Ολυμπιακός

Νταβίντ Κάρμο: Από διάδοχος του Φαν Ντάικ στο… restart με τον Ολυμπιακό (vid)

25.01.24 | 12:11

Γράφει: Editor

Προ τριετίας ο Νταβίν Κάρμο βρέθηκε στα ραντάρ της Λίβερπουλ και αρκετοί τον χαρακτήρισαν ως τον Πορτογάλο Φαν Ντάικ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για καμία από τις δύο πλευρές, με τον Πορτογάλο να καταλήγει τελικά στην Πόρτο και πλέον να αναζητά την επανεκίννηση στην καριέρα του μέσω του Ολυμπιακού.

Ο 24χρονος δεν είναι άγνωστος στον Κάρλος Καρβαλιάλ, καθώς εκείνος έχει δώσει στον Κάρμο τα περισσότερα παιχνίδια του σε σύλλογο. Ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» τον εμπιστεύεται και θέλει να ξεκινήσει από εκείνον την αναδόμηση του κέντρου της άμυνας των Πειραιωτών.

Ο Νταβίντ Κάρμο είναι αριστεροπόδαρος και στα 24 του έχει μετρήσει 57 συμμετοχές με την Μπράγκα και 27 με την Πόρτο, ενώ έχει καταγράψει και άλλες 33 συμμετοχές με τις β’ ομάδες αυτών (27 με Μπράγκα Β’ και 6 με την Πόρτο Β’). Σύμφωνα με το Transfermarkt η αξία του αυτή την στιγμή υπολογίζεται 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ρήτρα στο συμβόλαιο του ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια.

Ο επόμενος… Φαν Ντάικ και το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Πορτογάλος αμυντικός την πρώτη του σεζόν με την Μπράγκα, όντας 21 ετών, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα δύο «μεγαθήρια» του αγγλικού ποδοσφαίρου εξέτασαν την περίπτωσή του, με τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ να βλέπουν στο πρόσωπό του τον νέο παρτενέρ του Φαν Ντάικ.

Από την άλλη οι «κόκκινοι διάβολοι» συνδέθηκαν ακόμη περισσότερο με τον Κάρμο, χωρίς όμως να γίνει ποτέ επίσημη προσέγγιση.

Ο παραγκωνισμός στην Πόρτο και οι δηλώσεις Κονσεϊσάο

«Είναι γεγονός ότι από πειθαρχικούς όρους γιατί ο Κάρμο συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα. Όσον αφορά τις αθλητικές του επιδόσεις, αυτή τη στιγμή βρίσκεται πίσω από παίκτες της θέσης του σε συναισθηματικό και τεχνικο-τακτικό κομμάτι, ενώ μπορεί να είναι και πίσω από τους παίκτες της Β’ Ομάδας. Αυτή τη στιγμή είναι ένας παίκτης που είναι κάτω από αυτό που θέλουμε και πρέπει να μας δείξει ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα».

Αυτά ήταν τα λόγια του Σέρτζιο Κονσεϊσάο όταν έγινε γνωστό ότι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Πόρτο τίθεται εκτός ομάδας. Ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα ο 24χρονος βρίσκεται εκτός ομάδας και έρχεται στον Ολυμπιακό με στόχο να ανεβάσει εκ νέου την αξία του.

Ο Κάρμο μπορεί να αλλάξει επίπεδο την άμυνα του Ολυμπιακού

Ο υψηλόσωμος αμυντικός αποτελεί συνδετικό κρίκο της άμυνας με τη μεσαία γραμμή, καθώς τόσο στην καριέρα του στην Μπράγκα όσο και στην Πόρτο συνδύαζε τα στοιχεία δυναμισμού που έχει με την ικανότητα να πασάρει και να προωθεί το παιχνίδι.

Το γεγονός ότι καταφέρνει και συνδυάζει υψηλά ποσοστά στις κερδισμένες μονομαχίες και παράλληλα στις μακρινές πάσες δείχνει ότι ο Κάρμο μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στον δυναμισμό που χρειάζεται να έχει στις προσωπικές μονομαχίες, αλλά και στην ικανότητα να μοιράσει την μπάλα.

Αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει και να φέρει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μπράγκα το καλοκαίρι του 2022, όταν και η Πόρτο αποφάσισε να τον αποκτήσει και να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των «δράκων».

«Κουμπώνει» στα… θέλω του Καρβαλιάλ

Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός ετοιμάζεται να προστεθεί στην «φαρέτρα» των Πειραιωτών, με τον προπονητή του Ολυμπιακού να γνωρίζει όσο λίγοι τον παίκτη.

Οι αριθμοί του μαρτυρούν την δύναμή του στον αέρα, αλλά ταυτόχρονα και την άνεσή του στο παιχνίδι με την μπάλα. Ο Κάρμο έχει την ικανότητα να ξεκινά την ανάπτυξη από την άμυνα, αλλά και να αλλάζει το παιχνίδι με μακρινές μεταβιβάσεις.

Βγαίνει πρώτος στη μπάλα δυσκολεύοντας τον αντίπαλό του, ενώ την ίδια ώρα έχει την οξυδέρκεια να κόψει τυχόν αντεπιθέσεις. Είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, αποτελεί κίνδυνο στις στημένες φάσεις για τους αντιπάλους και αναμένεται να βοηθήσει και στις δύο περιοχές τον Ολυμπιακό.