Ολυμπιακός

Το «κλειδί» και το κοινό στοιχείο στα φετινά ντέρμπι του Ολυμπιακού

10.03.24 | 13:31

Μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες για μια ομάδα στο ποδόσφαιρο είναι αυτή που καλείται να ανατρέψει εις βάρος της σκορ. Πόσω μάλλον όταν χρειάζεται να το κάνει σε ντέρμπι.

Πρόκειται για μια συνθήκη που κατά κανόνα βρίσκει μπροστά του ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν και που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τον κακό απολογισμό του αφού στα έξι ματς με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό πήρε μόλις τέσσερις από τους 18 διαθέσιμους βαθμούς. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν μόνο ένα από τα ντέρμπι τους μέχρι τώρα, αυτό στην Τούμπα με 4-1, ήρθαν ισόπαλοι στην «OPAP Arena» με 1-1, ηττήθηκαν στο «Απόστολος Νικολαϊδής» με 2-0 και έχασαν και τα τρία στο Φάληρο (4-2 από τον ΠΑΟΚ, 2-1 από την ΑΕΚ και 0-3 στα χαρτιά από τον Παναθηναϊκό).

Μόνο σε ένα ντέρμπι προηγήθηκε ο Ολυμπιακός και κέρδισε

Τι μπορεί να παρατηρήσει κανείς; Πως μόνο σε ένα από αυτά τα παιχνίδια προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, το οποίο ήταν και το μοναδικό που κέρδισε. Ήταν το τελευταίο χρονικά ματς που έδωσε και το μοναδικό μέχρι τώρα ντέρμπι φέτος που είχε τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν στην Τούμπα και έκαναν… παρέλαση με 4-1.

Σε όλα τα υπόλοιπα ντέρμπι βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ. Στο εκτός έδρας με την ΑΕΚ κατάφεραν να το ισοφαρίσει, όπως και στο εντός έδρας με τον Παναθηναϊκό, ανεξάρτητα με όσα ακολούθησαν. Στο Φάληρο με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός έχανε με 2-0 στο 38′, με το ίδιο σκορ βρέθηκε πίσω και στη Λεωφόρο, ενώ ο ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» προηγήθηκε με 4-0. Δηλαδή από τα 5 παιχνίδια που έμεινε πίσω στο σκορ, έχασε τα 3 και στα 2 έφτασε μέχρι την ισοφάριση.

Θα πει κανείς και σωστά, πως κάθε ματς είναι μια διαφορετική ιστορία. Το εντός με την ΑΕΚ, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός κάλλιστα θα μπορούσε να το κερδίσει. Επίσης, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν δεν διακοπτόταν το περιβόητο πια ντέρμπι της κροτίδας. Είναι δεδομένο, όμως, πως είναι φοβερά δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να ανατρέψει εις βάρος της σκορ σε ντέρμπι.

«Πληγή» το χρονικό διάστημα 22′ έως 38′

Βάζοντας στη σούμα και τα δύο ντέρμπι του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός σε 8 ντέρμπι φέτος κέρδισε μόνο στο ένα που σκόραρε πρώτος. Αυτό είναι και το «κλειδί» ενόψει του πολύ κρίσιμου ντέρμπι με τους «πράσινους» την Κυριακή. Αν οι «ερυθρόλευκοι» προηγηθούν θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες τους να μπουν με το δεξί στην διαδικασία των πλέι-οφ.

Τι άλλο μπορεί να διακρίνει κανείς παρατηρώντας τα φετινά ντέρμπι του Ολυμπιακού; Πως και στα πέντε ματς που δέχθηκε πρώτος γκολ οι αντίπαλοι του σκόραραν από το 22′ έως το 38′. 1-0 o Πόνσε στο 22′, 0-1 ο Βαγιαννίδης στο 28′, 0-1 ο Ζίβκοβιτς στο 38′, 0-1 ο Λιβάι Γκαρσία στο 32′, 1-0 ο Μπερνάρντ στο 25′. Που σημαίνει πως ο Ολυμπιακός προφανώς πρέπει να προσέξει πολύ στο δεύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου για να μην την πατήσει ξανά.