Νίκη για τον Παναθηναϊκό επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι «αιωνίων» της Basket League / Φωτογραφία: Intime

Μπάσκετ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 85-80: «Πράσινη» νίκη και πλεονέκτημα για τα πλέι οφ

22.01.24 | 22:58

Ο Παναθηναϊκός πήρε στις λεπτομέρειες το ντέρμπι «αιωνίων» επί του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Basket League και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, αλλά και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

Οι πρωτοπόροι «πράσινοι» επικράτησαν 85-80 των «ερυθρόλευκων» στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο Φατίχ Τερίμ, ο Φώτης Ιωαννίδης και ο Γιόνας Ματσιούλις. Με αυτό το αποτέλεσμα το σύνολο του Εργκίν Αταμάν διεύρυνε στο 15-0 το αήττητο ρεκόρ του, ενώ υποχρέωσε την ομάδα τουΓιώργου Μπαρτζώκα στη δεύτερη ήττα της, μετά από αυτή στο ΣΕΦ στη μεταξύ τους αναμέτρηση του α’ γύρου.

Basket League: Ένα ακόμη συναρπαστικό ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο για 35 λεπτά, αλλά το «ερυθρόλευκο» πείσμα και η τακτική του Γιώργου Μπαρτζώκα ώθησαν τον Ολυμπιακό σε μία τεράστια αντεπίθεση, η οποία όμως από τα λάθη των τελευταίων δευτερολέπτων δεν εξελίχθηκε σε ανατροπή… Οι νταμπλούχοι Ελλάδας βρέθηκαν στο -15 (76-61) στο 35′, αλλά με εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 4-19 (!) έγραψαν στα 27″ για τη λήξη το 80-79.

Με 1/2 βολές ο Λεσόρ, μετά από φάουλ του Γουίλιαμς-Γκος διαμόρφωσε το 81-79, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού εξελίχθηκε σε μοιραίο, καθώς στη συνέχεια όχι μόνο δεν πέτυχε το γκολ-φάουλ, αστοχώντας κάτω από το καλάθι, αλλά δεν βρήκε στόχο και στην πρώτη βολή που εκτέλεσε (81-80).

Ακολούθησε λάθος πάσα στην επαναφορά από τον Γουόκαπ (έκλεψε ο Καλαϊτζάκης) στα 9″, μετά από τις 2/2 βολές του Γκριγκόνις (83-80) και ο παίκτης κλειδί στην άμυνα των τελευταίων δευτερολέπτων (Καλαϊτζάκης) έγραψε από τη γραμμή της… φιλανθρωπίας το τελικό 85-80.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές των νικητών ήταν οι Τζέριαν Γκραντ και Μάριους Γκριγκόνις με 19 και 18 πόντους, αντίστοιχα, ενώ 16 πρόσθεσε ο πολύτιμος Κέντρικ Ναν και 13 ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ με 9 ριμπάουντ.

Από τον Ολυμπιακό πρωταγωνίστησε ο Φιλίπ Πετρούσεφ με 18 πόντους, ενώ στους 16 με 7 ασίστ σταμάτησε ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Άλεκ Πίτερς με 14 πόντους, ενώ η βραδιά ήταν κάκιστη για τον Αϊζάια Κέινααν, που έμεινε στους δύο πόντους σε 13 λεπτά συμμετοπχής

Σημαντικές απώλειες για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με δύο σημαντικές απώλειες για τους «αιώνιους», καθώς ο Κώστας Σλούκας δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, λόγω ενοχλήσεων που αισθάνθηκε στον αριστερό προσαγωγό. Ο Έλληνας γκαρντ μάλιστα θα υποβληθεί άμεσα σε εξετάσεις, καθώς το σφίξιμο ήταν εκεί που είχε θέμα.

Στην… άλλη πλευρά, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου, καθώς την ώρα που γύριζε στην άμυνα, πάτησε στο πόδι του Κώστα Παπανικολάου και γύρισε τον αριστερό του αστράγαλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ολοκληρώσουν χωρίς «καθαρόαιμο» σέντερ τον αγώνα, καθώς εκτός ήταν ήδη ο τραυματίας Μουσταφά Φαλ.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 85-80

Παναθηναϊκός (Εργκίν Αταμάν): Γκραντ 19 (1), Ναν 16 (1), Λεσόρ 11, Γκριγκόνις 18 (3), Μήτογλου 13, Καλαϊτζάκης 2, Σλούκας, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο 4, Ερνανγκόμεθ 2

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 11 (1), Κάναν 2, Παπανικολάου 5 (1), Πίτερς 14 (2), Μιλουτίνοφ 4, Γουίλιαμς-Γκος 16 (1), Λαρεντζάκης 6 (2), Μήτρου-Λονγκ, Μπραζντέικις 4, Πετρούσεφ 18 (1)

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 44-42, 63-54, 85-80