ΑΕΚ Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

Πιο επιθετική αλλά όχι πιο αποτελεσματική

05.03.24 | 11:30

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας της ΑΕΚ βελτιώθηκε μετά την ενεργοποίηση του Πόνσε στο σκοράρισμα ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα το οποίο «φωτίζεται» από την αποτελεσματικότητα των ανταγωνιστών.

Με δεδομένο πως η ΑΕΚ έχει το χειρότερο παθητικό σε σχέση με τις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, υπάρχει ένα ακόμα «κακό» -για την Ένωση- στατιστικό ενόψει συνέχειας, το οποίο αν εξακολουθήσει να υφίσταται τότε τα πράγματα για τη διεκδίκηση του τίτλου θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Η πιο επιθετική αλλά όχι η πιο αποτελεσματική

Η ΑΕΚ είναι βάσει αριθμών η πιο επιθετική ομάδα στο πρωτάθλημα. Είναι η ομάδα που βάζει στον αντίπαλο τον μεγαλύτερο δείκτη απειλής, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη xGoals της, ο οποίος είναι ο υψηλότερος σε όλη την κατηγορία. Οι «κιτρινόμαυροι» ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με δείκτη expected goals στο 60.6. Δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός με 52.9, ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 48.4 και τέταρτος εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ με 47.1.

Ο ανταγωνισμός απειλεί λιγότερο αλλά σκοράρει περισσότερο

Και πού είναι το πρόβλημα σε όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε εύλογα. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι άλλοι ανταγωνιστές για τον τίτλο σκοράρουν πάνω από τους δείκτες τους, τη στιγμή που η ΑΕΚ είναι ίσα βάρκα, ίσα νερά. Τα πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ακόμα χειρότερα για την Ένωση η οποία σκόραρε αρκετά πιο κάτω από τους δικούς της δείκτες. Πλέον, με την αξιοποίηση των στατικών φάσεων και την ενεργοποίηση του Πόνσε στο σκοράρισμα το πράγμα ήρθε στα ίσα του με την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να σκοράρει ανάλογα με τους δείκτες της: 60.6 είναι ο δείκτης της στα expected goals, 60 γκολ έβαλε στο πρωτάθλημα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει 5 φορές πάνω από τους δικούς του δείκτες, ο Παναθηναϊκός 14 και ο ΠΑΟΚ -ως η πιο εύστοχη ομάδα στο πρωτάθλημα- 19 φορές πάνω από τον δείκτη xGoals του.

Μόνο με την αποτελεσματικότητα μπροστά θα καμουφλαριστεί το παθητικό

Στο ποδόσφαιρο όταν υπάρχει μια ανορθογραφία συνήθως καμουφλάρεται μέσα από ένα δυνατό στοιχείο. Η ανορθογραφία της φετινής ΑΕΚ είναι σίγουρα το παθητικό της και το δυνατό στοιχείο της ομάδας που χτίζει ο Αλμέιδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι σίγουρα η επιθετικότητά της. Η επιθετικότητα, όμως, αν δεν συνδυαστεί με αποτελεσματικότητα δεν μπορεί από μόνη της να προσφέρει κάτι σε επίπεδο ουσίας. Και αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα σημείο, στο οποίο περιμένει να πάρει πράγματα από την αποτελεσματικότητα αφού επιθετικότητα και δημιουργία ήδη υπάρχουν, προκειμένου να «σβήσει» το ψηλό παθητικό που έχει στα μετόπισθεν.

Η διαφορά με την περσινή σεζόν

Όλα τα παραπάνω είναι μια ειδοποιός διαφορά της φετινής με την περσινή ΑΕΚ. Όχι ως προς το στιλ παιχνιδιού της, αλλά ως προς τα πράγματα που σηκώνουν βελτίωση. Πέρσι σε αυτό το timing η ομάδα έμπαινε στα play-off με την επιθυμία να κάνει απλά ότι έκανε στον πρότερο βίο της στην κανονική περίοδο. Φέτος, σε μια πολύ πιο ιδιαίτερη σεζόν λόγω συνθηκών, μπαίνει στα play-off έχοντας μεν το πάνω χέρι ως προς τη δυναμική της στα μεγάλα ματς, ωστόσο έχει κατά νου ότι υπάρχουν αρκετά θέματα προς βελτίωση τόσο μπροστά, όσο και πίσω.