Ο κυριαρχικός-έξυπνος Παναθηναϊκός και η επιστροφή του Ιωαννίδη
29.02.24 | 12:15
Είναι πραγματικότητα πως ο καλός Ιωαννίδης έλειψε στον Παναθηναϊκό. Με εκείνον στο παιχνίδι, η ομάδα του Τερίμ έχει άλλη δυναμική, άλλο τρόπο έκφρασης κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα εναντίον του Άρη.
Οι «πράσινοι» νίκησαν με 2-0 την φορμαρισμένη ομάδα του Μάντζιου και επέστρεψαν στις επιτυχίες μετά τις δύο εντός έδρας ισοπαλίες με Κηφισιά και Λαμία.
ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΚΟΛ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΙΜ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με έξι αλλαγές σε σχέση με εκείνο εναντίον της Κηφισιάς και τους Ακαϊντίν και Ούγκο στο κέντρο της άμυνας. Ο Κώτσιρας ήταν επίσης στη φυσική του θέση και γενικότερα ήταν μια ενδεκάδα που μοιάζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Τερίμ και ίσως να είναι αυτή που θα βλέπουμε συχνότερα από εδώ και πέρα.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν με ένταση στο ματς, πιέζοντας πολύ ψηλά και ευτύχησαν να προηγηθούν με την πρώτη τους καλή στιγμή, με τον Μπακασέτα να σκοράρει για πρώτη φορά από open play, στην «πράσινη» επιστροφή του. Αυτό το γκολ βοήθησε στην ουσία τον Τερίμ, ο οποίος πλέον είχε το παιχνίδι στον απόλυτο έλεγχό του.
Μέχρι το 18ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει τις πέντε από τις επτά συνολικά τελικές τού πρώτου ημιχρόνου. Όλες μέσα από το «κουτί» δείχνοντας έτσι τη δυναμική του. Από εκεί και μετά, η ενέργεια που έβγαζαν οι παίκτες του Τερίμ έπεσε. Ο Άρης πήρε κάποια μέτρα, με τον ΠΑΟ να αμύνεται πλέον σε mid-block αλλά και πάλι χωρίς να αλλάζει η εικόνα του ματς.
Σε φάσεις οργανωμένης επίθεσης, οι αμυντικοί ή οι μέσοι του Παναθηναϊκού είχαν ως κυριότερο σκοπό να βρουν τον Ιωαννίδη είτε με κάθετη πάσα, είτε με ψηλή μεταβίβαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας φορ να τελειώσει το ματς με 12 κερδισμένες μονομαχίες από τις 22 που έδωσε συνολικά. Είτε στον αέρα, είτε στο έδαφος. Αν δεν έβγαινε αυτό, ο Ιωαννίδης ερχόταν χαμηλά να πάρει την μπάλα και να δημιουργήσει σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα.
Με το πέρας του μισάωρου, ο Παναθηναϊκός άρχισε να εφησυχάζεται. Έδωσε ουσιαστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Άρη και περίμενε την κατάλληλη στιγμή να αντεπιτεθεί. Αυτό μεν έδωσε στους «πράσινους» την ευκαιρία να απειλήσουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά παράλληλα έδωσε και στην ομάδα του Μάντζιου τη δυνατότητα να πλησιάσει την περιοχή του Ντραγκόφσκι. «Καθαρή» τελική δεν υπήρξε αλλά ο ΠΑΟ… ένιωσε τον Άρη, από τη στιγμή ειδικά που Ακαϊντίν και Ούγκο έβγαζαν μια ανασφάλεια.
Στην ουσία, ο Νταρίντα ήταν ο μόνος που προσπαθούσε για τους Θεσσαλονικείς. Ήταν εκείνος στην πρώτη γραμμή πίεσης μαζί με τον Μορόν αλλά κι αυτός που έλεγχε τον επιθετικό ρυθμό της ομάδας του. Ο Τσέχος τελείωσε τον αγώνα με 70 επαφές, τις περισσότερες από τον καθένα ενώ ήταν και ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της ομάδας του (μετά τον αμυντικό Μπράμπετς) με 44/50 και 88% ευστοχίας. Το εντυπωσιακό είναι πως και αμυντικά, ήταν ένας από τους καλύτερους του Άρη, με πέντε αμυντικές ενέργειες (ένα διώξιμο, δύο αναχαιτήσεις, δύο τάκλιν). Λιγότερες μόνο από τις 10 του Ρόουζ και τις επτά του Μπράμπετς.
Ο ΜΑΝΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΗ ΝΙΚΗ
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Μάντζιος πέρασε τον Μανού Γκαρθία στη θέση του κάκιστου Τζούρασεκ και τον Ανσαριφάρντ στη θέση του Μορόν. Η πρώτη αλλαγή του έδωσε πολλά, η δεύτερη μάλλον τίποτα και πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο Σαμόρα πήρε μια κεφαλιά ανάμεσα από τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς, η οποία πέρασε λίγο πιο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ντραγκόφσκι.
Αυτή κι επόμενη φάση του αγώνα, έκριναν ουσιαστικά το ματς. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το πέναλτι, ο Ιωαννίδης το εκτέλεσε εύστοχα και το 2-0 έδινε ένα σπουδαίο μαξιλάρι ασφαλείας στους «πράσινους». Με αυτό τον τρόπο, ο Έλληνας φορ επέστρεψε και στα γκολ καθώς είχε να σκοράρει από τις 3/1 και το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, φτάνοντας έτσι τα εννιά τέρματα στο πρωτάθλημα.
Πέραν των πολλών κερδισμένων μονομαχιών και του γκολ, ο Ιωαννίδης σφράγισε την επιστροφή στις εξαιρετικές εμφανίσεις και με άλλα… καλούδια. Είχε 5/9 επιτυχημένες ντρίπλες, τις περισσότερες στο ματς, 52 επαφές με την μπάλα, 21/25 πάσες (84%), δύο πάσες-κλειδιά, δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες ενώ κέρδισε και τρία φάουλ. Μια πραγματικά ολοκληρωμένη εμφάνιση.
Από εκεί και μετά, ο Παναθηναϊκός έδωσε την κατοχή στον Άρη και έμεινε χαμηλά θέλοντας να διατηρήσει το υπέρ του αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό το ότι η κατοχή στο πρώτο μέρος ήταν 59-41 υπέρ των «πρασίνων» και στο δεύτερο 61-39 υπέρ του Άρη. Οι Θεσσαλονικείς όμως δεν κατάφεραν τίποτα πέρα από αυτό. Επίσης, το ότι το 44% των μεταβιβάσεων του ματς, έγιναν στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου, είναι ακόμα ένα στατιστικό που δείχνει την εικόνα που είχε το παιχνίδι.
Ο Μανού Γκαρθία βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι με 37 επαφές και 24/28 πάσες (86%) σε 45 λεπτά συμμετοχής, αλλά στην ουσία, η ομάδα που έμοιαζε να απειλεί περισσότερο ήταν και πάλι ο Παναθηναϊκός. Κάπως έτσι, έφτασε και τα εννιά σουτ στο δεύτερο ημίχρονο έναντι μόλις πέντε του Άρη.
Η… ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην τριάδα του κέντρου του Παναθηναϊκού. Τάσος Μπακασέτας, Άνταμ Τσέριν και Ζέκα, έκαναν ένα καταπληκτικό παιχνίδι, σβήνοντας κάθε ελπίδα που είχε ο Άρης για να πάρει κάποιο αποτέλεσμα.
Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έκανε ίσως το καλύτερό του ματς με τον Παναθηναϊκό. Πέραν του γκολ που πέτυχε, είχε 4/9 κερδισμένες μονομαχίες, 68 επαφές, 41/48 πάσες (85%), δύο πάσες-κλειδιά, 7/8 μακρινές μεταβιβάσεις ενώ έφτιαξε και μια μεγάλη ευκαιρία.
Ο αρχηγός των «πρασίνων», ήταν αυτός που… κράτησε τα μπόσικα στο πρώτο μέρος όταν η ομάδα του έχασε κάπως τον έλεγχο. Είχε οκτώ αμυντικές ενέργειες (τρία διωξίματα, τρεις αναχαιτήσεις, δύο τάκλιν), τις περισσότερες από οποιονδήποτε στον ΠΑΟ, 65 επαφές, 49/53 πάσες (92%), δύο πάσες-κλειδιά και 4/4 μακρινές μπαλιές.
Τέλος, ο Σλοβένος χαφ των γηπεδούχων έκανε τα πάντα δημιουργικά. Ολοκλήρωσε το ματς με το τρομερό 54/57 πάσες και 95% ευστοχίας, είχε μία πάσα-κλειδί ενώ μετά από 80 λεπτά αγώνα, έχασε την κατοχή μονάχα τρεις φορές. Τις λιγότερες από παίκτη που αγωνίστηκε τόσο πολύ, πέραν του Μπράμπετς.