ΟΦΗ Παναθηναϊκός διαιτησία Φωτογραγία: Intime

Διαιτησία

ΟΦΗ – Παναθηναϊκός: Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων των διαιτητών

04.03.24 | 20:05

Γράφει: Avatar photo

Μόλις ολοκληρώθηκε το παιχνίδι του ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 2-2 στο Ηράκλειο οι «πράσινοι» απευθύνθηκαν στον διαιτητή Χρήστο Βεργέτη. Το έκανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος ήθελε να μάθει κάτι πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ρώτησε το εξής: «Τσεκάρατε τη φάση στο VAR;». Αναφερόταν φυσικά σε αυτή του 96ου λεπτού, όταν η μπάλα ήρθε σε επαφή με το χέρι του Λουκάο μέσα στην μεγάλη περιοχή του ΟΦΗ. Ο Βεργέτης απάντησε: «Ναι, έγινε τσεκ της φάσης».

Ο Παπαδημητρίου επανήλθε, λέγοντας: «Δεν ήταν χέρι;», εννοώντας φυσικά ότι έπρεπε να καταλογιστεί πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων. Ο διαιτητής ήταν κάθετος: «Όλα έχουν ελεγχθεί από το VAR, όλες οι φάσεις του αγώνα. Μην ανησυχείτε».

Ο Παπαδημητρίου δεν συνέχισε άλλο τον διάλογο, καθώς κατάλαβε ότι ο ρέφερι του αγώνα δεν είχε καμία διάθεση να το κάνει.

Βεργέτης: «Πόσο έπρεπε να κρατήσω;» Ζέκα: «Δέκα λεπτά»

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε σοβαρά τον Παναθηναϊκό, ήταν ο χρόνος των καθυστερήσεων στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Βεργέτης αποφάσισε να κρατήσει 7 λεπτά και αυτό έκανε. Ο Φατίχ Τερίμ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της αναμέτρησης, εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκεια και την απορία του.

Δεν ήταν όμως ο μόνος από τον Παναθηναϊκό που διαμαρτυρήθηκε. Ακολουθεί αποκαλυπτικός διάλογος του διαιτητή με τον Ζέκα, στον οποίο δίπλα ήταν ο Ιωαννίδης.

  • Ζέκα: «Τι έγινε με τις καθυστερήσεις; Ήταν λίγες».
  • Βεργέτης: «Πόσο έπρεπε να κρατήσω κατά τη γνώμη σου; Πέντε λεπτά; Κράτησα 7».
  • Ζέκα: «Έπρεπε τουλάχιστον 10 λεπτά».
  • Βεργέτης: «Το χρονόμετρο στο ποδόσφαιρο δεν λειτουργεί σαν το μπάσκετ. Τρία λεπτά ήταν για το VAR και 4 για τις αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο».
  • Ζέκα: «Δεν συμφωνώ, σε όλα τα τελευταία παιχνίδια μας κάτι συνεχώς γίνεται με τις καθυστερήσεις».

Δεν είδε το χέρι του Λουκάο

Ο Βεργέτης δεν καταλόγισε πέναλτι στο χέρι του Λουκάο, γιατί δεν το είδε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια όσο απλή κι αν φαίνεται. Ο διαιτητής δεν είχε καθαρό οπτικό πεδίο. Την κρίσιμη στιγμή έβλεπε την πλάτη του Ιωαννίδη και του Μεγιάδο. Κατάλαβε ότι κάτι έγινε, γιατί η μπάλα καθυστέρησε να πέσει στο χορτάρι. Όμως, δεν ήξερε αν είχε βρει σε χέρι, όχι απαραίτητα του παίκτη του ΟΦΗ, η σε άλλο σημείο του σώματος. Ο «όμιλος» παικτών που βρισκόταν γύρω από την μπάλα, τον εμπόδισε να δει το χέρι από τη θέση που βρισκόταν. Μετά η υπόθεση… παραπέμφθηκε στο VAR.

Η αμφιβολία των διαιτητών ευνόησε τον Λουκάο

Για όσους δεν έχετε δει την επίμαχη φάση, στο 96ο λεπτό του αγώνα ο Μαντσίνι σήκωσε την μπάλα για να τροφοδοτήσει τον Ιωαννίδη. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν στην μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων, έχοντας δύο αντιπάλους κολλημένους πάνω του. Τον Λαμπρόπουλο και τον Μεγιάδο. Προσπάθησε με το κεφάλι να κατεβάσει την μπάλα, να τους αποφύγει για να σουτάρει. Αυτή ήρθε σε επαφή με το χέρι του Λουκάο, ο οποίος βρέθηκε μπροστά του. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ζήτησαν αμέσως πέναλτι, αλλά ο διαιτητής Χρήστος Βεργέτης άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ρέφερι της αναμέτρησης δεν σταμάτησε το ματς για να ελεγχθεί η επίμαχη φάση από το VAR. Θα εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό. Το πρωτόκολλο του συστήματος δεν προβλέπει ενεργοποίηση σε περίπτωση που υφίσταται αμφιβολία για την παράβαση. Πρέπει ο VARίστας, που στο συγκεκριμένο ματς ήταν ο Τάσος Παπαπέτρου, να μπορεί να στοιχειοθετήσει, βάσει των κριτηρίων που υπάρχουν για τις περιπτώσεις πέναλτι, την παράβαση.

Όπως καταλαβαίνετε, κρίθηκε ότι το χέρι του Λουκάο, το οποίο φαίνεται καθαρά να έχει γίνει εντός της περιοχής, δεν ενέπιπτε σε κάποια από τις κατηγορίες που αφορούν τις φάσεις πέναλτι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρήθηκε ότι ο παίκτης του ΟΦΗ δεν έπαιξε με το χέρι την μπάλα, έχοντας πρόθεση και δεν μεγάλωσε με αυτό την περιφέρεια του σώματός του. Προσμετρήθηκε επίσης στη συνολική αξιολόγηση της φάσης ότι τα σώματα των παικτών που διεκδίκησαν την μπάλα, ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση. Η αμφιβολία υπερίσχυσε σε αυτήν την περίπτωση. Έπρεπε οι ρέφερι να είναι 100% σίγουροι για το πέναλτι στο χρονικό σημείο που βρισκόταν το παιχνίδι. Κάθε λεπτομέρεια παίζει ρόλο και η τελευταία έπαιξε σημαντικό σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Η άγνωστη πτυχή του ελέγχου στο πέναλτι του Τσέριν

Στο 75ο λεπτό ο Τσέριν έκανε πέναλτι στον Λάρσον. Ο Βεργέτης δεν σφύριξε και το ματς συνεχίστηκε. Θεώρησε ότι η επαφή των δύο παικτών ήταν light. Ο Παπαπέτρου είπε στον διαιτητή AVAR να έχει την προσοχή του στο ματς μήπως και συμβεί κάτι άλλο μέχρι να τσεκάρει την φάση. Δυσκολεύτηκε πολύ για να βγάλει άκρη. Από το τρίτο ριπλέι, από την κάμερα στο κόρνερ, διαπίστωσε την παράβαση. Ωστόσο δεν είδε μόνο αυτό. Γι’ αυτό και καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον Βεργέτη ότι έγινε πέναλτι.

Ο Παπαπέτρου ήλεγξε τη φάση από την αρχή της. Ο Ριέρα είχε την μπάλα και πιέστηκε από τον Τσέριν. Αναγκάστηκε να τον περάσει από την εξωτερική πλευρά διπλά από την τελική γραμμή πριν πασάρει την μπάλα στον Λάρσον. Υπήρχε η υποψία ότι η μπάλα είχε βγει από τον αγωνιστικό χώρο από τον Ριέρα. Αν ίσχυε αυτό δεν ίσχυε το πέναλτι που έγινε μετά από δευτερόλεπτα.

Ο Παπαπέτρου ήθελε να είναι απόλυτα σίγουρος και είπε στον Βεργέτη να περιμένει. Όταν διαπίστωσε ότι η μπάλα παρέμεινε εντός αγωνιστικού χώρου, στην προσπάθεια αποφυγής του Τσέριν από τον Ριέρα, κάλεσε τον διαιτητή του αγώνα να δει την επίμαχη φάση στο μόνιτορ. Η συνέχεια είναι γνωστή.