Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Η σεζόν… τώρα ξεκινά στη Super League

04.03.24 | 10:30

Θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, απλώς τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, για να δείξει με αριθμούς, πόσο συναρπαστική προβλέπεται η μάχη των «πλέϊ οφ» που ακολουθεί. Η ελάχιστη διαφορά του πρώτου ΠΑΟΚ από τον τρίτο Ολυμπιακό που πήρε πίσω τον έναν βαθμό από το CAS, η ανατροπή στο τέλος για την μέχρι το «Βικελίδης», πρωτοπόρο ΑΕΚ, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση, ο Παναθηναϊκός που καλείται να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες των οπαδών του ότι πέταξε βαθμούς, η αναμονή για το πρόγραμμα των αγώνων, τα εντός και τα εκτός, οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού και πολλά άλλα.

Αλλά αξίζει και κάποιος να γυρίσει το χρόνο πίσω, όταν η εν τέλει, «σοφή» απόφαση από τη σεζόν 2019-20 να μπαίνει και ο πρώτος της κανονικής περιόδου στη διαδικασία των αγώνων κατάταξης, άλλαξε τα δεδομένα και προσφέρει πλέον σασπένς στο θρίλερ που δημιούργησε η 26η αγωνιστική. Ποιος είναι το φαβορί; Ρεαλιστικά, κανείς!

ΠΑΟΚ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ο Λουτσέσκου και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπορούν να υπερηφανεύονται για την πρωτιά στη βαθμολογία αλλά και για τις επιδόσεις μέσα στο γήπεδο σε αριθμούς, αφού ο «Δικέφαλος του Βορρά» τελείωσε την κανονική διάρκεια της σεζόν με την καλύτερη επίθεση (66 γκολ), την καλύτερη άμυνα μαζί με τον Παναθηναϊκό (21 γκολ), συνακόλουθα την καλύτερη διαφορά τερμάτων και, επίσης, τις περισσότερες νίκες (19) σε 26 αγώνες.

Πολλοί εκφράστηκαν θετικά στη διάρκεια της χρονιάς για το ποιοτικό ποδόσφαιρο της ομάδας της Θεσσαλονίκης και εκ του αποτελέσματος το χειροκρότημά τους έχει αντίκτυπο στην τελική, ως τώρα, βαθμολογία. Η μαγική βραδιά του ΠΑΟΚ ήταν αυτή στο «Καραϊσκάκης» με το 4-2 επί του Ολυμπιακού, αλλά αντίστοιχα, αυτή που έφερε «παγωμάρα» στους οπαδούς του ήταν αυτή στην Τούμπα, με τη βαριά ήττα με 4-1 από τους «ερυθρόλευκους».

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει το βαθμολογικό προβάδισμα επί της ΑΕΚ και των υπολοίπων της τετράδας, μπορεί να «πήρε πάνω του» ψυχολογικά με το φινάλε που τον φέρνει στην κορυφή αλλά οι 10 αγωνιστικές των πλέϊ οφ είναι γολγοθάς με άγνωστο αλγόριθμο και θα πρέπει να «φτύσει αίμα» για να κόψει πρώτος το νήμα. Μπορεί να τα καταφέρει; Μπορεί – έχει τους παίκτες, έχει τον προπονητή, έχει την ψυχολογία. Μπορεί και να χάσει τον τίτλο; Μπορεί! Ουδείς εγγυάται το πώς θα πάει αυτό το πρόγραμμα των αγώνων με τόση ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στους τέσσερις. Ούτε για τον κορυφαίο της βαθμολογίας.

ΑΕΚ ΜΕ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ

Το «μέταλλο» της πρωταθλήτριας και η στόφα του Αλμέϊδα ως εμπνευστή όλων στον πάγκο δεν έδωσε στην ΑΕΚ την πρωτιά, που ουσιαστικά χάθηκε από την ισοπαλία στο «Βικελίδης» – ένα ματς που το κρατούσε στα χέρια της μέχρι το 96ο λεπτό. Τυχαίο; Όχι. Η ΑΕΚ μπορεί να τελείωσε αήττητη στο γήπεδό της την σεζόν προ πλέϊ οφ, μπορεί να είχε μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα, αυτή από τον ΟΦΗ τον Οκτώβριο με 2-0 στο Ηράκλειο, αλλά…Αλλά: η ΑΕΚ έχασε βαθμούς σε 8 ισοπαλίες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα της τετράδας των διεκδικητών στα πλέϊ οφ.

Η ισοπαλία με τον Άρη ήταν ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ισοπαλία. Το ξέρει ο Αλμέϊδα, το δήλωσε μετά το ματς για τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του που «δεν άλλαξαν τρεις μπαλιές μετά τις αλλαγές», το ξέρει ο κόσμος της που γκρίνιαξε για απώλειες βαθμών, το παραμέριζαν όλοι αυτό το δεδομένο όταν η ΑΕΚ έπαιρνε νίκες, συνολικά 17 με τη γνωστή ποικιλία επιλογών στην επίθεση , τα rotation του Αλμέϊδα και τα κέφια πολλών παικτών αλλά, η ΑΜΥΝΑ της ΑΕΚ την πρόδωσε, και καλείται στα πλέϊ οφ να διορθώσει την αμυντική της συμπεριφορά αν θέλει να ξαναπάρει τον τίτλο. Μπορεί να τον ξαναπάρει; Μπορεί, γιατί έχει πολύ σκληροτράχηλη ομάδα και έδρα-φρούριο. Μπορεί να τον χάσει; Μπορεί, γιατί είναι κι αυτή στο παιχνίδι του σκληρού ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους σε ένα πόκερ που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ 2024 Ο ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

Όπως το έλεγαν προφητικά πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού, η ομάδα του Πειραιά ξαναμπήκε στο παιχνίδι του τίτλου, ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. Η αλλαγή τρίτου προπονητή μετά τις τόσες αποτυχίες έφερε αποτέλεσμα κι έχει παρουσιάσει στην κοινή γνώμη, τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ως έναν «θαυματουργό» κόουτς για τον οποίο μιλάνε οι αριθμοί. Μόνο νίκες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, Τρίτη θέση με διαφορά τριών βαθμών από την κορυφή, σοβαρό ποδόσφαιρο, σοβαρές επιλογές, συγκυριακή επιστροφή ενός χρυσού βαθμού από το CAS και ψυχολογία στα ουράνια. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα από τις τέσσερις που θα επηρεαστεί περισσότερο από όλους από το πρόγραμμα αγώνων που θα βγάλει η κλήρωση των πλέϊ οφ.

Το ρολάρισμα των Πειραιωτών με ένα σχετικά ευνοϊκό πρόγραμμα θα βάλει δύσκολα στους ανταγωνιστές του και μπορεί να φέρει βαθμούς κορυφής στον Ολυμπιακό, που κρυφοκοιτάει την πρωτιά, αν και τρίτος, με αξιώσεις. Μπορεί να πάρει τον τίτλο; Μπορεί, γιατί έχει τον προπονητή του 2024 στον πάγκο του, έναν δεινό σκόρερ, τον Ελ Κάαμπι που έχει και ρέντα μαζί με το ταλέντο, και τη «βαριά φανέλα» που απαιτείται για το εγχείρημα. Μπορεί να τον χάσει; Φυσικά, γιατί παραμένει τρεις βαθμούς πίσω από ΠΑΟΚ και δύο πίσω από την ΑΕΚ. Με λίγα λόγια εξαρτάται από στραβοπατήματα ή μη των ανταγωνιστών του. Αλλά, επαναλαμβάνω, σημαία του ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Δεν είναι τόσο οι τέσσερις βαθμοί από την κορυφή, γιατί όπως και οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου, το «τριφύλλι» είναι μέσα στο παιχνίδι. Είναι κυρίως οι μεταπτώσεις στην απόδοση το τελευταίο διάστημα και οι απώλειες «τζάμπα» βαθμών, που δημιουργούν το ερωτηματικό για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ. Το ρίσκο με την αλλαγή προπονητή ήταν δεδομένο, αν ο Παναθηναϊκό θέλει να σταθεί με ειλικρίνεια στον καθρέφτη της σεζόν, αλλά αυτό συνέβη, πάει παρακάτω, η ομάδα του Τερίμ έχει άλλη φιλοσοφία από αυτή του Γιοβάνοβιτς, έχει πάει και στον τελικό του κυπέλλου, παραμένει στο παιχνίδι του τίτλου, αλλά καλείται να πείσει τους οπαδούς του ότι είναι ομάδα τίτλου χωρίς απώλειες βαθμών στο Ηράκλειο ή στη «Λεωφόρο» με μεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος – πόσο μάλλον που στα πλέϊ οφ μόνο η Λαμία έχει αυτό τον χαρακτηρισμό και οι υπόλοιποι θα θελήσουν να τον κατασπαράξουν – ο Άρης και ως μήνυμα κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός έχει μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του. Αν συμφιλιωθεί με αυτόν θα χτυπήσει την ανατροπή των δεδομένων.

Όπως και ο Ολυμπιακός θα επηρεαστεί πολύ από το πρόγραμμα που θα βγάλει η κλήρωση. Μπορεί να πάρει τον τίτλο; Πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους. Αλλά εδώ θα χρειαστεί τη στόφα ή και την όποια ρέντα του Τερίμ . Ιδού η πρόκληση για τον Τούρκο συλλέκτη τίτλων. Παζλ για δυνατούς λύτες.