Intime

Bloggers

ΠΑΟΚ: Κανένας πάνω από την ομάδα

30.04.25 | 20:59

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις. Δέκα τρεις είναι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που μπαίνουν στο τελευταίο δίμηνο του συμβολαίου τους και επί τοις ουσίας είναι ελεύθεροι εδώ και τέσσερις μήνες να συμφωνήσουν με οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας τους για την επόμενη ημέρα της καριέρας τους.

Φυσικά, όπως όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια, ούτε κάνουν την ίδια δουλειά, έτσι και δεν έχουν όλα τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται την ίδια βαρύτητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο «δικέφαλος» δεν θα ασχοληθεί καθόλου με αυτά των Μπράντον Τόμας, Ομάρ Κόλεϊ και Τιεμουέ Μπακαγιόκο, ενώ ιδιάζουσα είναι η περίπτωση του Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος θα αποφασίσει το αν θα δώσει τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του και θα παραμείνει στον ΠΑΟΚ από άλλο πόστο.

Από την άλλη, σε 60 ημέρες θα είναι και τυπικά «ελεύθεροι» οι Τάισον, Στέφαν Σβαμπ, Γιόνι Ότο, Αλί Σαμάτα, Μαγκομέντ Οζντόεφ και Γίρι Παβλένκα, με τον ΠΑΟΚ να έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τα συμβόλαια των δύο τελευταίων για έναν ακόμα χρόνο και την πρόθεση να συνομιλήσει μαζί τους από μηδενική βάση προκειμένου να παραμείνουν στην Τούμπα… ψυχή και σώματι.

Επιπλέον, στην «ασπρόμαυρη» ατζέντα υπάρχουν και τα ονόματα των Σουαλιό Μεϊτέ, Ματέους Βιετέσκα των οποίων ο δανεισμός από Μπενφίκα και Κάλιαρι αντίστοιχα ολοκληρώνεται με το τέλος της τρέχουσας σεζόν, με αμφότερες τις συμφωνίες να περιλαμβάνουν ρήτρα αγοράς μεν αλλά να μην είναι υποχρεωτική για τον ΠΑΟΚ δε.

Η προεργασία και ο ποδοσφαιρικός ρεαλισμός

Για όλες (σχεδόν) τις παραπάνω περιπτώσεις, στην Τούμπα έχουν κάνει την… προεργασία τους, με τις τελικές αποφάσεις και τις διαπραγματεύσεις με αυτούς που θα «προκριθούν» για τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν, να λαμβάνουν χώρα μετά τους δύο «τελικούς» με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αφού πρώτα υπάρξει το καθοριστικό ραντεβού μεταξύ Ιβάν Σαββίδη, Ράζβαν Λουτσέσκου στο οποίο θα χαραχθούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα βαδίσει ο «δικέφαλος» τη σεζόν 2025-26.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και από όποιο πρίσμα εάν δει κανείς το όλο θέμα, η ανάγκη για αποφασιστικότητα και (ποδοσφαιρικό) ρεαλισμό είναι τεράστια. Άλλωστε, τα παραδείγματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, με ποδοσφαιριστές που παρέμειναν στην Τούμπα με βάση και το… συναίσθημα, αλλά αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν είχαν και πολλά να προσφέρουν, μπόλικα.

Φυσικά, είναι δεδομένο πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα εισηγηθεί τις λιγότερες δυνατές αλλαγές στο ρόστερ προκειμένου ο ΠΑΟΚ της νέας χρονιάς να μην ξεκινήσει από την… αρχή.

Ακόμα και έτσι όμως, οι Πρωταθλητές της περσινής σεζόν, θα πρέπει να δείξουν την δέουσας αποφασιστικότητα στα… εσωτερικά ζητήματα, δηλαδή αυτά που σχετίζονται με ποδοσφαιριστές που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ, πριν κινηθούν να λύσουν τα… εξωτερικά, δηλαδή να φέρουν στην Τούμπα τους ποδοσφαιριστές που θα αυξήσουν κατακόρυφα την ποιότητα του ΠΑΟΚ, σε μια χρονιά ορόσημο, προκειμένου να αποφευχθούν… σίριαλ όπως αυτό του Σουαλιό Μεϊτέ το περασμένο καλοκαίρι αλλά και αποτυχημένες μεταγραφικές κινήσεις υπό την πίεση του χρόνου, όπως αυτές των Ομάρ Κόλεϊ, Ντέγιαν Λόβρεν που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου και στις 11 Σεπτεμβρίου (!) αντίστοιχα.

Το παράδειγμα του Ότο

Επί παραδείγματι: Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Γιόνι Ότο δεν έχει αποφασίσει το αν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ ή το αν θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία, με την αίσθηση που υπάρχει να είναι πως ιδανικά θα ήθελε τον… επαναπατρισμό, είτε έχει βάση το ότι περιμένει να δει πρώτα το αν η Αλαβές παραμείνει στην Primera Division, είτε όχι.

Μέχρι πότε θα περιμένει ο «δικέφαλος» τον Ισπανό, τον οποίο θέλει να διατηρήσει στο ρόστερ του, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ή να εγκαταλειφθεί το plan b για τον αντικαταστάτη του εφόσον διαπιστωθεί κωλυσιεργία από την πλευρά του ποδοσφαιριστή;

ΥΓ: Μέσα σε όλα, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι στον ΠΑΟΚ έχουν πάρει την απόφαση να επενδύσουν περισσότερο σε ποδοσφαιριστές των “ασπρόμαυρων’ ακαδημιών αλλά και να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ. Επενδύσεις και… projects τύπου Νίλσεν Περέιρα, Νίκα Νινούα και Τζόναθαν Γκόμεζ, αποδείχθηκαν άλλωστε άκρως επιτυχημένες και εκτός από την οικονομική “χασούρα”, είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στο αγωνιστικό τμήμα.