VAR - Διαιτησία Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Οι VARίστες δεν βαθμολογούνται φέτος!!!

06.03.24 | 15:47

Γράφει: Avatar photo

Ένα θέμα που έχει περάσει στα… ψιλά αφορά τους διαιτητές που καλούνται σε κάθε αγωνιστική να ασκήσουν τα καθήκοντα τους στο VAR. Από την αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου διεκόπη η βαθμολόγηση τους. Εντελώς ξαφνικά ενώ μέχρι πέρσι υποτίθεται ότι είχαν συνέπειες κάθε φορά που δεν εφάρμοζαν σωστά το πρωτόκολλο λειτουργίας του συστήματος.

Όλοι οι ρέφερι της Super League ενημερώθηκαν από την ΚΕΔ στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε το καλοκαίρι. Χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Μετά κυκλοφόρησαν δύο σενάρια για την αιφνίδια απόφαση. Η ανεπίσημη δικαιολογία ήταν ότι σε περίπτωση τιμωρίας τους δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να οριστούν σε ματς του πρωταθλήματος. Ότι δηλαδή η ΚΕΔ δεν θα είχε αρκετούς ρέφερι στη διάθεση της για τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Το δεύτερο σενάριο είναι πιο τραγικό και δεν ισχύει. Σύμφωνα με αυτό η UEFA απαγόρευσε τη σχετική βαθμολόγηση. Θέλουν να πιστέψουμε ότι στο προηγούμενο πρωτάθλημα δεν είχε αντίρρηση η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αλλά άλλαξε απότομα ρότα στο φετινό. Πλέον ότι και να γίνεται από την πλευρά του κάθε VARίστα δεν τον επηρεάζει. Μηδέν άγχος αν κρίνει με λάθος τρόπο μία φάση. Αμέσως μετά η ΚΕΔ έχει τη δυνατότητα να τον στείλει σε παιχνίδι σαν να μην συνέβη τίποτα. Έκαναν ακόμη πιο εύκολο το έργο του Λίντμπεργκ, που είναι ο μάνατζερ του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο η συμπεριφορά του VARίστα επηρεάζει άμεσα τον διαιτητή την ώρα που διευθύνει την αναμέτρηση. Μπορεί να αποβεί καθοριστική στην αξιολόγηση της φάσης, που συνήθως κρίνει και το αποτέλεσμα στο ματς. Ψάξαμε την υπόθεση και η αλήθεια εκθέτει την επιτροπή διαιτησίας.

Η UEFA βαθμολογεί

Ο παρατηρητής διαιτησίας που ορίζεται στα παιχνίδια των διεθνών διοργανώσεων της UEFA, στο Champions League, στο Europa League και στο Conference League, στέλνει την έκθεση του για την απόδοση των ρέφερι στο παιχνίδι μετά τη λήξη του. Στην επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Στον Ιταλό Ροσέτι και τους δικούς του. Βαθμολογεί τον διαιτητή, τους βοηθούς, τον τέταρτο και τον διαιτητή στο VAR!!! Ούπς… Με τον μόνο που δεν ασχολείται είναι ο διαιτητής AVAR, που είναι επιφορτισμένος με τα οφσάιντ. Πρόκειται λοιπόν για παραμύθι ότι δήθεν η UEFA ζήτησε να σταματήσει η βαθμολόγηση των Ελλήνων ρέφερι στο VAR για τα ματς της Super League. Αυτή είναι ελληνική πατέντα. Η ΚΕΔ αποφάσισε με το έτσι θέλω να κάνει την αλλαγή και να αφήσει ανεξέλεγκτους του VARίστες. Τοποθέτησε ομπρέλα προστασίας σε όσους βρίσκονται για κάθε ματς στο Μαρούσι. Τους αφήνει να κάνουν λάθος χωρίς να έχουν φόβο ότι θα πληρώσουν το τίμημα. Δεν ιδρώνουν γιατί ξέρουν ότι μπορούν την επόμενη εβδομάδα να σφυρίξουν σε αγώνα! Περιμένετε τη νέα έκδοση του VAR. Την πιο βελτιωμένη τεχνολογικά την επόμενη σεζόν. Όλα θα πάνε καλά…

TAGS