αναφέρθηκε στους ισχυρούς άνδρες των συλλόγων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τα κράτη του Κόλπου, στη συνέχεια εστίασε σε τέσσερις από πολύ… ξεχωριστές χώρες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η μία εξ αυτών είναι η Ελλάδα κι αφορά την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στα διοικητικά της Νότιγχαμ Φόρεστ. Τι λέει το «Athletic» για την είσοδο του Έλληνα εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Ρίο Άβε.
«Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι ένα ακόμη παράδειγμα ομάδας που βρίσκεται στη δεύτερη φάση ξένης ιδιοκτησίας, έχοντας περάσει πέντε χρόνια υπό την ιδιαιτέρως περίεργη διαχείριση Κουβεϊτιανών, από το 2012 έως το 2017.
Ο Φαράζ Αλ Χασάβι έκανε τις κατάλληλες δηλώσεις όταν αγόρασε την ομάδα, αλλά σύντομα έγινε εμφανές ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη λειτουργία μιας μέτριας ομάδας της Championship, πόσο μάλλον μιας που προσπαθούσε να ανέβει κατηγορία.
Τον Ιούνιο του 2019, δύο χρόνια μετά την πώληση της ομάδας στον Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελο Μαρινάκη, η Φόρεστ αναγκάστηκε να απειλήσει με νομικά μέτρα για να αναγκάσει τον Αλ Χασάβι να επιστρέψει το αντίγραφο του Κυπέλλου Αγγλίας που είχε δανειστεί για να το εκθέσει στο σπίτι του στη φημισμένη συνοικία “Mayfair” του Λονδίνου.
Ο Μαρινάκης, από την άλλη, δεν είναι… ξένος στις αντιπαραθέσεις. Την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί πολλές φορές να αρνείται διάφορες κατηγορίες για λαθρεμπόριο, “στημένους” αγώνες και πολιτικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα.
Ο ίδιος πιθανότατα θα έλεγε ότι αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας στη χώρα του, και ίσως υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτό. Ωστόσο, η πορεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει επίσης συνοδευτεί από διαμάχες.
Η Φόρεστ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών την περασμένη σεζόν για παραβίαση των κανόνων του Fair Play της Premier League, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες επιβλήθηκε στον Μαρινάκη ποινή αποκλεισμού πέντε αγώνων επειδή έφτυσε στο έδαφος στο διάδρομο των αποδυτηρίων κι ενώ περνούσαν οι διαιτητές του αγώνα με τη Φούλαμ.
Ο Μαρινάκης ισχυρίστηκε στην έφεσή του ότι φτύνει συχνά επειδή καπνίζει πούρα, αλλά η έφεσή του απορρίφθηκε.
Από την άλλη πλευρά, η Φόρεστ έχει “ανθίσει” υπό τη διαχείρισή του. Από υποψήφια για υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία το 2017, σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Premier League.
Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μαρινάκης αγαπάει το ποδόσφαιρο για την ουσία του. Είναι ιδιοκτήτης της ομάδας της γενέτειράς του, του Ολυμπιακού, από το 2010, και η πορεία του συλλόγου υπό την καθοδήγησή του υπήρξε επιτυχημένη.
Η αξία της Φόρεστ, επίσης, έχει αυξηθεί σημαντικά και ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια λίρες, που ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει επενδύσει σε αυτήν.»