Φωτογραφία: Eurokinissi

Άρης

O Μορόν τον οδηγεί στον τελικό και… κρυφοκοιτάζει το τρόπαιο

06.03.24 | 16:24

Με στόχο την πρόκριση στο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, ο Άρης υποδέχεται τον Παναιτωλικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (19:00). To όραμα και των δύο είναι το μεγάλο ραντεβού της 18ης Μάϊου κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τους «κίτρινους» να έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Πέρα από το αποτέλεσμα του πρώτου ημιτελικού, οι Θεσσαλονικείς έχουν στην κατοχή τους και έναν παίκτη «κλειδί» που μπορεί να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώτο σκόρερ του, τον Λορέν Μορόν, ο οποίος από την ημέρα που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα δεν έχει σταματήσει να χαρίζει χαμόγελα στην ομάδα με τα γκολ του.

Ο Άρης βρήκε τον επιθετικό που έψαχνε

Ο Άρης έχει υπερβεί τις δυνάμεις του στη διοργάνωση. Με το καλημέρα έθεσε εκτός διοργάνωσης την νταμπλούχο ΑΕΚ στην διαδικασία των πέναλτι, ενώ στη συνέχεια πέρασε και το εμπόδιο της Νίκης Βόλου με συνολικό σκορ 5-2.

Ο Άκης Μάντζιος θέλει να «κλειδώσει» τη πρόκριση έχοντας στη διάθεσή του όλα του τα όπλα. Στην κορυφή αυτών βρίσκεται ο Λορέν Μορόν, που μοιάζει ως ο ιδανικός παίκτης για να τον οδηγήσει τον τελικό. Ο Ισπανός μετρά συνολικά 15 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ πέτυχε το «χρυσό» γκολ κόντρα στην ΑΕΚ που οδήγησε την αναμέτρηση στη παράταση, ενώ στην συνέχεια «σφραγίστηκε» η πρόκριση στα πέναλτι. O 30χρονος εμφανίζεται «καυτός» στους τελευταίους αγώνες της ομάδας του, με 3 τέρματα στους 5 τελευταίους αγώνες.

Τις προηγούμενες σεζόν οι Θεσσαλονικείς αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα στην επιθετική γραμμή, αναζητώντας έναν παίκτη για να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Πλέον αυτός είναι ο Ισπανός που έχει καταφέρει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος.

Η προσφορά του Ισπανού στο παιχνίδι του Άρη

Οι «σεντεροφορίσιοι» αριθμοί του έχουν έρθει χωρίς να αποτελεί τον κλασικό φορ περιοχής, τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και νοοτροπία. Ο Μορόν είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός που ξεκινάει από ψηλά στην περιοχή, αλλά έχει πάντα στο κεφάλι του και τη δημιουργία για τους συμπαίκτες του. Έχει παράλληλα τη δυνατότητα να αντιδράσει σωστά και να βοηθήσει τον Άρη να ξεδιπλωθεί.

Μία από τις αγαπημένες του κινήσεις είναι στα μεσοδιαστήματα και στην πλάτη των αμυντικών, ενώ έχει τα τελειώματα για να απειλήσει από μακριά. Ακόμη μπορεί να κρατήσει μπάλα, να εκφράσει μια γρήγορη αντεπίθεση και να εκτελέσει με μία επαφή. Ξεκλειδώνει τις άμυνες ξεκινώντας από χαμηλά, αλλά παράλληλα όταν χρειαστεί βρίσκεται στο «κουτί» και κάνει τη δουλειά του.

Αποτελεί έναν παίκτη «κλειδί» στην επιθετική λειτουργία των Θεσσαλονικών, πράγμα που αποδεικνύεται στους αγώνες που απουσίαζε. Ως παράδειγμα μπορεί να πάρει κανείς την αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Παρά το γεγονός ότι ο Άρης είχε την κατοχή της μπάλας που άγγιξε μέχρι και το 70% δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα. Από την αρχική ενδεκάδα έλειπε ο πρώτος του σκόρερ, ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στα τελευταία 20 λεπτά.

Το ιστορικό ρεκόρ του Ισπανού

Ο πρώτος ξένος στην ιστορία του Άρη που πετυχαίνει 14 γκολ σε μια σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής/Super League έγινε ο Λορέν Μορόν και μάλιστα μετά από 42 χρόνια.

Ωστόσο με αυτά τα 14 γκολ ο Μορόν γκρέμισε μια… κατάρα 42 ετών, καθώς από το 1982, όταν ο Ντίνος Κούης είχε πετύχει 16 γκολ, κανένας άλλος δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 13. Το 1982 επίσης ο Γιώργος Ζήνδρος, αλλά και οι Λόντσαρ και Κάμπορα αργότερα, έμειναν στο 13.

Μάλιστα ο Λορέν Μορόν έχει ακόμα 10 αγώνες ώστε να βελτιώσει το ρεκόρ του, αλλά και να απειλήσει το απόλυτο ρεκόρ του Ντίνου Κούη, που το 1980-81 είχε πετύχει σε ένα πρωτάθλημα 21 γκολ.