INTIME

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Σαρωτικοί έλεγχοι στα γήπεδα για το ημιαυτόματο οφσάιντ – Ποιες έδρες μπαίνουν στο μικροσκόπιο

02.05.25 | 20:15

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία ελέγχου των γηπέδων ενόψει της εφαρμογής του ημιαυτόματου οφσάιντ από τη νέα σεζόν.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό βήμα που φέρνει το ελληνικό πρωτάθλημα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στοχεύει στη βελτίωση της ακρίβειας και της ταχύτητας των αποφάσεων μέσω VAR.

Την επιτροπή που θα διενεργήσει τους ελέγχους θα εποπτεύσει ο υπεύθυνος τεχνολογίας VAR της ΚΕΔ, Πάολο Βαλέρι, ενώ τη γενική επίβλεψη έχει ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν

Ήδη, τα γήπεδα των τεσσάρων μεγάλων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) είναι πλήρως εξοπλισμένα για την τεχνολογία, όμως η επιτροπή θα περάσει από “ακτινογραφία” και άλλα γήπεδα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Αυτά είναι:

το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου (Ατρόμητος)

το Θ. Κολοκοτρώνης (Αστέρας Τρίπολης)

το Γεντί Κουλέ (ΟΦΗ)

το Κλεάνθης Βικελίδης (Άρης)

το AEL FC Arena (ΑΕΛ)

Περιμένουμε εξελίξεις και για άλλες έδρες που θα προκύψουν από την άνοδο στην Super League 2 (Κηφισιά ή Καλαμάτα) ή τον υποβιβασμό καθώς τα playouts της πρώτης κατηγορίας ολοκληρώνονται στις 22/5.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην ύπαρξη καμερών υψηλής ανάλυσης σε όλες τις απαιτούμενες γωνίες, στην τεχνική συμβατότητα με το υπάρχον VAR και στη δυνατότητα υποστήριξης του ειδικού συστήματος 3D γραμμών που απαιτείται για τη λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ.

Αυξάνονται οι διαιτητές

Η χρήση αυτής της πρόσθετης τεχνολογίας του VAR, που ήδη χρησιμοποιείται στους αγώνες των playoffs , θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του αριθμού διαιτητών στον πίνακα της Α’ κατηγορίας, αφού σε κάθε αγώνα θα ορίζονται συνολικά επτά διαιτητές.

Ασφαλώς, η επίκληση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη σεζόν, ωστόσο θα υπάρξουν πολλές αγωνιστικές χωρίς ντέρμπι.

Σε κάθε αγωνιστική, χωρίς ντέρμπι, θα χρειάζονται συνολικά 32 διαιτητές (πρώτος διαιτητής, VAR, AVAR και ΟΑVAR), χωρίς να προσμετρούνται οι δύο βοηθοί διαιτητή και ο τέταρτος διαιτητής, που συνήθως είναι διαιτητής Β’ κατηγορίας.

Αυτή τη στιγμή o πίνακας της A’ κατηγορίας αριθμεί 17 διαιτητές συν τον Κουμπαράκη που ορίζεται μόνο στο VAR.

Θα μπορούσαμε, επομένως, να μιλήσουμε ακόμη και για ενδεχόμενο διπλασιασμού του αριθμού των διαιτητών, αν η πρακτική της ΚΕΔ δεν ήταν να χρησιμοποιεί σε δύο ή και σε τρεις αγώνες ανά αγωνιστική ημέρα τους ίδιους διαιτητές, μειώνοντας τις ανάγκες σε διαθέσιμο δυναμικό και αν δεν συνεχιζόταν οι παρουσία ξένων διαιτητών στα ντέρμπι, που, επίσης, περιορίζει τη χρησιμοποίηση Ελλήνων διαιτητών.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του αριθμού των διαιτητών αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Ζητούμενο είναι το εύρος της αύξησης αλλά και η λειτουργία του υπό σκέψη νέου μοντέλου με έναν πίνακα που θα περιλαμβάνει μόνο διαιτητές (αγωνιστικού χώρου) κι ένα δεύτερο πίνακα που θα περιλαμβάνει μόνο διαιτητές VAR.