Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ Φατίχ Τερίμ Ολυμπιακός Παναθηναίκός Φωτογραφία: Eurokinissi

Ολυμπιακός

Ο μάγος με τα δώρα και η έννοια της στήριξης

11.03.24 | 08:21

Σαν να ήρθε με μαγικό ραβδί ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε να καλύψει αρκετές από τις αδυναμίες του Ολυμπιακού στον… μήνα του μέλιτος, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τις πρώτες εβδομάδες της συνεργασίας του με τους «ερυθρόλευκους».

Χρησιμοποίησε 27 παίκτες και έτρεξε το καλύτερο φετινό σερί της ομάδας με 6 συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη και έδωσε όραμα σε μια χρονιά που λίγες εβδομάδες πριν θεωρούταν χαμένη.

Καλά είναι τα «μαγικά», όμως δεν κρατούν για πολύ και το κόλπο αποσύρεται από την παράσταση όταν αποκαλυφθεί η οφθαλμαπάτη. Θα ήταν αδύνατον ο, κάθε, Μεντιλίμπαρ να κρύβει συνεχώς όλες τις αδυναμίες της ομάδας. Ειδικά τώρα που όσο πηγαίνουμε προς το τέλος της σεζόν, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο απαιτητικές. Μέσα σε τρεις μέρες, σε δύο ματς στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός άφησε τα μαγικά και ξεκίνησε τα δώρα. Πρώτα με την αφέλεια που αντιμετώπισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ακολούθως με μια έμπνευση του προπονητή η οποία αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί του Παναθηναϊκού.

Η προσέγγιση του Ολυμπιακού δεν έκανε τον Παναθηναϊκό να αισθανθεί άβολα

Η επιλογή του Μεντιλίμπαρ να χρησιμοποιήσει σχήμα με δύο φορ, θυσιάζοντας τον τρίτο μέσο, αποδείχθηκε καταστροφική. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τους δύο συγκεκριμένους φορ, Ελ Κααμπί και Ναβάρο, που κανείς από τους δύο δεν μπορεί να δημιουργήσει. Ακόμα και ο τρόπος που προσπάθησε να τους εκμεταλλευτεί βόλευε τον αντίπαλο. Χωρίς τον Φορτούνη στην ενδεκάδα ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είχε δημιουργία μόνο από τον Ποντένσε και οι βαθιές μπαλιές από την άμυνα και οι σέντρες ήταν ο ιδανικός τρόπος για να γίνει… μάγκας ο Ακαϊντίν.

Το λάθος όμως του Μεντιλίμπαρ ήταν, εκτιμώ, κυρίως στρατηγικό. Χάρη στην πολύ επιθετική προσέγγιση του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός δεν αισθάνθηκε ποτέ άβολα. Δεν χρειάστηκε ποτέ οι «πράσινοι» να μπουν σε μια συνθήκη αγώνα που θα τους εκθέσει, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τελευταία με την άμυνα ψηλά και τις κακές επιστροφές. Ακόμα και όταν οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν, στην πρώτη τους ευκαιρία στο ματς, δεν έκαναν το παραμικρό για να διαφυλάξουν τα κεκτημένα.

Έχοντας άφθονους χώρους να εκμεταλλευτούν κάθε φορά που έσπαγαν την πίεση οι «πράσινοι» σκόραραν και αυτοί στην πρώτη τους ευκαιρία και λίγο μετά βρήκαν και δεύτερο γκολ. Ενδιάμεσα ο Ναβάρο αστόχησε στη φάση που θα μπορούσε να αλλάξει όλο το ματς και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια για να ανασυνταχθεί και προσπαθήσει να ανατρέψει το σκορ. Ο Μεντιλίμπαρ έβγαλε τους ίδιους 11 στο γήπεδο και όταν αποφάσισε να παρέμβει, στο 60´, είδαμε τον Ναβάρο δεξί εξτρέμ. Ο Παναθηναϊκός σκόραρε και στην τρίτη του ευκαιρία στο ματς και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Οι «πράσινοι» κέρδισαν δίκαια και προσπέρασαν ξανά τον Ολυμπιακό στην βαθμολογία.

Στήριξη ακριβώς μετά από τέτοιες βραδιές χρειάζεται

Πολλά από τα παραπάνω που σε μας φαίνονται ακόμα και εξόφθαλμα δεν θα μπορούσαν να είναι τέτοια για έναν προπονητή που ακόμα καλά καλά μαθαίνει την δική του ομάδα. Ο Μεντιλίμπαρ βρίσκεται έναν μήνα στα μέρη μας και διαχειρίζεται ένα ρόστερ κακοφτιαγμένο και μια ομάδα ταλαιπωρημένη από τις αλλεπάλληλες αλλαγές. Για όσους το λησμονούν, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού 72 διαφορετικοί παίκτες και μόνο φέτος έχουν χρησιμοποιηθεί από τρεις προπονητές 12 διαφορετικά δίδυμα στα στόπερ. Ο Ολυμπιακός με το πανύψηλο για τα ελληνικά δεδομένα μπάτζετ έχει δύο πλάγιους μπακ που δεν παίζουν μόνο όταν «πεθαίνουν», έχει ένα μόνο 6άρι που παίζει ασταμάτητα 80 ματς από πέρσι τον Γενάρη και ταυτόχρονα έξι κεντρικούς αμυντικούς και τέσσερις σέντερ φορ.

Ας αφήσουμε λοιπόν τον Μεντιλίμπαρ στην ησυχία του, να δουλέψει, να κάνει τις επιλογές του, να φτιάξει τη δική του ομάδα και να την προετοιμάσει για τη νέα σεζόν, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα μέχρι το φινάλε της φετινής. Καταλαβαίνω την πίκρα και του κόσμου και ολόκληρου του οργανισμού, αλλά στήριξη ακριβώς μετά από τέτοιες βραδιές χρειάζεται, όχι όταν κερδίζεις με 3 και 4 μηδέν.