Άρνε Σλοτ: O άνθρωπος που μέσα σε 27 ημέρες «εξαφάνισε» τρεις πρωταθλητές!
Στο ερώτημα, «πώς μπορεί κάποιος να καταβάλει σε λιγότερο από ένα μήνα τους πρωταθλητές Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας;» μπορεί να απευθυνθεί στον υπεύθυνο του γραφείου στο Κίρκμπι, μια πόλη 25.200 κατοίκων βορειοανατολικά του Λίβερπουλ. Σε εκείνο το γραφείο, του προπονητικού κέντρου της Λίβερπουλ, αποκαλύπτονται τα μυστικά και οι αδυναμίες των κορυφαίων – και μη – αντιπάλων του.
Οι συναντήσεις εκεί είναι σύντομες, απλές. Ο υπεύθυνος αυτών των meetings, είναι ο προπονητής της Λίβερπουλ, Αρνε Σλοτ. Σε δείγμα 20 αγώνων, όσους έχει καθοδηγήσει από τον πάγκο των «κόκκινων», ο πρώην κεντρικός μέσος των Τσβόλε, Σπάρτα Ρότερνταμ και Μπρέντα αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο προπονητικό «στοίχημα» της τρέχουσας περιόδου.
Στη μέχρι τώρα τετράμηνη θητεία του, μετρά 18 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Κι αν υπήρχαν αμφιβολίες ακόμη και μετά το θριαμβευτικό ξεκίνημα της σεζόν, τις εξαφάνισε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.
8 γκολ υπέρ, 0 κατά
Πρόσφατα ο Ολλανδός οδήγησε τους «κόκκινους» σε μεγάλες νίκες επί των Μπάγερ Λεβερκούζεν, τη Ρεάλ Μαδρίτης (στο Champions League) και Μάντσεστερ Σίτι (Premier League). Δηλαδή, νίκησε τους Τσάμπι Αλόνσο, Κάρλο Αντσελότι και Πεπ Γκουαρδιόλα, τους ανθρώπους που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν οδηγήσει τις ομάδες τους στην κατάκτηση των τίτλων σε Bundesliga, La Liga και Premier League.
Κι αυτό το έκανε με έναν με έναν εκπληκτικό συντελεστή τερμάτων: 8 γκολ υπέρ, 0 κατά!
Αν και ο Άρνε Σλοτ είχε ένα πολύ δύσκολο έργο ότραν ανέλαβε τη Λίβερπουλ: Να κάνει τους οπαδούς να ξεχάσουν όσο γινόταν πιο γρήγορα τον Γιούργκεν Κλοπ. Κι αυτό το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε μία νύχτα.
Η κυριακάτικη «αποκαθήλωση» της Μάντσεστερ Σίτι – που, βέβαια, δεν αποτυπώθηκε τόσο έντονα στο σκορ (2-0) – πυροδότησε στο έπακρο την αγάπη των φιλάθλων για τον νέο προπονητή του Άνφιλντ.
Οι ομιλίες του στο ημίχρονο
Στο ντέρμπι με τη Σίτι οι παίκτες του Σλοτ πραγματοποίησαν 61 προσπάθειες για μακρινές μπαλιές, με τις 25 από αυτές (41%) να φτάνουν στον επιθυμητό προορισμό. Παράλληλα, εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των μεταβιβάσεων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου: Λίβερπουλ 77, Μάντσεστερ Σίτι 124.
Η απλότητα αποτελεί το κλειδί. Η ομάδα χαρακτηρίζεται, επίσης, από υπομονετική ανάπτυξη, καθώς η Λίβερπουλ δεν κυνηγά συνεχώς τον αντίπαλο, αλλά, όταν χρειάζεται, αποπνέει έλεγχο και μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς να εντοπίσει τη «Αχίλλειο πτέρνα» του αντιπάλου.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πιστώνεται στον Σλοτ είναι οι ομιλίες του στο ημίχρονο. Τότε είναι που προσαρμόζει τακτικά την ομάδα του, καθιστώντας την ακόμα πιο οργανωμένη στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους.
Αυτό που ξεχωρίζει τον Σλοτ από τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον σύμφωνα με τους παίκτες του, είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδει τα μηνύματά του.
Ο διαφορετικός τρόπος
Εκτός από τη δεξιοτεχνία το τακτικό κομμάτι και την προσεκτική ανάλυση του αντιπάλου, η προπονητική -ίσως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό- περιλαμβάνει και την ψυχολογική διάσταση.
Σε αντίθεση με τον Κλοπ, ο οποίος μετά από νίκες ζητούσε το βροντερό χειροκρότημα των φιλάθλων με υψωμένη γροθιά, ο Σλοτ εκφράζει τα συναισθήματά του πιο συγκρατημένα: μετά τη νίκη εναντίον της Σίτι, χαιρέτισε τους φιλάθλους με χειροκρότημα, έστειλε δύο φιλιά στην οικογένειά του που καθόταν στη σουίτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη φυσούνα.
Τις πιθανές προσδοκίες για το προφίλ του – που ίσως δημιουργήθηκαν από τη μετακίνηση του από τη Φέγενορντ στη Λίβερπουλ – τις απέφυγε αντλώντας πληροφορίες από τον Κλοπ και το επιτελείο του.
Με απλά λόγια, ο Σλοτ είχε προετοιμαστεί για όλα, γνωρίζοντας τι θα τον περίμενεν σε ένα πολύ μεγαλύτερο βήμα που θα έκανε μετακομίζοντας στο «Ανφιλντ» από την ολλανδική λίγκα (Φέγενορντ).
Σε αντίθεση με τον Κλοπ, ο Σλοτ προτιμά οι παίκτες να κοιμούνται στο σπίτι τους πριν από τους εντός έδρας αγώνες, πιστεύοντας ότι θα είναι πιο ξεκούραστοι μετά από έναν ύπνο στο οικείο τους περιβάλλον. Επιπλέον, οι ασκήσεις αναπνοής έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας πριν από τους αγώνες.
Με ένα προβάδισμα εννέα βαθμών στην Premier League, οι πιο τολμηροί παρατηρητές ήδη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ολλανδός «εγκέφαλος» ακουμπήσε με το ένα του χέρι τον τίτλο.
Παρότι ακόμη είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, το βέβαιο είναι ένα: η καλύτερη ποδοσφαιρική ιστορία της Ευρώπης αυτή τη στιγμή γράφεται στο «Άνφιλντ».