Μπάλα Super League Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού: Ποια παράταση; Πάμε στα… πέναλτι και βλέπουμε…

07.03.24 | 17:36

Γράφει: Μαίρη Μπενέα

Η δικαστική έρευνα, για την υπόθεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού συμπληρώνει ένα χρόνο κι ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει.

Από τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, που δόθηκε από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο η παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την εμπλοκή ελληνικών ομάδων – κυρίως της SL2, αλλά και της SL1 – στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, στο οποίο εμπλέκονται πέντε χώρες της Ευρώπης, μιά σειρά από ημερομηνίες προέβλεπαν ή προανήγγειλαν την περάτωση της έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων.

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2023 έγιναν έφοδοι σε σπίτια και γραφεία περίπου 47 προσώπων, που φέρονταν να έχουν κάποια εμπλοκή. Κατασχέθηκαν εκατοντάδες κερδισμένα δελτία στοιχήματος, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και άλλα στοιχεία, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για να γίνει ανάλυση των στοιχείων.

– Τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 ήταν η αρχική και πολλή αισιόδοξη – όπως αποδείχτηκε – εκδοχή, για την περάτωση της έρευνας. Μάλιστα, ως αιτιολογία πρόβαλλε η έναρξη του πρωταθλήματος.

Μεσολάβησε η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις αρχές 7 Αυγούστου του 2023, ενώ το Σεπτέμβριο του 2023, που αναμένονταν ποινικές εξελίξεις, για το κύκλωμα στοιχηματισμού, πληροφορηθήκαμε ότι, η έρευνα δεν έχει παρατωθεί.

Μάλιστα η καθυστέρηση αποδόθηκε – ανεπίσημα – στο γεγονός ότι, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν υπεραπασχολημένα με την έρευνα και τις αναλύσεις, για τη δολοφονία Κατσούρη, η οποία και προηγείτο, καθώς επρόκειτο για την απώλεια μιάς ανθρώπινης ζωής.

– Από διαρροές και πληροφορίες, η περάτωση της δικαστικής έρευνας μετατέθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου 2023. Αλλά ούτε και αυτή η εκδοχή επιβεβαιώθηκε, καθώς νεότερες πληροφορίες έκαναν λόγο, για τεράστιο όγκο στοιχείων, που δεν ήταν εύκολο να αναλυθούν από τους ερευνητές της Οικονομικής Αστυνομίας, που είχαν αναλάβει την έρευνα.

– Το Νοέμβριο του 2023 ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος χειρίζεται την δικογραφία, για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, στην ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) της UEFA, της INTERPOL, της ΕΠΑΘΛΑ, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προανήγγειλε ποινικές διώξεις, τις οποίες – προφανώς – θα ασκήσει ο ίδιος!
Εδωσε μάλιστα και… πρόγευση, για το ποιοί θα διωχθούν, καθώς εξέφρασε την πεποίηθηση ότι, θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τους είχαν ασκηθεί διώξεις…

– Το Δεκέμβριο του 2023 θεωρείτο πλέον θέμα ημερών η περάτωση της έρευνας και η άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά ούτε και τότε υπήρξε αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, μιά νέα τραγική συγκυρία, έγινε εκ νέου αιτία, για την υπεραπασχόληση των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΔΕΕ, με αντίκτυπο, στην καθυστέρηση της περάτωσης των ερευνών, για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού. Αφορά το θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα, στα επεισόδια στο Ρέντη.

– Πλέον έχει παρέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2024 και ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει, γιά την έρευνα, που διενεργείται για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Ολοκληρώθηκε η δικογραφία? Εστάλη στον αθλητικό – ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο? Εστάλη ολόκληρη ή τμήμα της? Η συνεχίζεται η έρευνα, προκειμένου να αναλυθούν και να ταυτοποιηθούν στοιχεία της υπόθεσης?

Στην Αυστρία, από όπου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις, για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού και προέκυψε και η εμπλοκή ελληνικών ομάδων, οι δικαστικές αρχές της χώρας ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ – για τα ελληνικά δεδομένα – την έρευνα, έγιναν συλλήψεις και υπήρξαν και καταδίκες!

Στην Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα ότι, έχουμε μπροστά μας αργίες Καθαράς Δευτέρας, 25ης Μαρτίου και Πάσχα, είναι αδύνατον η έρευνα να ολοκληρωθεί πριν από τον τελικό του Πρωταθλήματος και τον Τελικό του Κυπέλου.