Ο Σταύρος Πήλιος εντυπωσιάζει με την ΑΕΚ / Φωτογραφία: intime

ΑΕΚ

Σταύρος Πήλιος: Το νέο εργαλείο της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα

23.01.24 | 20:40

Ο Άκης Ζήκος είπε ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος αριστερός μπακ της ΑΕΚ μετά τον Μιχάλη Κασάπη. Ο λόγος για τον Σταύρος Πήλιο που αρχίζει να «λάμπει» υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα.

Ο νεαρός αμυντικός έχει ήδη αρχίσει να παίρνει παιχνίδια από τον Αργεντινό τεχνικό στην Ένωση και όπως έχει κάνει σε όλες τις ομάδες που έχει μέχρι στιγμής αγωνιστεί, δείχνει έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνονται… από τα μαλλιά.

Μέχρι στιγμής η καριέρα του δείχνει ότι κάθε φορά που έπεσε στη «φωτιά», όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά έκανε τον εκάστοτε προπονητή του να του δώσει φανέλα βασικού. Έτσι, από εκεί που βρισκόταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης επιλογής στον ΠΑΣ Γιάννινα, πλέον λογίζεται ως βασικό εργαλείο σε μια ομάδα, η οποία την προηγούμενη σεζόν πανηγύρισε το νταμπλ.

Η αρχή της καριέρας του Πήλιου μόνο εύκολη δεν ήταν

Ο Πήλιος ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΣ Γιάννινα και το 2019 πήρε «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα. Στην αρχή δεν τον υπολόγιζαν ιδιαίτερα, έχοντας μόλις 2 συμμετοχές και συνήθως βρισκόταν μεταξύ πάγκου και κερκίδας.

Άρχισε να δείχνει το ταλέντο του, όταν τη σεζόν 2021-22 δόθηκε δανεικός στον Ηρακλή. Στους «κυανόλευκους» πήρε ευκαρίες και είχε 28 συμμετοχές στη Super League 2, πετυχαίνοντας επίσης και 2 γκολ.

Τον Ιούνιο του 2022 επέστρεψε στους «Ζωσιμάδες» με τον Θανάση Στάικο να είναι ο προπονητής της ομάδας, έχοντας πάρει τη… σκυτάλη από τον Ηρακλή Μεταξά. Αρχικά δεν λογιζόταν βασικός, αλλά ως δεύτερη λύση για τη θέση του αριστερού μπακ και όλα έδειχναν ότι άλλη μια χρονιά θα τον έβρισκε κυρίως στον πάγκο, ή από Ιανουάριο σε έναν ακόμη δανεισμό.

Το ματς στη Νίκαια που τον καθιέρωσε στην ενδεκάδα

Ο Θανάσης Στάικος, ωστόσο, υπολόγιζε τον Πήλιο και ήταν έτοιμος να του δώσει την ευκαιρία, με την ελπίδα ότι ο παίκτης του δεν θα την αφήσει ανεκμετάλλευτη. Και πράγματι, αυτή ήρθε στο παιχνίδι της 23ης Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Ιωνικό, στη Νίκαια.

Σε ένα παιχνίδι που ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά οι Ηπειρώτες έκαναν την ανατροπή σε 2-2 και πήραν έναν πολύτιμο βαθμό, ο ελπιδοφόρος Έλληνας μπακ χαφ έδειξε ότι μπορεί να «σταθεί» σε αυτό το επίπεδο.

Ήταν το ματς που… γύρισε το κουμπί για τον Πήλιο. Από εκεί και έπειτα πήρε τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του. Μάλιστα, μέχρι το τέλος της σεζόν, δεν έχασε κανένα από τα υπόλοιπα παιχνίδια της Super League, παρά μόνο αυτό της τελευταίας αγωνιστικής με τον Άρη, στο οποίο δηλώθηκε να εκτίσει την τιμωρία του (είχε συμπληρώσει κάρτες).

Η «μάχη» ΑΕΚ και Ολυμπιακού για να τον κάνουν δικό τους

Οι εμφανίσεις του Σταύρου Πήλιου δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το όνομά του ακούστηκε σε αρκετά γραφεία ομάδων της Super League. Ωστόσο, αυτές που έκαναν κίνηση, ήταν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.

Αρχίκα οι Πειραιώτες εκδήλωσαν πιο έντονα το ενδιαφέρον τους και κατάφεραν να αποσπάσουν το «ναι» του νεαρού ποδοσφαιριστή, με τον οποίο έφτασαν σε προσύμφωνο. Ωστόσο, ήρθε αργότερα το «μπάσιμο» της ΑΕΚ και μετά από έντονο… πρέσινγκ, στο οποίο μπήκε και ο Αλμέιδα, η Ένωση έφτασε μαζί του σε υπογραφές.

Ο Πήλιος ξεκίνησε πάλι ως τρίτη επιλογή

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει στο ρόστερ της ομάδας του τους Εσχάν Χατζισαφί και Μιλάντ Μοχαμάντι και αυτοί ήταν που λογίζονταν ως βασικοί. Πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, άλλωστε, από τη στιγμή που με αυτούς έφτασε η ΑΕΚ στο νταμπλ της προηγούμενης σεζόν.

Ωστόσο, γνώριζε επίσης ότι οι δύο Ιρανοί θα έπαιζαν -κατά πάσα πιθανότητα- τον Ιανουάριο με την εθνική τους ομάδα στο Asian Cup. Και ενώ θα μπορούσε να εισηγηθεί στη διοίκηση κάποια μεταγραφή, εκείνος εμπιστεύθηκε τον παίκτη που είχε ήδη στη διάθεσή του.

Ο Αλμέιδα προετοίμασε τον Πήλιο για την πρώτη ομάδα, στέλνοντάς τον στην ΑΕΚ Β’, όπου αγωνίζεται και ο αδελφός του, Αλέξανδρος. Εκεί ο Έλληνας μπακ πήρε 9 συμμετοχές και πέτυχε 2 γκολ. Παρότι πολλοί παίκτες δεν «ψήνονται» για τις δεύτερες ομάδες του εκάστοτε συλλόγου, εκείνος έπαιξε όλους τους αγώνες… στα κόκκινα.

Ο Αλμέιδα τον πίστεψε, εκείνος τον δικαίωσε

Ο προπονητής του «δικέφαλου» είδε ότι ο παίκτης του έκανε ό,τι ακριβώς είχαν πει και όταν τον είδε έτοιμο, «τράβηξε» τον 23χρονο στην πρώτη ομάδα. Όπως έκανε και στις προηγούμενες περιπτώσεις που του δόθηκε η ευκαιρία, αυτός την αξιοποίησε.

Φυσικά, χρειάστηκε λίγο να βρει τα πατήματά του, αλλά έδειξε ικανός να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο. Μάλιστα, στον τελευταίο αγώνα της ΑΕΚ, έχοντας ρόλο βασικού απέναντι στον Ατρόμητο, έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του έως τώρα. Ο Έλληνας μπακ είχε 2 ασίστ, μία στον Πόνσε για το γκολ που άνοιξε το σκορ στο Περιστέρι, και μία στο Γιόνσον για το 5ο γκολ της Ένωσης. Επίσης, ανέλαβε και πολλές εκτελέσεις στημένων φάσεων, όπως κόρνερ, φάση από την οποία ήρθε το τέρμα του Δανού μέσου.

Μένει να δούμε το πώς θα εξελιχθεί αυτό το ανερχόμενο αστέρι στα χέρια του Ματίας Αλμείδα. Το σίγουρο είναι ότι ο Αργεντινός τεχνικός τον πιστεύει, έχει διάθεση να τον αξιοποιήσει, να πάρει από αυτόν το μάξιμουμ και ο Πήλιος δείχνει ότι δεν θα τον απογοητεύσει.