Η απόφαση της Γκενκ για Καρέτσα
Στη βελγική Jupiler Pro League δύσκολα βρίσκει κανείς παίκτες και δη εφηβικής ηλικίας με τα χαρακτηριστικά του Κωνσταντίνου Καρέτσα.
Κι ενώ αρκετές ομάδες προστατεύουν τους νεαρούς πολλά υποσχόμενα παίκτες τους, η Γκενκ αφήνει συνειδητά τον 17χρονο «μαέστρο» της να δίνει ακόμη και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, σε μία στρατηγική της επιλογή.
Πώς διαχειρίζεται η Γκενκ τον Καρέτσα
Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τις εντυπωσιακές δεξιότητες του ομογενή από το Βέλγιο επιτελικού μέσου.
Στο κομμάτι που ίσως δεν έχουν σταθεί πολλοί, ίσως και να μην το έχουν παρατηρήσει κιόλας, είναι το γεγονός ότι ο Καρέτσας μιλά πολύ συχνά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Κάτι που στο ποδόσφαιρο και δη σε τόσο μικρές ηλικίες δεν είναι συνηθισμένο. Αυτό που είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ομάδες να προστατεύουν υπερβολικά τα ταλέντα τους, κάτι που δε συμβαίνει στη Γκενκ.
Η επιλογή της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος είναι διαφορετική και ταυτόχρονα συνειδητή: Να ενθαρρύνει τις συνεντεύξεις και τη συχνή προβολή των «αστεριών» της στα μέσα ενημέρωσης.
Πρεσβευτές
«Παραμένουμε σχετικά φειδωλοί με τον Καρέτσα. Αν το θέλαμε, θα μπορούσε να δίνει δύο μεγάλες συνεντεύξεις κάθε εβδομάδα.
Τα αιτήματα έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε», είπε η Ίμπεν Σέμπελς, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της Γκενκ και τονίζει:
«Ωστόσο, δεν πρόκειται να το απαγορεύσουμε εντελώς. Οι νεαροί παίκτες μπορούν να βελτιωθούν στη διαχείριση των μέσων μόνο αν τους αφήσεις να το κάνουν».
Την περασμένη σεζόν, ο Καρέτσας έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως παίκτης της Γκενκ, σε ηλικία 15 ετών και λίγων μηνών.
«Υπήρχαν πολλές αιτήσεις, αλλά η συμφωνία που κάναμε στο σύλλογο ήταν πως πρώτα έπρεπε να αποδώσει στο γήπεδο. Το έκανε με επιτυχία, αλλά και πάλι τον κρατήσαμε για μήνες εκτός δημοσιότητας.
Τελικά, συνέβη το ίδιο: όπως παίρνει ευκαιρίες στους αγώνες, έτσι παίρνει και εκτός γηπέδου. Είναι απλώς ένα μέρος της εκπαίδευσης ενός νεαρού αθλητή κορυφής».
Συνειδητοποιημένος
Η διαφορά ανάμεσα στον Καρέτσα του τότε και του τώρα είναι αρκετά μεγάλη.
Χαρακτηριστικά, ο νεαρός μεσοεπιθετικός, ο οποίος έχει τόσο βελγική όσο και ελληνική υπηκοότητα, φέρεται να είχε δηλώσει κάποια στιγμή ότι ήθελε να πιέσει την Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για κλήση στην εθνική ανδρών.
«Το συζητήσαμε τότε με τον ίδιο και το περιβάλλον του», λέει η Σέμπελς. «Τους συμβουλέψαμε να μην κάνουν ξανά δηλώσεις για το θέμα αυτό».
Και συνεχίζει: «Απλώς επειδή όπως γνωρίζουμε, πολλές φορές τα όσα λέμε μπορεί να αποδοθούν εντελώς διαφορετικά, ειδικά από ορισμένες ιστοσελίδες.
Ο Κώστας αποφάσισε μετά τον αγώνα κυπέλλου με την Κλαμπ Μπριζ να τοποθετηθεί.
Στάθηκε πολύ καλά, αλλά μετά από συζήτηση συμφωνήσαμε ότι την επόμενη φορά πρέπει να το αποφύγει».
Ωστόσο, στο τέλος, ο ίδιος ο παίκτης αποφασίζει τι θα πει. «Ο καθένας μπορεί να πει την ιστορία του με τον δικό του τρόπο», λέει η Σέμπελς.
«Δεν θέλουμε, φυσικά, να δημιουργηθεί συζήτηση γύρω από τις εθνικές ομάδες. Ένας 17χρονος δεν πρέπει να εμπλέκεται σε αυτό. Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει για το θέμα, αλλά δεν τον αφήνει να τον επηρεάζει».
Η χαρά του παιχνιδιού
Ένας από τους λόγους που ο Καρέτσας παραμένει τόσο ήρεμος μέσα σε όλο αυτόν τον θόρυβο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Γκενκ, Ντιμίτρι ντε Κοντέ, είναι η χαρά που νιώθει όταν παίζει.
«Ο Κώστας δεν είναι καθόλου αφελής. Αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα. Κάποια πράγματα είναι εκτός του ελέγχου του, όπως η φασαρία για τις εθνικές ομάδες, αλλά αλλά πιστέψτε με: ο Κώστας δεν ψάχνει τη δημοσιότητα».
Η διαχείριση από τον Φινκ
Τη μία εβδομάδα ο προπονητής Τόρστεν Φινκ δίνει στον Καρέτσα θέση βασικού, αλλά εξίσου εύκολα τον βάζει να μπει στον αγώνα ένα λεπτό πριν από τη λήξη, όπως την περασμένη αγωνιστική απέναντι στην Σερκλ Μπριζ.
Ακόμη κι αυτό, η διαχείριση της απογοήτευσης, αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης.
«Είναι ένα παιδί που θέλει να είναι καθοριστικό σε κάθε στιγμή», λέει ο Ντε Κοντέ. «Το είχαν και παίκτες κορυφαίου επιπέδου, όπως ο Λεάντρο Τροσάρ και ο Λίον Μπέιλι. Ο προπονητής πρέπει να φροντίσει να διατηρηθεί η ισορροπία. Δεν πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα».
Πολύ πιο γρήγορα
Μετά, υπάρχει και η σωματική ανάπτυξη του Καρέτσα. Με ύψος 1,71 μ. σίγουρα δεν θεωρείται “βαρύς” ποδοσφαιριστής.
Ωστόσο, τους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξήσει τη μυϊκή του μάζα κατά δύο κιλά, ενώ παράλληλα η ταχύτητα του σπριντ του έχει αυξηθεί από τα 29 στα 33 χιλιόμετρα την ώρα.
Η μέση απόσταση που διανύει με “υψηλή ένταση” (δηλαδή με ταχύτητα άνω των 20 χιλιομέτρων την ώρα) είναι 657 μέτρα.
Ωστόσο, παρατηρείται μια θετική τάση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες τρέχει από 820 έως 850 μέτρα με υψηλή ένταση, παρότι δεν έχει αγωνιστεί ποτέ για 90 συνεχόμενα λεπτά.
«Όταν στέκεται δίπλα σου, φαίνεται πολύ νεαρός, αλλά μόλις βρεθεί στο γήπεδο, δείχνει πέντε χρόνια μεγαλύτερος», λέει γελώντας ο Ντε Κοντέ.
Το πρωί μετά τον αγώνα Κυπέλλου με τη Σταντάρ, έπρεπε να δώσει εξετάσεις στα οικονομικά, το κύριο μάθημά του. «Είναι πραγματικά έντονο, αν και απ’ ό,τι καταλαβαίνω, τα αποτελέσματα του στο σχολείο είναι εξαιρετικά. Στην πραγματικότητα, το ποδόσφαιρο είναι σχεδόν η χαλάρωσή του».
Εκτός αγώνων για λίγο
Σύλλογοι της Premier League, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συχνά βγάζουν νεαρούς παίκτες ηλικίας 16-17 ετών εκτός αγωνιστικής δράσης για μερικούς μήνες, ώστε να τους ενισχύσουν σωματικά.
Ο Ντε Κοντέ εξηγεί: «Εμείς αφήνουμε τον Καρέτσα να συνεχίσει να παίζει, παρακολουθώντας τα πάντα από πολύ κοντά.
Αγωνίζεται, άλλωστε, στον χώρο του κέντρου, κάτι διαφορετικό από το να παίζει ως μπακ ή εξτρέμ.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το να παίζεις ως δεκάρι σημαίνει ότι έχεις έναν ρόλο που στηρίζει την ομάδα.
Το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία καταφέρνει να αντεπεξέλθει σε αυτή την ευθύνη είναι πραγματικά μοναδικό».
Ωριμότητα και ευγνωμοσύνη
Οι προσδοκίες γύρω από τον Καρέτσα είναι ιδιαίτερα υψηλές, αλλά ο Ντε Κοντέ δεν ανησυχεί ότι ο νεαρός θα λυγίσει υπό το βάρος τους ή θα «πάρουν τα μυαλά του αέρα».
«Όταν υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, στα τέλη Νοεμβρίου, ο Κώστας πήρε αυθόρμητα τον λόγο για να ευχαριστήσει το σύλλογο.
Πιστέψτε με, δεν το βλέπετε συχνά αυτό σε αυτή την ηλικία. Για μένα, αυτό είναι απόδειξη πως οι αξίες και οι αρχές του είναι στα σωστά θεμέλια».