Αυτός είναι ο λόγος που οι αγώνες της Premier League είναι φέτος σχεδόν δύο λεπτά πιο σύντομοι
Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα τη σεζόν 2023/2024 η Premier League είχε μακράν τους πιο μεγάλους σε διάρκεια αγώνες από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Εφέτος, τα πράγματα άλλαξαν και πλέον οι διαιτητές προσθέτουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 10 λεπτά καθυστερήσεων, συγκριτικά με τα 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα που ήταν πέρυσι.
Οι αγώνες της Premier League είναι σχεδόν δύο λεπτά συντομότεροι αυτή τη σεζόν σε σχέση με την περασμένη, μετά από συγκεκριμένες οδηγίες που δόθηκαν στους διαιτητές: Να είναι λιγότερο αυστηροί στον επιπλέον χρόνο καθυστερήσεων.
Βάσει των στοιχείων της Opta, ο μέσος χρόνος καθυστερήσεων μειώθηκε από 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα τη σεζόν 2023/24 σε 9 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα φέτος.
Από την 1η Ιανουαρίου, μάλιστα, και μετά, ο χρόνος καθυστερήσεων έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο, με μέσο όρο 9 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.
Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και στις μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας (EFL), όπου ο μέσος χρόνος καθυστερήσεων μειώθηκε από 10 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα πέρυσι, σε 8 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα φέτος.
Αντέδρασαν οι σύλλογοι
Η Premier League είχε μακράν τους μεγαλύτερους σε διάρκεια αγώνες από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν.
Τέσσερα λεπτά μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαιτείας της αυστηρότερης εφαρμογής του νέου κανονισμού της FIFA για τον επιπλέον χρόνο καθυστερήσεων.
Οι σύλλογοι, όμως, αντέδρασαν, αλλά και οι παίκτες, για την αυξημένη καταπόνησή τους.
Οι διαιτητές στην Αγγλία έλαβαν οδηγίες να περιμένουν 30 δευτερόλεπτα μετά από ένα γκολ προτού αρχίσουν να προσθέτουν καθυστερήσεις για πανηγυρισμούς ή διακοπές λόγω VAR.
Ο Τόνι Σκόουλς, επικεφαλής ποδοσφαίρου της Premier League, εξήγησε τον λόγο αυτής της αλλαγής (Αύγουστος 2024), λέγοντας ότι τα 30 δευτερόλεπτα είναι «ο φυσικός χρόνος που χρειάζονται οι δύο ομάδες για να επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά από ένα γκολ».
Μείωση στις κίτρινες κάρτες
Οι διαιτητές έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν αυστηροί όσον αφορά την καθυστέρηση του παιχνιδιού (time-wasting), αλλά το ποσοστό των κίτρινων καρτών γι’ αυτόν τον λόγο έχει μειωθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Έχουν δοθεί 100 κίτρινες κάρτες για καθυστέρηση μέχρι στιγμής τη σεζόν 2024/25, που αντιστοιχούν στο 8,5% του συνόλου, σε σύγκριση με 172 την περασμένη σεζόν (10,4%) όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η νέα προσέγγιση.
Τη σεζόν 2022/23 είχαν δοθεί 92 κάρτες (6,6%), σύμφωνα πάντα με την Opta.
Νέοι κανονισμοί για τους τερματοφύλακες
Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι δημιουργίας των κανονισμών ποδοσφαίρου θα εξετάσουν αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας δοκιμής στο πρωτάθλημα U21 της Premier League, όπου οι διαιτητές μετρούν αντίστροφα τον χρόνο που κρατά την μπάλα ο τερματοφύλακας και δίνουν κόρνερ στον αντίπαλο αν το παρακάνει.
Στη δοκιμή, η οποία εφαρμόστηκε επίσης στη Μάλτα, οι τερματοφύλακες δεν μπορούν να κρατήσουν την μπάλα περισσότερο από οκτώ δευτερόλεπτα, ενώ οι διαιτητές σηκώνουν το χέρι τους όταν ξεκινούν την αντίστροφη μέτρηση από τα πέντε δευτερόλεπτα μέχρι το μηδέν.
Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, οι διαιτητές έχουν τη δυνατότητα να καταλογίσουν έμμεσο φάουλ αν ένας τερματοφύλακας κρατήσει την μπάλα υπερβολικά, αλλά συχνά διστάζουν να το κάνουν, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καθαρή ευκαιρία για γκολ και να δημιουργήσει επιπλέον καθυστερήσεις.
Οι δοκιμές θα αναλυθούν από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB) στην ετήσια συνεδρίαση στο Μπέλφαστ το Σάββατο (1/3).
Ο Πάτρικ Νέλσον, διευθύνων σύμβουλος της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και μέλος του IFAB, δήλωσε: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση των πέντε δευτερολέπτων από τους διαιτητές επιταχύνει τον χρόνο που χρειάζονται οι τερματοφύλακες για να αφήσουν την μπάλα και να ξαναρχίσουν το παιχνίδι».