Γιατί δεν είδε κόκκινη κάρτα ο γκολκίπερ της Κρίσταλ Πάλας ενώ χρησιμοποίησε το χέρι του εκτός περιοχής;
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν ενώ παρακολουθούσαν είτε δια ζώσης, είτε τηλεοπτικά, τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, γιατί σστη διάρκεια του πρώτου μέρους δεν αποβλήθηκε ο γκολκίπερ της Κρίσταλ Πάλας, Ντιν Χέντερσον, ενώ φάνηκε να διώχνει την μπάλα με το χέρι του ενώ βρισκόταν εκτός περιοχής;
Ο 28χρονος στην προσπάθειά του να μην επιτρέψει στον στράικερ της Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ, να γίνει κάτοχος της μπάλας και να μπει στην περιοχή των «Αετών, χρησιμοποίησε το χέρι του χωρίς να καταλογιστεί παράβαση κι ενώ η φάση εξετάστηκε και από το VAR!
The biggest frustration is the decision not to give Henderson a red card. The only reason it moves away from goal is because he punched. Otherwise, Haaland has a clear goal scoring opportunity.
Much more so than the pen. A great save from a keeper that shouldn’t be on the pitch. pic.twitter.com/dE93GwOQXM
— Tom (@tom_harrison95) May 17, 2025
Το χέρι του Άγγλου τερματοφύλακα, έσπρωξε τη μπάλα μακριά από την πορεία του επιτιθέμενου παίκτη της Σίτι, ενώ δεν βρισκόταν εντός της περιοχής του, όμως δεν αποβλήθηκε για άρνηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ (γνωστό ως DOGSO – Denial of Obvious Goal-Scoring Opportunity).
Ο διαιτητής του αγώνα, Στιούαρτ Άτγουελ, άφησε αρχικά το παιχνίδι να εξελιχθεί, όμως η φάση εξετάστηκε από τον διαιτητή VAR, Τζάρεντ Γκίλετ, ο οποίος αποφάσισε ότι ο Χέντερσον δεν έπρεπε να αποβληθεί.
Δεκατέσσερα λεπτά αργότερα, ο δις διεθνής με την Εθνική Αγγλίας γκολκίπερ απέκρουσε το πέναλτι του Όμαρ Μαρμούς, στερώντας από τους «πολίτες» την ευκαιρία να ισοφαρίσουν (η Κρίσταλ Πάλας είχε προηγηθεί με τον Έζε).
-Dean Henderson should have been sent off
-Bernardo Silva dived
– Erling Haaland should have taken the penalty
-Anyway let’s enjoy the Manchester City tears. Come on Crystal Palace pic.twitter.com/oeiUftB5P6— Triple M (@Tripple____M) May 17, 2025
Τι συνέβη στο περιστατικό;
Όπως εξηγεί το «Athletic»: Στο 23ο λεπτό του αγώνα, ο κεντρικός αμυντικός της Manchester City, Γιόσκο Γκβάρντιολ, έκανε μια μακρινή μπαλιά πάνω από την άμυνα προς τον επιθετικό Έρλινγκ Χάαλαντ.
Ο Νορβηγός πρόλαβε τους αμυντικούς της Κρίσταλ Πάλας, Μαρκ Γκέχι και Μαξάνς Λακρουά, και επιχείρησε να κοντρολάρει την πάσα προτού αυτή απομακρυνθεί με το δεξί χέρι του εξερχόμενου Ντιν Χέντερσον, ακριβώς εκτός περιοχής, εκτρέποντας τη μπάλα μακριά από το τέρμα.
Παρόλο που ο Χάαλαντ φαινόταν να είναι μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα και έτοιμος για γκολ αν προλάβαινε τη μπάλα, το παιχνίδι συνεχίστηκε χωρίς διαμαρτυρίες από τον ίδιο ή τον Όμαρ Μαρμούς, ο οποίος βρισκόταν επίσης κοντά στη φάση.
Η φάση εξετάστηκε από το VAR στο επόμενο σταμάτημα του παιχνιδιού, με τον Τζάρεντ Γκίλετ να μην βρίσκει λόγο να ανατρέψει την αρχική απόφαση του διαιτητή Στιούαρτ Άτγουελ και να αποβάλει τον Χέντερσον. Τι λαμβάνεται υπόψη στην αποβολή για άρνηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ (DOGSO);
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της IFAB, ένας παίκτης πρέπει να τιμωρείται με κόκκινη κάρτα αν:
Αρνηθεί γκολ ή προφανή ευκαιρία για γκολ της αντίπαλης ομάδας, κάνοντας εσκεμμένο χέρι.
Κάνει το ίδιο εκτός περιοχής, ακόμη και αν πρόκειται για τερματοφύλακα.
Ωστόσο, το να ακουμπήσει την μπάλα με το χέρι ένας τερματοφύλακας εκτός περιοχής δεν σημαίνει αυτόματα κόκκινη κάρτα. Η αποβολή εξετάζεται με βάση διάφορα κριτήρια:
Απόσταση από το σημείο της παράβασης μέχρι το τέρμα.
Κατεύθυνση της φάσης, αν δηλαδή η επίθεση κινείται καθαρά προς το γκολ.
Πιθανότητα κατοχής ή ελέγχου της μπάλας από τον επιθετικό.
Τοποθεσία και αριθμός αμυντικών, αν, δηλαδή, υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να επέμβει.
Γιατί δεν αποβλήθηκε ο Χέντερσον;
Η PGMOL (Επιτροπή Επαγγελματικής Διαιτησίας Αγώνων), που είναι υπεύθυνη για τη διαιτησία στην Αγγλία, ορίζει ότι το VAR πρέπει να παρέμβει μόνο αν υπάρχει σαφής και προφανής λόγος αποβολής.
Από τη στιγμή που το VAR δεν ανέτρεψε την αρχική απόφαση και ο Χέντερσον δεν αποβλήθηκε, αυτό υποδηλώνει ότι δεν υπήρχε αρκετή βεβαιότητα ότι είχε αρνηθεί προφανή ευκαιρία για γκολ. Ίσως θεωρήθηκε πως:
Ο Χάαλαντ δεν είχε ξεκάθαρο έλεγχο της μπάλας, ή πως υπήρχαν άλλοι αμυντικοί κοντά, ή η φάση δεν είχε ξεκάθαρη κατεύθυνση προς το γκολ.
Άρα, κρίθηκε ότι η κόκκινη κάρτα δεν ήταν ξεκάθαρη και απαραίτητη, οπότε το VAR δεν παρενέβη.