Η διαιτητική τριάδα του Αστέρας Τρίπολης - Κηφισιά Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Ο βοηθός πήγε να… τινάξει στον αέρα το Αστέρας Τρίπολης – Κηφισιά

29.02.24 | 16:48

Από καθαρή τύχη μέτρησε το τρίτο γκολ της Κηφισιάς στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα στην Τρίπολη (3-3). Διαιτητές, ποδοσφαιρικοί παράγοντες, ποδοσφαιριστές έχουν μπερδευτεί πολύ με τη φάση στο 73ο λεπτό.

Ο Βαφέας σούταρε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στην πορεία της προς την εστία του Τσιφτσή ήταν εκτεθειμένοι δύο παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο Οζέγκοβιτς και ο Τεϊσέιρα. Η μπάλα πέρασε ανάμεσά τους, αλλά εκείνοι δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση για να έρθουν σε επαφή μαζί της. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο δεύτερος βοηθός, Σπήλιος Οικονόμου, σήκωσε τη σημαία του και υπέδειξε σε θέση οφσάιντ τους εν λόγω ποδοσφαιριστές. Άλλοι γιατί παρεμπόδισαν τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, άρα συμμετείχαν με αυτό τον τρόπο στην φάση. Ο διαιτητής Βαγγέλης Μανούχος ακύρωσε το γκολ, το οποίο στη συνέχεια μέτρησε, μετά από ενεργοποίηση του VAR. Το μπάχαλο όμως έχει τη δική του ιστορία.

Λάθος από την αρχή

Ο διαιτητής VAR, Πέτρος Τσαγκαράκης, και ο διαιτητής AVAR, Αντώνης Σινιοράκης, τράβηξαν τις γραμμές, ανέλυσαν όλες τις λεπτομέρειες της φάσης και ενημέρωσαν τον Μανούχο ότι δεν υπήρχε οφσάιντ. Μάλιστα, είχαν δει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση.

Πάμε τώρα στην αρχή της φάσης για να καταλάβετε την γκάφα του βοηθού σε όλο της το μεγαλείο. Ο Μιλίτσεβιτς πάσαρε στον Μπιφουμά, ο οποίος βρέθηκε με την μπάλα κοντά στην πλάγια γραμμή, στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, κοντά στο κόρνερ. Αυτός με τη σειρά του την έστειλε στον Τσανάτζια, ο οποίος γρήγορα τροφοδότησε τον Βαφέα που σκόραρε. Ο βοηθός είχε φωνάξει «delay» στον Μανούχο. Μόλις ο Μιλίτσεβιτς έστειλε την μπάλα στον Μπιφουμά, θεωρώντας ότι ο μεσοεπιθετικός της Κηφισιάς ήταν εκτεθειμένος. Δηλαδή, ο Οικονόμου ζήτησε από τον διαιτητή να είναι σε εγρήγορση για την υπόδειξη του οφσάιντ που θα ακολουθούσε.

Ο διαιτητής δεν ήξερε τι είχε δει ο συνεργάτης του και του απάντησε: «Αν υπάρχει οφσάιντ κόψε τη φάση τώρα και σήκωσε τη σημαία. Τι delay;». Δεν τον άκουσε εκείνη τη στιγμή ο Οικονόμου. Σήκωσε τη σημαία όταν σούταρε ο Βαφέας!!! Ο Μανούχος δικαιολογημένα νόμιζε ότι ακολούθησε άλλο οφσάιντ στη φάση και σταμάτησε το παιχνίδι για να ακυρώσει το γκολ.

Σοκ!

Όταν λοιπόν τραβήχτηκαν οι γραμμές, φάνηκε ότι ο Μπιφουμά δεν ήταν σε θέση οφσάιντ στην αρχή της φάσης. Καλυπτόταν τουλάχιστον 3 μέτρα! Αυτό, δηλαδή, που είδε ο Οικονόμου και ζήτησε «delay» από τον Μανούχο, δεν είχε καμία απολύτως βάση. Άντε να εξηγήσει μετά ο διαιτητής στους παίκτες το απίστευτο της υπόθεσης που έχει και άλλη φοβερή διάσταση.

Αν ο Οικονόμου είχε σηκώσει τη σημαία του στην αρχή της φάσης για οφσάιντ στον Μπιφουμά, ενώ δεν ήταν και δεν ζητούσε delay δεν θα είχε προλάβει να σκοράρει ο Βαφέας. Δεν θα είχε μπει ποτέ το 3ο γκολ της Κηφισιάς. Αυτά σκέφτονταν μετά οι εμπλεκόμενοι ρέφερι στην αναμέτρηση και τραβούσαν τα μαλλιά τους. Τελικά, η γκάφα του Οικονόμου, ο οποίος παρέσυρε τον Μανούχο, όχι φυσικά εσκεμμένα, βοήθησε τους φιλοξενούμενους.

Το μετέπειτα λάθος του Μανούχου

Στο 84′ ο Άλβαρες σούταρε, η μπάλα ήρθε σε επαφή με το χέρι του Τσανάτζια έξω από την περιοχή της Κηφισιάς. Στη συνέχεια πήρε ύψος και στρώθηκε στον Μάντζη, ο οποίος ήταν μόνος του απέναντι στον Αναγνωστόπουλο για να κάνει το 4-3. Ο Μανούχος μόλις είδε ότι η μπάλα βρήκε στο χέρι βιάστηκε να σταματήσει το ματς και να καταλογίσει φάουλ υπέρ του Αστέρα.

Κανονικά έπρεπε να αφήσει το πλεονέκτημα αφού η μπάλα πήγε σε άλλον παίκτη της γηπεδούχου ομάδας. Όμως είχε γυρισμένη την πλάτη στον Μάντζη και δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάληξη της φάσης. Αυτά γίνονται. Το άλλο με το οφσάιντ είναι γκάφα ολκής.