Intime

Διεθνή

Καρέτσας, το παιδί-θαύμα που οδηγεί την «επανάσταση» των πιτσιρικάδων!

11.04.25 | 14:28

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που τα προηγούμενα χρόνια έμοιαζε αστείο. Κάτι που ακόμη πιο παλιά κανείς δεν συζητούσε, δεν περνούσε από το μυαλό του…

Κι, όμως, πλέον, τα παιχνίδια, μεγάλα ή, μικρότερης σημασίας μπορούν να κερδηθούν από τα… παιδιά. Τους παίκτες που ηλικιακά δεν έχουν εμπειρία, δεν έχουν παραστάσεις, δεν «κουβαλούν στις πλάτες τους» τις ομάδες που αγωνίζονται.

Κάποτε ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ και παρουσιαστής του BBC, Άλαν Χάνσεν, είχε πει «δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα με παιδιά». Ωστόσο, το σύγχρονο ποδόσφαιρο τον διαψεύδει.

Πάρτε για παράδειγμα την πρωτοπόρο του βελγικού πρωταθλήματος, Γκενκ, του «δικού μας παιδιού», του 17χρονου Κωνσταντίνου Καρέτσα ή, την πρωταθλήτρια Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν των Ελ Χανάς (18 ετών), Ζαϊρί Εμερί (19), Ντεζιρέ Ντουέ (19), Ιμπραχίμ Μπαγέ (17) .

Και μιας και στη Γκενκ ανήκει το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μιλάμε για μία ομάδα με μέσο όρο ηλικίας της αρχικής ενδεκάδας εφέτος τα 23,8 έτη. Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, πλέον, δεν είναι μόνο πιο λεπτοί, ψηλότεροι και γρήγοροι, αλλά και νεότεροι.

Κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα και είναι πιο γρήγοροι

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ πιο απαιτητικό σωματικά. Μία ισπανική έρευνα έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-24 μπορεί να διανύσει σημαντικά περισσότερα χιλιόμετρα και αποστάσεις υψηλής έντασης.

Παίκτες ηλικίας μεταξύ 25-30 και 31-41 ετών παρουσίασαν αισθητή πτώση τόσο στις αποστάσεις όσο και στους αριθμούς των σπριντ, ενώ η σεζόν προχωρούσε.

Εδώ μπαίνει και μία παράμετρος. Η οικονομική λογική, που θέλει αρκετούς συλλόγους να βλέπουν τους νέους παίκτες ως επένδυση. Τους αγοράζουν, τους δουλεύουν και αργότερα τους πουλούν με πολλαπλάσιο κέρδος.

Αυτό ταιριάζει με τη φιλοσοφία της Γκενκ κι εξηγεί γιατί η διοίκηση επιθυμούσε διακαώς να διατηρήσει την δεύτερη ομάδα (Jong Genk) στη Challenger Pro League.

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός με την Εθνική Ελλάδας είχε ήδη… προϋπηρεσία από τα 15 του στο ποδόσφαιρο… επιπέδου ανδρών. Αυτή η εμπειρία τώρα του… βγαίνει και σαφώς τον έχει βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στο ανώτατο επίπεδο.

Ο ομογενής άσος στα 17 του χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν παίκτη-βαρόμετρο για την ομάδα του, όντας εκ των κορυφαίων των πρωτοπόρων στα δύο πρώτα ματς των playoffs.

Τι κάνει τη διαφορά; Οι ακαδημίες και το σκάουτινγκ

Πλέον, μέσω της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες, τα νεαρά ταλέντα ετοιμάζονται πιο γρήγορα για να μπουν… στα βαθιά νωρίτερα από ποτέ. Και οι σύλλογοι διαθέτουν πλέον παγκόσμια δίκτυα σκάουτινγκ με τη βοήθεια δεδομένων και εργαλείων όπως το WyScout.

Ως εκ τούτου, μεγάλα ταλέντα από κάθε άκρο της Γης είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν. Η εποχή που ένας ποδοσφαιριστής έφτανε στο top της καριέρας του στα 27 ανήκει στο παρελθόν.

Διότι, πολύ απλά οι ομάδες «του σήμερα» είναι νεότερες από αυτές των προηγούμενων 10 ετών. Στο τελευταίο Euro της Γερμανίας, οι 21χρονοι Νίκο Γουίλιαμς και Φλόριαν Βιρτς, ο 16χρονος Λαμίν Γιαμάλ και ο 19χρονος Αρντά Γκιουλέρ θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ονόματα.

Η απόλυτη ομάδα-τοπ επιπέδου, Παρί Σεν Ζερμέν, άλλαξε… την πορεία της

Αν η Γκενκ μπορεί να «καυχιέται» για το wonderkid που διαθέτει, τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, η Παρί Σεν Ζερμέν στη διάρκεια της σεζόν έχει αποδείξει ότι είναι μία ομάδα που αποφάσισε να αλλάξει… ρότα.

Ενώ στο παρελθόν στηριζόταν σε πανάκριβα αστέρια (Μέσι, Νεϊμάρ, Ιμπραΐμοβιτς), η διοίκηση αποφάσισε να αφήσει τον Λουίς Ενρίκε να κάνει τη δουλειά του και ο Ισπανός με μία νεανική και φρέσκια ομάδα πήρε το πρωτάθλημα, ενώ βρίσκεται «αγκαλιά» και με την πρόκριση στους ημιτελικούς του Champions League, ενώ είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει και το Κύπελλο Γαλλίας.

Ο Ντεζιρέ Ντουέ (19 ετών), ο Γουόρεν Ζαΐρ-Εμερί (19) και ο Μπράντλεϊ Μπαρκολά (22) ξεχωρίζουν, ενώ ακολουθούν οι Πάτσο, Μέντες, Νέβες και Κβαρατσκέλια, όλοι τους με ηλικίες κάτω των 23!

Η Παρί είναι η νεότερη ομάδα που έφτασε ποτέ στα προημιτελικά του Champions League, με το μέσο όρο ηλικίας της 11άδας της στη Ligue 1 να φτάνει τα 23.6 χρόνια, λίγο μικρότερος από της Γκενκ.

Δείτε τους μέσους όρους ηλικών των αρχικών ενδεκάδων ομάδων που προηγούνται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:

1. Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) – 23,6 έτη
2. Γκενκ (Βέλγιο) – 28 έτη
3. Μπαρτσελόνα – 24,6 έτη
4. Σλάβια Πράγας (Τσεχία) – 25,5 έτη
5. Αγιαξ (Ολλανδία) – 25,7 έτη
6. Μπενφίκα (Πορτογαλία) – 25,8 έτη
7. Λίβερπουλ (Αγγλία) – 27,2 έτη
8. Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) – 27,5 έτη
9. Γαλατασαράι (Τουρκία) – 28,5 έτη
10. Ίντερ (Ιταλία) – 29,4 έτη

Ο πανικός, η πίεση και η… χρήση του Καρέτσα

Αρκετά παραδείγματα παικτών που ξεκίνησαν με… περγαμηνές για να φτάσουν ψηλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Διότι, δεν άντεξαν την πίεση και… χάθηκαν.
Ο Μπόγιαν Κρκιτς της Μπαρτσελόνα, ο οποίος στα 17 του έκανε ντεμπούτο στην Μπαρτσελόνα, δημιουργώντας τεράστιες προσδοκίες, απέτυχε…

Λίγο πριν το Euro 2008 απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω κρίσεων πανικού και αργότερα μίλησε δημόσια για την ψυχική του υγεία. Για να προφυλάξει η Γκενκ τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, του προσφέρει ξεχωριστή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Βλέπετε είναι ακόμα μαθητής Λυκείου και καλείται να διαχειριστεί σε μία τόσο μικρή ηλικία αρκετά πράγματα, καλείται να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στα μαθήματά του και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο σύλλογος του έχει δώσει αρκετή… ελευθερία, αλλά η είσοδός του στη δημοσιότητα γίνεται με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα. Όπως επίσης και ο προπονητής του, Τόρστεν Φινκ, ο οποίος τον χρησιμοποιεί με σύνεση και χωρίς καμία διάθεση… να τον κάψει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα παιδί μόλις 17 ετών. Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι πρωτίστως να διασκεδάζει και να μην πιέζεται», έχει πει ο Γερμανός τεχνικός.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου από τη Γκενκ, η τωρινή ομάδα δεν θα έχει το ρεκόρ νεότητας.

Διότι η νεότερη πρωταθλήτρια Βελγίου ήταν η Γκενκ της σεζόν 2001/2002, με μέσο όρο ηλικίας 22.8 ετών.