Φάση από ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για τη Super League Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Διαφορές και ομοιότητες στη Super League σε σχέση με την περσινή σεζόν

04.03.24 | 19:44

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Super League τελείωσε με τις τέσσερις «μεγάλες» ομάδες να είναι όλες ζωντανές στο κυνήγι του τίτλου.

Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός μπαίνουν στα playoffs του πρωταθλήματος σχεδόν από την ίδια αφετηρία με τις πιθανότητες κατάκτησης της Super League να παραμένουν υψηλές για όλους.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελείωσε χθες στην 26η αγωνιστική, όπως και πέρσι. Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες όμως;

Οι άμυνες έκαναν τη διαφορά πέρσι, η επίθεση φέτος

Αρχικά, η έναρξη των playoffs βρίσκει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή, σε αντίθεση με πέρσι που ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» είχαν μαζέψει 61 βαθμούς, ενώ η ομάδα του Λουτσέσκου φέτος, μόλις 1 βαθμό λιγότερο. Κάτι που δείχνει και το δρόμο για τις επόμενες σεζόν. Όποια ομάδα θελήσει την πρώτη θέση, θα πρέπει να στοχεύσει τουλάχιστον τους 60 βαθμούς.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός τερμάτισαν στις ίδιες ακριβώς θέσεις, στη 2η και 3η αντίστοιχα. Οι «κιτρινόμαυροι» αμφότερες τις χρονιές με 59 βαθμούς, ενώ οι Πειραιώτες με 1 βαθμό παραπάνω φέτος (57 αντί 56).

Η ιδιάζουσα διαφορά εδώ είναι η τέταρτη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ πέρσι είχε 54 βαθμούς, όντας 7 πόντους μακριά από την κορυφή, ενώ ο Παναθηναϊκός φέτος έχει μόλις 4 βαθμούς (56) διαφορά από την πρωτοπόρο ομάδα.

Ο Άρης, όπως και πέρσι, κατέκτησε την 5η θέση, με σχεδόν ίδια συγκομιδή βαθμών (40 πέρσι, 42 φέτος), ενώ η 6η ομάδα τη φετινή σεζόν είναι η Λαμία που με 34 βαθμούς μπήκε στα playoffs πρωταθλήματος. Έκτος πέρσι τερμάτισε ο Βόλος, που έκανε τρομερή σεζόν και μάζεψε 39 βαθμούς.

Η μεγάλη διαφορά διακρίνεται στον τρόπο που το Big-4 προσέγγισε τη χρονιά. Πέρσι, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός δέχθηκε μόλις 12 γκολ σε 26 ματς, ενώ σημείωσε μόλις 36. Επίσης, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δέχθηκαν αντίστοιχα 12, 12 και 15 τέρματα. Επιθετικά, καλύτερος ήταν ο Ολυμπιακός με 53 γκολ, δεύτερη η ΑΕΚ με 51, ενώ ο ΠΑΟΚ έμειναν αρκετά χαμηλότερα με 43 γκολ. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τη σεζόν 2022-23, οι «μεγάλοι» στηρίχθηκαν στις άμυνές τους για να κάνουν πρωταθλητισμό, σε αντίθεση με φέτος.

Τη φετινή χρονιά καμία από τις τέσσερις δεν έχει δεχθεί κάτω από 20 γκολ, ενώ επιθετικά μόνο ο Ολυμπιακός έχει κάτω από 60 τέρματα. Ο ΠΑΟΚ τελείωσε την κανονική διάρκεια με 66-21, η δεύτερη ΑΕΚ με 60-25, ο τρίτος Ολυμπιακός με 58-24 και ο τέταρτος Παναθηναϊκός με 62-21. Ίσως με μικρή εξαίρεση τους «ερυθρόλευκους» που είχαν μόλις +5 διαφορά στο ενεργητικό τους, οι άλλες τρεις ομάδες πέτυχαν πολλά περισσότερα γκολ και φυσικά, δέχθηκαν και περισσότερα.

Χαρακτηριστικό αυτού, είναι πως ΠΑΟΚ (57 γκολ) και Παναθηναϊκός (47 γκολ) έχουν ήδη σκοράρει περισσότερα τέρματα φέτος σε 26 ματς από όσα γκολ σημείωσαν πέρσι σε 36 παιχνίδια.

Η αήττητη ΑΕΚ και το κακό σερί του Παναθηναϊκού

Τα playoffs πέρσι ξεκίνησαν όπως θα ξεκινήσουν τα φετινά. Με τις τέσσερις ομάδες να ελπίζουν σε τίτλο. Ως την 5η αγωνιστική, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, ουσιαστικά έμειναν εκτός διεκδίκησης με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να κυνηγούν ως το τέλος το πολυπόθητο τρόπαιο.

  • Η ΑΕΚ ήταν αυτή που τελικά πήρε το πρωτάθλημα. Η Ένωση παρέμεινε αήττητη στα playoffs, με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 10 ματς. Το αποτέλεσμα που έκανε τη διαφορά, ήταν το 0-0 της Λεωφόρου την 7η αγωνιστική, όπου έμεινε κοντά στον Παναθηναϊκό και τελικά τον προσπέρασε την προτελευταία αγωνιστική.
  • Ο Παναθηναϊκός που μπήκε ως πρωτοπόρος στα playoffs , ξεκίνησε με 2 ισοπαλίες με ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν 5 σερί νίκες που τον κρατούσαν στην πρώτη θέση, ωστόσο τις 4 τελευταίες αγωνιστικές είχε 3 ισοπαλίες και 1 καταδικαστική ήττα την 9η αγωνιστική στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 1-0. Αποτέλεσμα που τον άφησε στη δεύτερη θέση.
  • Ο Ολυμπιακός που έκανε ρελάνς τις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, μπήκε με ελπίδες στα playoffs, οι οποίες όμως δεν κράτησαν πολύ. Οι Πειραιώτες έχασαν βαθμούς με τον Άρη στο Καραϊσκάκη τη 2η αγωνιστική, ενώ οι βλέψεις για πρωτάθλημα είχαν χαθεί ως την 6η αγωνιστική μετά τις 3 σερί ήττες από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Άρη αντίστοιχα.
  • Ο ΠΑΟΚ στην ουσία δεν μπήκε ποτέ στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Με 4 ήττες στις πρώτες 6 αγωνιστικές δεν θα μπορούσε με τίποτα να καλύψει το αρχικό -7 από την κορυφή κι έτσι έμεινε στην 4η θέση.