Intime

ΓΓΑ

Ανακοινώθηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες για την πάταξη της οπαδικής βίας

02.07.25 | 12:18

Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των μέτρων που πάρθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία 18 μήνες μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2024, παραχώρησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα και την πρόοδο των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν από εδώ και στο εξής, προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της οπαδικής βίας, με μερικές εξ αυτών να είναι:

-Αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση για έργω εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδων.
-Επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων που είχε συνταχθεί το 2009.
-Επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της ΔΕΑΒ και του Ειδικού Σώματος Παρατηρητών.
-Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.
-Υλοποίηση των προβλέψεων για την αθλητική βία της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.
-Ψηφιακή πλατφόρμα αποκλεισμού από αγωνιστικούς χώρους για όσους βαρύνονται με κυρώσεις (black list).
-Συγκρότηση νέου Σώματος Παρατηρητών και νέο πλαίσιο εκπαίδευσής τους.

-Εκπαίδευση/επιμόρφωση των stewards/securities.
-Διοργάνωση εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Αστυνομίας σε συνεργασία με UEFA/FIFA και εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
-Εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποστήριξη του έργου της ΔΕΑΒ.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η βία είναι σαράκι για τη δημοκρατία και διαβρώνει την κοινωνική συνοχή. Η οπαδική βία είναι μία όψη. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έφεραν αποτέλεσμα, με τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων», επισημαίνοντας ότι οι πέντε άξονες στους οποίους κινήθηκε η Πολιτεία ήταν:

-Η Αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων
-Τα συστήματα επιτήρησης και ελεγχόμενης εισόδου στα γήπεδα
-Τα προσωποποιημένα εισιτήρια
-Οι αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις
-Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Πολλοί πίστευαν ότι τα μέτρα που λάβαμε ήταν “μία από τα ίδια”, αλλά διαψεύστηκαν. Ο ελληνικός αθλητισμός αναβαθμίζεται και διευρύνεται, με καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Εχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου. Υπήρχαν κενά και αδυναμίες στο νόμο και αντιμετωπίστηκαν από κοινού με τα άλλα Υπουργεία. Η απόδοση της αθλητικής δικαιοσύννης ερχόταν μετά από μεγάλο διάστημα, με συνέπεια η φίλαθλη κοινωνία να μην την εμπιστεύεται. Συγκροτήσαμε τη ΔΕΑΒ που αποφασίζει μέσα σε λίγες ημέρες και οι αποφάσεις είναι μη αμφισβητήσιμες. Οι κάμερες ήταν αφηρημένη έννοια. Εντοπίσαμε το κενό και οι κάμερες απέκτησαν ουσιαστικό περιεχόμενο, με ευθύνη τη αστυνομίας, που τα έχει πάει άριστα. Η κάρτα φιλάθλου, μία ιδέα του κ. Κοντονή, δεν είχε γίνει πράξη. Την υλοποιήσαμε με έναν ρεαλιστικό τρόπο, με το ηλεκτρονικό προσωποποιημένο εισιτήριο και την ταυτοπροσωπία», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να προσθέτει:

«Από τις αστυνομικές επιχειρήσεις πέριξ των γηπέδων, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Πρόκεται για μπράβους, διακινητές ναρκωτικών και δολοφόνους. Επιχειρησιακά υπήρξε απάντηση με την ίδρυση Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας